Door de zeer felle regenval die dit weekend wordt voorspeld, zijn overstromingen niet uitgesloten. Vooral in Limburg kan de overvloedige regen die wordt verwacht, aanleiding geven tot overschrijdingen van het alarmpeil.
Archieffoto
Zaterdag en zaterdagnacht wordt zeer veel regen voorspeld, lokaal zelfs meer dan 40 liter per vierkante meter. 'Dat zal leiden tot niet-kritieke overstromingen. Dat betekent dat weiden en akkers onder water kunnen lopen, maar niet in de buurt van gebouwen', legt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) uit.
Alarmpeil
'Maar op sommige plaatsen flirten de voorspellingen met het alarmpeil en dat betekent dat ook kritieke overstromingen kunnen voorvallen'.
Kritiek in Limburg
Bij de VMM benadrukt men dat de situatie van uur tot uur kan veranderen, en dus nog hoogst onzeker is. De meest kritieke punten, volgens de overstromingsvoorspeller van de VMM, zijn de waterstand van de Demer in Spalbeek in Limburg, en vooral het waterpeil van de Berwijn in Moelingen, ook in Limburg.
De VMM volgt de situatie op de voet.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Kritieke overstromingen, waarbij woningen geraakt worden, worden wellicht vermeden. Dat verwacht men bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Door de hevige regenval treden in heel Vlaanderen waterlopen buiten hun oevers, waardoor weilanden en akkers onder water komen te staan. Gebouwen worden hierbij niet getroffen. Dat is vooral het geval in West-Vlaanderen. Hier is het intussen wel gestopt met regenen, dus daar kan het waterpeil beginnen dalen. Wat kritieke overstromingen betreft, waarbij gebouwen worden getroffen, is het nog afwachten maar gaat men er bij de VMM toch van uit dat die vermeden zullen worden, aldus een woordvoerster. Zaterdagnacht overschreed de Poperingevaart het alarmpeil, met kritieke overstromingen ter hoogte van een hoeve tot gevolg. Zondagnamiddag wordt geen regen meer verwacht, maar 's avonds wel. Het blijft dus afwachten. De VMM volgt de situatie op de voet.
Bron: KW | Gewijzigd: 29 maart 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
De aanhoudende regen zorgt voor hoge waterstanden op de Dender en Molenbeek.
In het stadscentrum van Geraardsbergen werd daarom de brug in de Grotestraat omhoog gehaald. Voor voetgangers blijft ze wel nog toegankelijk. In Ophasselt en Smeerebbe-Vloerzegem zijn de nieuwe wachtbekken geopend om stelselmatig gevuld te worden. Onder meer de Zarlardingestraat in Goeferdinge is afgesloten.
watermetingen vanop de Guilleminlaanbrug .Omstreeks 9 uur stond het water boven haar alarmpeil in Idegem en Zandbergen. In Overboelare zakt het peil en is er een gunstige evolutie. Bij de brandweer zijn er voorlopig nog geen meldingen binnen gekomen van ondergelopen kelders.
De meeste regen is intussen naar het oosten weggetrokken. Toch kan er volgens onze regionale weerman Geert Duym nog wat lichte regen vallen. Later op de dag zou het opnieuw harder gaan regenen, mogelijks tot 5 liter water.
De Dender onder de Zonnebloemstraatbrug
Bron: http://radiomig.be/
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
Groenendaallaan onder water
Door de hevige regen is de Groenendaallaan naast de cinema deels onder water gelopen. De rechterrijstrook richting Vosseschijnstraat stond volledig blank over een lengte van 100 meter.
De opgeroepen brandweer kon niets doen aan de wateroverlast, omdat de rioolmond verstopt zat. De civiele bescherming moest ter plaatse komen om het water weg te zuigen. De politie sloot de rijbaan gedeeltelijk af en leidde het verkeer om.
Bron: gva.be
Vlaanderen blijft voorlopig gespaard van echte wateroverlast, ondanks de onophoudelijke regen. Er is al tussen 25 en 35 liter per vierkante meter gevallen. Veel beken en rivieren zijn buiten hun oevers getreden, maar tot nu toe kunnen spaarbekkens en natuurlijke overstromingsgebieden het water opvangen. Alleen in West-Vlaanderen is vannacht een boerderij onder water gelopen.
