Twee satellieten staan op het punt om samen te vergaan op de maan. In de nacht van maandag op dinsdag storten zij met hoge snelheid neer op het oppervlak. De missie zit erop en de satellieten hebben niet genoeg brandstof meer om door te gaan.
De twee satellieten, die Ebb (eb) en Flow (vloed) zijn genoemd, waren vorig jaar samen gelanceerd en kwamen rond de jaarwisseling kort na elkaar in een baan rond de maan. Een jaar lang hebben ze de zwaartekracht van de maan in kaart gebracht. Die zorgt op aarde voor de getijden, vandaar de namen.
Ebb is de eerste die vergaat, 20 seconden later gevolgd door Flow. Op het moment van neerstorten hebben ze een snelheid van meer dan 6000 kilometer per uur. Ebb en Flow hebben op 200 kilometer van elkaar rond de maan gedraaid. Tijdens hun omlopen voelden de satellieten de aantrekkingskracht, die van plek tot plek verschilt.
Zware metalen
Toen de sondes over zware metalen vlogen, was er veel zwaartekracht. Dat zorgde ervoor dat de satellieten iets versnelden, eerst Ebb en kort erna Flow. Boven lichtere grondstoffen werden de sondes juist afgeremd, omdat er minder hard getrokken werd. Door het verschil in aantrekkingskracht werd het gat af en toe iets groter of juist iets kleiner.
Sensoren aan boord hebben de afstand tussen Ebb en Flow constant nauwkeurig bijgehouden. De meters konden een verandering van een duizendste van een millimeter al registreren. De metingen leverden een zwaartekrachtkaart op. Met de kaart in de hand kunnen wetenschappers uitrekenen welke materialen er onder het maanoppervlak zitten en hoe de maan ooit is ontstaan.
Bron: AD | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:59 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Eb en Vloed hebben bijna een jaar lang achter elkaar aan gevlogen, loerend naar de maan. Maar nu de twee satellieten bijna zonder brandstof zitten, laten de wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ze neerstorten op het maanoppervlak. De twee kunstmanen slaan maandag, in Nederland rond middernacht, vlak na elkaar in op een berg bij de noordpool van de maan. Aan de gecontroleerde crash is flink wat planning voorafgegaan om er zeker van te zijn dat speciale plekken op de maan, zoals de locatie van de eerste maanwandeling, niet worden getroffen.
Geïnteresseerden hoeven niet op te blijven om het spektakel te aanschouwen, want het zal niet te zien zijn vanaf de aarde. Een ander ruimtevaartuig dat de maan in de gaten houdt, de Lunar Reconnaissance Orbiter, zal proberen foto's te maken van de sporen die de satellieten ter grootte van een wasmachine achter zullen laten. Als alles volgens plan verloopt slaan Eb en Vloed met een snelheid van ruim 6100 kilometer per uur in op de maan. Eb en Vloed hadden als taak het zwaartekrachtveld van de maan te meten. Hiermee hoopten wetenschappers een beter beeld te krijgen van het binnenste van de maan en zijn jonge jaren.
Bron: Nieuws.nl