Volgens de Amerikaanse nieuwszender CBS News is BP een nieuw onderzoek begonnen naar lekkende olie van de Deepwater Horizon bron. Toen het olieplatform in 2010 explodeerde, kwamen elf arbeiders om en stroomde drie maanden lang naar schatting 779 miljoen liter olie in de oceaan alvorens het lek gedicht kon worden. Maar sindsdien zijn al op verschillende tijdstippen weer olievlekken gezien in de buurt van de bron. Enkele maanden geleden nog werd een grote olievlek ontdekt voor de kust van Louisiana. Uit tests bleek dat de olie afkomstig was van de "Macondo-bron", onder de Deepwater Horizon. BP verklaarde na werkzaamheden in oktober dat het probleem opgelost was, maar er blijft nog steeds olie naar het oppervlak komen.
De Amerikaanse zender CBS News meldt nu dat BP in samenwerking met de Amerikaanse Kustwacht opnieuw ter plaatse is met duikboten om de oorsprong van de vlekken te onderzoeken. Het is nog onduidelijk of de olie lekt uit de zogenaamde "containment dome" die BP boven het lek geplaatst heeft, of om restolie gaat uit het wrak van het gezonken boorplatform.
Geheimdoenerij
Ed Markey, een Democrataat in het Congres die betrokken was bij het eerste onderzoek naar de ramp met de Deepwater Horizon, spreekt van een déjà vu omdat BP ook nu geen beelden en informatie overmaakt aan het Congres. Amper een maand geleden pleitte BP tijdens het proces over de ramp schuldig op meer dan tien misdrijven, waaronder liegen tegenover het Congres over de hoeveelheid olie die na de ramp in het water terechtkwam.
Markey en zijn Republikeinse collega Henry Waxman vragen naar eigen zeggen al twee maanden om informatie van BP over de olievlekken, maar BP weigert naar eigen zeggen die informatie te geven in het licht van de lopende onderzoeken.
Bron: HLN | Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:25 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
BP is er niet in geslaagd om te schikken met klagers over de olieramp in de Mexicaanse Golf. Daardoor moet het bedrijf maandag alsnog voor de rechter verschijnen om de ramp uit 2010. Dat maakte het Britse olie- en gasbedrijf dinsdag bekend. Tot de klagers in de civiele procedure behoren Amerikaanse staten en private partijen.
BP-bestuurder Rupert Bondy stelde onder meer dat de eisen van de klagers 'excessief' waren en 'niet gebaseerd zijn op de realiteit'. BP wordt aangeklaagd voor grove nalatigheid in de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon, de grootste milieuramp in de Verenigde Staten. Elf mensen kwamen om toen het platform ontplofte.
Miljarden
Voor het energiebedrijf staan miljarden op het spel in de rechtszaak die 25 februari in New Orleans begint. BP schikte vorig jaar voor 4,5 miljard dollar (3,4 miljard euro) met de Amerikaanse federale autoriteiten om strafvervolging te voorkomen. Het bedrijf heeft in totaal 24 miljard dollar uitgegeven aan de olieramp in de Golf van Mexico en denkt in totaal 42 miljard dollar kwijt te zijn aan de ramp.
Bron: NU.nl
De oliebedrijven BP en Transocean hebben bij de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 meer oog voor winsten gehad dan voor mensen en het milieu. Dat hebben de advocaat van de slachtoffers van de olieramp en de openbaar aanklager maandag gezegd op de eerste dag van een groot proces in New Orleans over de ramp.
Volgens de aanklagers hebben BP en Transocean ernstig gefaald met het correct interpreteren van de testresultaten, waardoor een explosie kon plaatsvinden op het olieplatform Deepwater Horizon met 11 doden en de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg.
Managers zouden moedwillig en roekeloos nalatig zijn geweest met de veiligheidsvoorschriften en hadden volgens de aanklagers de werknemers onvoldoende geoefend om maar zo winstgevend mogelijk te zijn.
Als BP schuldig wordt bevonden aan grove nalatigheid kan het Britse oliebedrijf worden blootgesteld aan bijna 18 miljard dollar aan schadeclaims.
Bron: NU.nl