Een internationaal team van astronomen heeft zes planeten ontdekt rond een ster die lijkt op onze zon, en een van die planeten ligt waarschijnlijk in de bewoonbare zone. De ster in kwestie is Tau Ceti, die slechts 12 lichtjaar van ons verwijderd is en met het blote oog zichtbaar is.
De planeten zijn naar schatting twee tot zes keer groter dan de aarde. Een planeet zou zo'n vijf keer groter zijn dan de aarde en ze ligt in wat men de Goudlokjezone noemt. Die zone, die ook de leefbare zone of de bewoonbare zone genoemd wordt, is de zone waarin de temperatuur zodanig is dat water op een planeet niet overal bevriest of verdampt. Dat maakt leven zoals wij het kennen, mogelijk.
De benaming Goudlokjezone komt van het sprookje "Goudlokje en de drie beren" waarin Goudlokje drie borden pap proeft, waarvan er een te warm is, een te koud en het derde precies goed. De planeet zou dichter bij Tau Ceti liggen dan de aarde bij de zon, aangezien Tau Ceti kleiner is dan de zon en iets zwakker (kleine foto, links de zon, rechts Tau Ceti). De astronomen verzamelden informatie van meer dan 6.000 observaties met drie telescopen, in Hawaiï, Chili en Australië, om de planeten te ontdekken. Het planetensysteem werd ontdekt met een proces dat de "radial velocity method" genoemd wordt. Daarmee zoekt men naar een schommeling van de ster die veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van de rondcirkelende planeten.
Professor Steve Vogt van de University of California at Santa Cruz, die deel uitmaakte van het team, zei dat de ontdekking van de planeten "overeenstemt met de opkomende zienswijze dat zo goed als elke ster planeten heeft, en dat het melkwegstelsel veel van dergelijke bewoonbare planeten zo groot als de aarde moet bevatten. Ze zijn overal, zelfs vlak in de buurt".
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:59 uur, door Joyce.s