Bron: Nieuwsblad
In nagenoeg heel Vlaanderen viel sinds gisteren al 25 tot 30 liter neerslag per vierkante meter. De volgende uren kan daar nog enkele liter bijkomen. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij(VMM) op de website overstromingsvoorspeller.be. Weerman Frank Deboosere zei vanochtend op Radio 1 dat het water naar een alarmpeil is gestegen door een oververzadigde bodem, maar er geen reden tot paniek is. In de Denderstreek in Erpe-Mere zijn vanochtend vijf woningen, vooral de kelders, onder water gelopen.
Frank Deboosere stelt dat het gisteren een van de vijf natste dagen van het jaar was. Overdag viel al 8 à 17 liter per vierkante meter, en vannacht is daar nog eens hetzelfde bij gevallen. "Het is niet uitzonderlijk, gewoon een hele zware regendag. Dat kan trouwens doorgetrokken worden naar de hele maand december", aldus Deboosere.
© ap.
Die natte maand heeft ervoor gezorgd dat de bodem al oververzadigd was. "Door de aanhoudende regenval treden langs verscheidene onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen uitgebreide niet-kritieke overstromingen op. In het IJzerbekken is op de Poperingevaart momenteel het alarmpeil overschreden, met kritieke overstromingen ter hoogte van Hoeve Debergh tot gevolg", luidt het op de website.
Ondergelopen kelders
Wat kritieke overstromingen betreft, waarbij gebouwen worden getroffen, is het nog afwachten maar gaat men er bij de VMM toch van uit dat die vermeden zullen worden, aldus een woordvoerster. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant heeft de Bellebeek wel kritieke waarden bereikt. In de Denderstreek in Erpe-Mere zijn vijf woningen, vooral de kelders, onder water gelopen. De brandweer van Aalst zegt dat die zijn leeggepompt en dat vijftien andere woningen met zandzakjes zijn beschermd. Nog in Erpe-Mere staat de Honegemstraat onder water, net als de Vijverstraat en Doriksveld in Hofstade. Daar zijn echter geen woningen bedreigd.
In de provinciehoofdstad Gent kreeg de brandweer tegen 14 uur al een tiental oproepen, er zijn nog geen huizen bedreigd. Wel staan onder meer de Broekstraat in Deurle blank, net als de Beukenlaan in Sint-Denijs-Westrem en de Kriekestraat in De Pinte. In Bazel (Kruibeke) in het Waasland werden woningen met zandzakjes beschermd in de Dalstraat, omdat water er door infrastructuurwerken moeilijk weg kan. Nog in Kruibeke wordt het kasteel Wissekerke met een zwaardere pomp tegen water beschermd.
Geen kritieke punten
Ook voor de Zenne in Waals-Brabant is het alarmpeil bereikt. Het peil van de Amblève en de Vesder in de provincie Luik, en de Eau Noire in Namen staat tevens hoog. De brandweer van Fosses-la-Ville, in de provincie Namen, zijn al verschillende keren moeten uitrukken om water weg te pompen.
Volgens de huidige voorspellingen worden echter geen bijkomende kritieke overstromingen meer voorspeld, al blijft het wel nodig om de situatie van zeer nabij op te volgen, aldus de Vlaamse Milieumaatschappij. Het blijft namelijk nog enkele dagen erg nat, maar wel zeer zacht. Volgende nacht wordt het eerst nog droger, maar daarna volgt alweer een nieuwe regenzone. Het zal waarschijnlijk tot 2013 erg nat blijven.
Bron: HLN
Het Woudagemaal in Lemmer
Het waterschap Wetterskip Fryslân zet morgen het Woudagemaal in Lemmer aan om te voorkomen dat de waterstand in de Friese meren en kanalen te hoog wordt. De komende dagen wordt nog veel regen verwacht.
Normaal gesproken wordt het water via spuisluizen afgevoerd naar het Lauwersmeer en de Waddenzee. Maar het waterschap verwacht dat die hun werk niet kunnen doen door de hoge waterstand in het Lauwersmeer en de Waddenzee. Daarom pompen het Woudagemaal, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, en het Hooglandgemaal vanaf maandag overtollig water naar het IJsselmeer. Door de regen zijn de waterstanden in de rivieren ook hoog. Bij Tiel zijn delen van de uiterwaarden van de Waal ondergelopen. Volgens Omroep Gelderland zijn onder meer de veerboten tussen Bronkhorst en Brummen en tussen Tiel en Wamel uit de vaart genomen.
Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg is de Geul volgens L1 op een aantal plekken bij Epen en Mechelen buiten de oevers getreden. De politie in Zuid-Limburg heeft nog geen meldingen van wateroverlast gehad. Wel heeft Rijkswaterstaat een voorwaarschuwing afgegeven. De hulpdiensten zijn daarom waakzaam. De waterstand in de Nederlandse rivieren is hoog door de regenval in Duitsland en Zwitserland. Het water stroomt via Nederland naar zee.
Bron: NOS | Gewijzigd: 29 maart 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
De voorbije twee dagen is er in heel Vlaanderen 30 tot 40 mm neerslag gevallen. Deze ochtend wordt het overal droog en kunnen wachtbekkens maximaal geledigd worden. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Maar daarmee komt geen einde aan deze kletsnatte kerst: vanaf vanavond worden nieuwe regenbuien verwacht, met tot 10 millimeter neerslag in het westen en het centrum. Eerst het goede nieuws: de (relatief korte) droogtepauze zal ertoe leiden dat het waterpeil van de kleinere, onbevaarbare waterlopen langzaam zal dalen en dat de overstromingen in omvang zullen afnemen. Langs enkele grotere, meer afwaartse waterlopen kan het waterpeil eerst nog licht stijgen, maar ook daar zet de daling zich in in de loop van de voormiddag. Er is dan meteen plaats gemaakt voor de nieuwe neerslag die zal vallen: tot 10 millimeter in het westen en het centrum van het land. Nieuwe kritieke overstromingen worden niet meteen verwacht, maar de VMM houdt de situatie voor de zekerheid in de gaten.
In het bekken van de Brugse Polders staan enkele traag reagerende waterlopen nog vrij hoog. De Rivierbeek heeft nipt het alarmpeil overschreden met beperkte kritieke overstromingen tot gevolg bij een loods van één lokaal bedrijf in Oostkamp. In het Leiebekken staat het peil van de Heulebeek zeer hoog. Hoogste waakzaamheid is geboden voor een aantal woningen in de wijk Hemelhoek in Ledegem. Voorlopig worden er geen kritieke overstromingen verwacht. De hoge waterstanden kunnen nog geruime tijd aanhouden. In het Denderbekken zijn de waterpeilen op de onbevaarbare waterlopen dalend. In het Dijle- en Zennebekken is het peil van de Zuunbeek inmiddels ook beginnen dalen. In het Demerbekken zijn de wachtbekkens van Hoeleden en Schulen nog gevuld.
Bron: HLN
We schreven er gisteren op deze site al over: de overvloedige regenval van de laatste tijd zorgt ervoor dat op steeds meer plaatsen wateroverlast ontstaat. Niet alleen in de landen om ons heen (uit Duitsland, België en Engeland komen berichten over een toevloed van water en overstromingen), maar ook in onze eigen omgeving. Is de situatie in de grote rivieren onder controle, het zijn de kleine rivieren die het water nauwelijks kunnen verwerken.
De sterk aangezwollen beek bij Miste in de Achterhoek vervoert veel water. Foto: Hendrik Wiggers.
In Zuidhorn in Groingen is het water flink gestegen. Foto: Gerard Kiewiet.
Af en toe lijkt het alsof het weer in herhalingen vervalt, want vorig jaar om deze tijd was het ook zo nat. Het sterk wisselvallige weer liep toen door tot in de eerste week van januari. Enkele actieve storingen die toen passeerden, brachten de waterstanden in de kleinere rivieren en in de Nederlandse polders op een dermate hoog niveau dat in Groningen een aantal dagen lang een dijk met argusogen werd gevolgd. Uiteindelijk hield hij stand en kwam het allemaal goed.
Regenweer in Nederland hangt bijna altijd met een sterke straalstroom samen. Storingen van de oceaan kunnen onze omgeving dan gemakkelijke bereiken. Soms gaat het zo snel dat er een soort ritme in het weer komt. Bijna dagelijks passeert een gebied met regen, maar is er ook een droge periode met soms ook ruimte voor de zon. Blijft een van de passerende fronten een tijdje slepen, dan regent het langere tijd en kan er veel vallen. Dat is wat de afgelopen dagen gebeurde toen het verdringen van koude lucht in het noorden de nodige tijd en regen vergde. Er waren plaatsen waar tijdens die sessie in totaal meer dan 40 millimeter regen omlaag kwam.
Het land is er behoorlijk nat. Foto: Gerard Kiewiet.
Ook in Noordoost-Groningen, in de buurt van Roodeschool is het land erg nat. Foto: Jannes Wiersema.
