het was ook maar een heel klein lullig buitje die bleef hangen. Het begon met regen en natte sneeuw en ineens dikke vlokken sneeuw.
straten en stoepen zijn helaas al weer weg gedooit.
De weersituatie is tamelijk complex. Het hangt er sterk vanaf hoe de diverse drukgebiedjes zich gaan gedragen.
Ik denk dat het het meest wijs is te stellen dat geen computer of mens dat weet. (Dat blijkt ook wel uit de enorme spreiding in de pluim).
Volgens mij kunnen we pas na het weekeinde zeggen of we de koude of de warme kant op gaan op termijn.
Laten we dus maar genieten van het winterse weer deze dagen.
Overigens, hier in ZW Nederland zijn de Temps opgelopen de laatste uren van +0.2 naar + 1.1 | Gewijzigd: 12 januari 2013, 02:10 uur, door Raymond
Zoals de laatste radarbeelden aangeven lijkt het er op dat we de neerslagzone boven frankrijk toch in de gaten moeten gaan houden !
Vanaacht daalde in Belgie de temperatuur maar liefst op sommige plaatsen tot waardes onder de -5°c !
Ondertussen onstond er in zuid frankrijk een neerslagzone of een soort neerslagband , In frankrijk leverde dit vooral regen op soms hevige tot overvloedige regen !
Maar naarmate de neerslagzone dichter richting belgië en Vlaanderen komt hoe meer de regen zal overgaan in sneeuw !
De neerslagzone lijkt ondertussen ze richting belgie komt vaak toe te nemen in kracht in plaats van in kracht in te boeten .
Ook lijkt het er op dat we de neerslagzone vroeger op bezoek krijgen dan verwacht zo verwachten we tegen de middag de eerste sneeuw in zuid Belgie !
De neerslagzone heeft zeker mogelijkheden om in België voor problemen te gaan zorgen .
We houden de neerslagzone nauwlettend in de gaten ! En volgen ook vooral tot waar ze zal kunnen rijken in België !
| Gewijzigd: 12 januari 2013, 08:41 uur, door Marga
NEERSLAG:
Beschrijving van de neerslag boven het land is beter geworden, al liggen de patronen in werkelijkheid net wat anders. In het oosten en mogelijk midden eerst nog wat sneeuw. Zaterdagavond een markant verschil bij een neerslaggebied ten Z van ons land: In de Harmonie Uitvoer blijft dit boven Frankrijk, in de EC18 en Hir Uitvoer boven België. In het uiterste zuidwesten zou wat sneeuw kunnen vallen, maar geen significante hoeveelheden. Zondag ten N van ons land boven de Noordzee toenemende buienactiviteit (winters van karakter).
TEMPERATUUR:
Omdat de weergave van de bewolking wat beter is geworden, zijn de temperaturen ook wat beter. Tmax rond 2 graden. Komende nacht lichte, in het O en NO matige vorst. Zondag rond het vriespunt.
Sneeuwvalkansen weerdirect
Lange termijn guidance knmi uitgegeven om 4.57 uur
Modelbeoordeling en onzekerheden
De Uitvoer is consistent. Aan het einde van de komende week ontstaan verschillen. Dinsdag is er een significante kans op sneeuw. De kans op meer dan 1 cm ligt rond 50%, op meer dan 3 cm rond 30%. De grootste kansen zijn voor het zuidwesten en zuiden. De interactie van de koude put met de storing vanuit het noordwesten zorgt, samen met de kleinschaligheid van de systemen, voor nogal wat onzekerheid. Het patroon van de zuidoostwaarts trekkende hoogterug zien we in vrijwel alle Leden terug. De snelheid waarmee de rug zuidoostwaarts trekt en de mate waarin de hoogterug wordt afgebroken varieert nogal. Aan de grond verplaatst het hoog zich van de omgeving van Schotland zuidwaarts waarbij de rugas ons ergens in de tweede helft van de week of het weekeinde van 19 januari passeert. Wanneer de stroming aanlandig wordt, komen we dan in minder koude lucht. In ongeveer 35% van de Leden passeert de rugas ons land niet en blijven we in de koude lucht. Op de lange termijn zien we in ongeveer 80% van de Leden een meanderend zonaal patroon. In de rest vormt zich een dipool- of diffluent patroon boven West-Europa, bij die Leden houdt het winterse weer aan, ook zijn er nog Leden waarin de depressies zodanig zuidelijk trekken dat wij ons in koude lucht bevinden.