Sterke straalstroom
Een sterke straalstroom hangt samen met de temperatuurverschillen tussen het Poolgebied in het noorden en de warmere oorden, verder naar het zuiden. Op de Noordpool is het nu 24 uur per dag nacht. De temperaturen zijn er dan ook fiks gedaald. Zo ergens na de kortste dag wordt een evenwicht bereikt en blijft het kwik in de poolstreken een tijdje constant. Tot die tijd wordt de straalstroom gemiddeld genomen langzaam sterker. Daarna stopt ook dat proces.
Nu zitten in een dergelijke situatie natuurlijk sterke schommelingen, die ervoor zorgen dat het in onze omgeving dan weer een tijdje wisselvallig, vervolgens ook weer een poosje stabiel is. Een fase die altijd lijkt terug te keren, is die van de spreekwoordelijke kerstdepressie. Blijkbaar zit er in de ontwikkeling van de straalstroom naar z’n winterevenwicht iets dat ervoor zorgt dat het rond de kerstdagen meer dan eens depressieweer is met regen en wind en vaak ook relatief hoge temperaturen. Hogere temperaturen die zelfs in de klimatologie terug te vinden zijn. Het grappige is dat ook de landen om ons heen voor die fase een eigen benaming hebben.
De Rijn bij Lobith blijft voorlopig stijgen. Bron: Rijkswaterstaat.
De Maas bij Borgharen lijkt zijn piek even te hebben gehad. Bron: Rijkswaterstaat.
Nat weer heel gewoon
Nat weer in deze tijd van het jaar is dus blijkbaar heel gewoon. En is er voor die tijd in de Alpen al flink wat sneeuw gevallen, die gedurende het warmere weer van het ‘Weihnachtstauwetter’ kan smelten, dan zorgt de simultane afvoer van het regenwater en dat dooiwater er in de grote rivieren voor dat de waterstanden flink kan pieken. Nu is dat in de grote rivieren over het algemeen geen punt. Die kunnen heel wat water aan. Lastiger is het voor de sloten, beken en kleine stroompjes die het Nederlandse laagland rijk is. Het kost even tijd voordat de gemalen al het water, dat bij de passage van de regenzones omlaag komt, hebben verwerkt. En dan kan het weleens tot kortdurende wateroverlast komen. Dat is dit jaar niet anders. Geen wonder dat extra gemalen worden opgestart, zoals het Woudagemaal, het stoomgemaal bij Lemmer.
Bij Doetinchem wordt het ook steeds natter. Foto: Jan Stapelbroek.
Bij Deventer komt het stadpark in De Worp al onder water. Foto: Jan Simmes.
De verwachting is dat het sterk wisselvallige weer van dit moment de jaarwisseling overleeft, net als vorig jaar. En dat de neerslaghoeveelheden dus nog verder oplopen. Komende nacht regent het alweer flink en ook morgen overdag zijn we niet zomaar van de nattigheid af. Wel kunnen later tussendoor ook nog een paar droge perioden voorkomen. De temperaturen lopen op tot tussen 9 graden in het noorden en 11 graden in het zuiden van het land. Woensdag, tweede kerstdag, ziet het weer er wat beter uit. Een groot deel van de dag wisselen wolken en de zon elkaar af en valt slechts een enkele bui bij 8 of 9 graden. Nieuwe regen trekt dan in de avond vanuit het westen het land binnen, regen waar we ook donderdag aan vast zitten.
En omdat ook de periode daarna voorlopig nog wisselvallig lijkt te blijven, zijn we voorlopig nog niet van de nattigheid af. Zaterdag komt bij IJsland mogelijk zelfs een lagedrukgebied met een kerndruk van 943 hPa te liggen. Zo sterk hebben we ze lange tijd niet meer gezien…
De IJssel bij Zutphen. Foto: Carolien Bentink.
Ondergelopen land in de buurt van het Zeeuwse 's-Heerenhoek. Foto: Piet Grim.
Bronnen: Meteo Consult, Rijkswaterstaat.
De IJssel bij Deventer heeft maandag een hoogte bereikt van 5.60 meter boven NAP. Tijdens de Kerstdagen stijgt het water waarschijnlijk door naar 5,75 tot 5,95 meter’, meldt de gemeente die maandag het draaiboek hoogwater in werking heeft laten treden. Na de Kerst stijgt het water nog wat verder. Tot welke stand is onder andere afhankelijk van de neerslag in Nederland en Duitsland.
Draaiboek Hoogwater
Het draaiboek Hoogwater is in werking getreden. Eventuele voorbereidingen tegen wateroverlast op de Welle beginnen pas vanaf een waterstand van 6.00 meter boven NAP. Het muurtje tussen de Welle / Wellekade heeft een hoogte van 6.30 meter boven NAP.
Bron: Blikopnieuws
Het waterschap Friesland heeft vanmiddag het Woudagemaal in Lemmer aangezet. Het ruim 90 jaar oude stoomgemaal pompt water naar het IJsselmeer. Daardoor moet de waterstand in de Friese meren en kanalen binnen de perken blijven. De laatste keer dat het Woudagemaal werd aangezet, was afgelopen januari. Toen stond het water beduidend hoger. De waterstand in de Nederlandse rivieren is hoog door de vele regen in Duitsland en Zwitserland en door de regen hier. De waterschappen en Rijkswaterstaat houden de situatie 24 uur per dag in de gaten. Rijkswaterstaat verwacht tijdens de kerstdagen nergens grote problemen.
Wateroverlast
In Zuid-Limburg is de Geul op een paar plaatsen overstroomd. Dat heeft nog niet tot wateroverlast geleid. De afgelopen dagen heeft het ook in Zuidoost-Brabant lang en flink geregend. Enkele woningen zijn blank komen te staan. Bij Tiel in Gelderland zijn delen van de uiterwaarden van de Waal ondergelopen. Sommige veerponten varen niet. Van de grote rivieren zal alleen de Rijn de komende dagen nog kunnen stijgen. Bij Lobith staat het waterpeil van de Rijn op 13 meter. Verwacht wordt dat het zal stijgen tot 14 meter. Het zal waarschijnlijk wel onder de kritische grens van 15 meter blijven.
Bron: NOS
tot en met vrijdag valt er op grote schaal in belgie opnieuw 30 tot 40 liter regen per vierkante meter . dit zijn gebiedsgemmidelden de extremen zullen nog veel hoger uitkomen plaatselijk zijn er overstromingen op grote schaal mogelijk in belgie
UPDATE: Vanavond en -vannacht trekt een nieuwe regenzone over het land. Er wordt 10 tot 15 mm verwacht, zo meldt de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Als er niet meer neerslag valt dan voorspeld, worden er langs de onbevaarbare waterlopen geen nieuwe kritieke overstromingen verwacht. De situatie wordt wel nauwlettend opgevolgd. In Londerzeel blijven de brandweer en technische dienst intussen stand-by, om in te grijpen als er zich bijkomende problemen zouden voordoen op vlak van wateroverlast.
Burgemeester Jozef De Borger (CD&V) kondigde vanmorgen de gemeentelijke fase van het rampenplan af. De brandweer van Londerzeel zal samen met burgemeester Jozef De Borger (CD&V) in de vooravond nog een controleronde doen in de gemeente en blijft de situatie verder permanent controleren, meldt het gemeentebestuur. Ondanks het feit dat het waterpeil van de Molenbeek ter hoogte van de Robbroekstraat, in deelgemeente Steenhuffel, met 20 cm gedaald is in vergelijking met 's morgens, staat er stroomafwaarts op de Maldersesteenweg tussen Sint-Jozef en Malderen nog steeds veel water. Doorgaand verkeer blijft daardoor verboden.
Waakzaamheid geboden
In het stroomopwaarts gelegen Merchtem is het waterpeil gezakt. Zonder bijkomende regen zal dat vijf uur later ook in Londerzeel het geval zijn. Voor vannacht en morgenvroeg wordt echter nog bijkomende regen voorspeld, zodat waakzaamheid geboden blijft. In de Vlaams-Brabantse gemeente zijn tot dusver nog geen woningen overstroomd. Dat gebeurde wel tijdens zware wateroverlast waarmee Londerzeel de jongste decenia enkele keren geconfronteerd werd. Ook elders in Vlaanderen staan waterlopen nog vrij hoog, zoals in het bekken van de Brugse Polders. De waterstanden zullen er de komende uren traag dalen. Vanaf morgen kan er opnieuw een stijging optreden, voorlopig zonder tot nieuwe kritieke overstromingen te leiden.