Sneeuwkansen van knmi op korte en lange termijn van knmi
Samenvatting meerdaagse-periode:
Koud winterweer met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen eerst iets onder nul, later in de week meest iets boven nul. Dinsdag kans op sneeuw.
Samenvatting EPS-periode:
70% kans op overgang naar minder koud weer. 30% kans op aanhoudend koud winters weer.
Bron: Knmi,weerdirect
Geldig van maandag 14 januari tot zaterdag 26 januari
Synoptische ontwikkeling
Boven West-Europa bevindt zich een hoogtetrog met daarin een dipoolpatroon met de anticyclonale pool boven Scandinavië en de cyclonale pool (koude put) boven onze omgeving. Op de westflank van de trog trekt een frontale storing zuidoostwaarts. Deze smelt dinsdag samen met de cyclonale pool van de dipool. Het geheel leidt tot een afgesnoerd lagedrukgebied dat boven Zuid-Europa komt te liggen. Op de Oceaan bevindt zich een hoogterug. Deze trekt in de loop van de week zuidoostwaarts.
Woensdag t/m vrijdag trekt het hoog aan de grond via de Britse Eilanden naar de Golf van Biscaye. Op de Atlantische Oceaan komt er dan een sterke zonale stroming.
In het weekeinde van 19 januari trekt een lagedrukgebied over het Noordzeegebied zuidoostwaarts, het frontensysteem passeert ons land. Hierna wordt de stroming noordelijk aan de oostflank van een (hoogte) rug op de Oceaan.
Na dat weekeinde is de kans op het aanhouden van een meanderend zonaal stromingspatroon groot.
Zie verder hierboven in bericht van Tatanka
15 daagse ECMWF temperatuurpluim behorend bij de lange termijn beoordeling.
Grappig om te zien dat ze de schaal tot -30 graden hebben moeten uitbreiden voor één lid dat op de 24e voor min 24 graden gaat.
| Gewijzigd: 12 januari 2013, 09:38 uur, door Ben47
maar daar naar kijken heeft nu totaal geen zin. Winter lijkt sterker dan verwacht, sowieso is het voor storingen lastig het sterk afgekoelde europese continent weer over te nemen. De winterkou wint het voor alsnog van het zachte weer tot en met dinsdag 22 janari. Maar daarna is koffiedik kijken. Ik zie het winterweer nog wel effe aanhouden de komende tijd! Daarnaast is het interessant om te zien dat vannacht -10 gehaald zou kunnen worden in het zuid-oosten en verderop in de week ook meest matige vorst gehaald kan worden. Verscherping van de kou is dus zeker wel mogelijk! Die WC zie ik echt niet 1,2,3 terugkomen. Oper en control zijn een beetje de weg kwijt in deze pluim, dus die negeer ik dan maar even. Fijne koude winterdag gewenst!
Op KT iets kouder, op KT en MT minder spreiding doordat meer leden kouder zijn en en op LT weinig verandering tot iets kouder (hiervoor kijk ik naar de verhouding leden en niet naar de Oper of Control!)
"Vandaag bereikt een lagedrukgebied het westen van Frankrijk. Met een zuidelijke stroming duikt deze depressie richting Bordeaux. Aan de noordzijde van dit systeem bevindt zich een neerslagzone die met deze negatieve temperaturen sneeuw zal veroorzaken in het noorden en westen van Frankrijk. De afgelopen dagen leek deze sneeuwzone ook over België te trekken, maar nu moeten we dit gebied beperken tot de gebieden langs de Frans-Belgische grens (volgens GFS). Een ander weermodel (HIRLAM) laat echter andere signalen zien. De sneeuwzone zou tot aan de provincie Antwerpen – Limburg reiken met 2-5 cm in de andere provincies. Dat scenario is waarschijnlijk te rooskleurig...."
Volledig praatje op noodweer.be