In het Leiebekken worden geen kritieke overstromingen verwacht. De hoge waterstanden kunnen nog geruime tijd aanhouden en opnieuw toenemen na de neerslag vannacht. De brandweer is verwittigd en de situatie wordt opgevolgd. In het Denderbekken konden kritieke overstromingen worden vermeden en voorlopig worden geen nieuwe kritieke overstromingen voorspeld. In het Benedenscheldebekken overstroomt de Grote Molenbeek, maar de brandweer is ter plaatse. Het gemeentelijk rampenplan werd preventief afgekondigd. In het Dijle- en Zennebekken zijn de stuwen op de Vrouwvliet in Mechelen preventief platgelegd om het stroomopwaartse gebied te ontlasten. Er worden geen kritieke overstromingen voorspeld. In het Demerbekken wordt het wachtbekken van Schulensbroek vermoedelijk nog tot morgenochtend verder gevuld, maar er is nog meer dan voldoende capaciteit beschikbaar. Er worden nergens kritieke overstromingen verwacht. In het noordelijk Maasbekken heeft het peil van de Mark zijn maximum bereikt, maar er wordt geen bebouwing bedreigd.
Dender
Het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC) meldt dat, tenzij er komende nacht aanzienlijk meer neerslag dan verwacht zou vallen, geen ernstige kritieke overstromingen langs de bevaarbare waterlopen zullen plaatsvinden. Vooral de evolutie van de waterstanden langs de Dender wordt zeer nauw opgevolgd.
Bron: HLN
Door het hoge water is de scheepvaart op een groot deel van de Rijn in Duitsland gestremd. Dat heeft een woordvoerder van het meldcentrum voor hoog water in Mainz dinsdag laten weten. In de deelstaten Rijnland-Palts en Hessen is het waterpeil op eerste kerstdag opnieuw gestegen.
De stremming geldt voor het deel van de rivier tussen Speyer, ten zuiden van Mannheim, en Düsseldorf in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Volgens het meldcentrum is moeilijk te zeggen hoeveel het peil in de Rijn de komende dagen nog zal stijgen. Dat zal mede afhangen van het water dat zijrivieren als de Main en de Moezel in de rivier lozen. Het centrum laat weten dat er geen reden tot bezorgdheid is.
Nederlandse schippers
Nederlandse schippers blijven tussen kerst en oud en nieuw meestal aan de wal. De overlast voor hen valt daardoor mee. ''Bij heel hoog water is de Rijn gestremd, bij laag water kun je minder vracht meenemen, dat zijn dingen die bij het vak horen. Zulke dingen gebeuren een paar keer per jaar'', aldus de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Bij het Woudagemaal in Lemmer staat dinsdag een lange wachtrij. Dat meldt Omroep Friesland. Bezoekers hebben vanwege de hoge waterstand in Friesland vanaf dinsdag enkele dagen de mogelijkheid het ruim tachtig jaar oude gemaal te bezichtigen wanneer het in werking is. Het gemaal is Tweede Kerstdag en donderdag ook nog op stoom te zien. De directie roept bezoekers op vooral op tijd te komen. Het Woudegemaal is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Na donderdag is het gemaal ook nog te bezichtigen, maar dan niet meer in werking.
Het antieke gemaal wordt alleen ingezet als extra capaciteit nodig is om het waterpeil in Friesland te verlagen. Het overtollige water wordt via het gemaal naar het IJsselmeer gepompt. Het Woudagemaal werd in januari voor het laatst ingezet.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
dus dat klopt natuurlijk niet en het regent hier nog steeds flinke plensbuien en en af en toe windstoten.
Dus ik denk dat de waterstand nog wel zal stijgen.
De problemen op vlak van wateroverlast in Londerzeel zijn zo goed als opgelost. Doordat in deze regio de neerslag vandaag zo goed als uitbleef is het water in de beken verder gezakt. Volgens de brandweer van Londerzeel is momenteel enkel een ondergelopen stuk van de Maldersesteenweg tussen de deelgemeenten Sint-Jozef en Malderen nog afgesloten voor verkeer. Dit zou woensdagochtend worden vrijgegeven.
In Londerzeel werd dinsdag de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd omdat er enkele straten onder water liepen. Woningen werden hierbij nooit bedreigd. Deze alarmfase werd woensdagmorgen echter weer terug afgeblazen. De civiele bescherming ruimde in de loop van de dag het puin van afgesloten straten zodat deze terug konden worden vrijgegeven.
De brandweer bevestigde woensdagavond dat het ergste voorbij is. De situatie wordt wel verder op de voet gevolgd.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 10:03 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0