Kan je met een afbeelding of site komen waar dit wordt bevestigd? Er is wel kans op een mooi laagje, is nog iets te vroeg om te zeggen, maar sommige pluimen gaan die kant op.
Zou wel mooi zijn als er een goed laagje valt. Dan zal de temperatuur 's nachts ook wel wat naar beneden gaan
Zou wel mooi zijn als er een goed laagje valt. Dan zal de temperatuur 's nachts ook wel wat naar beneden gaan Alleen als het toevallig ook helder is. Lijkt er niet op dat dat gat gebeuren. Pluimen gaan ook licht omhoog na dinsdag.
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Ik moet nog maar zien hoe het gaat lopen de komende tijd. Ik ben er van overtuigd dat de enorme veranderingen die zich momenteel in de stratosferische Polar Vortex afspelen ook enorme effecten hebben op de troposfeer. Welke die veranderingen zijn is onzeker, en de modellen worstelen daar ook zichtbaar mee, maar enkele konstateringen kan je al wel doen:
- De Jetstream is flink naar het zuiden afgebogen/verplaatst waardoor ons weer in belangrijke mate bepaald wordt door de exacte ligging van LT-gebieden. Zoals ik al eerder betoogde is er niets moeilijker dan dat. Een kleine verschuiving kan grote gevolgen hebben zowel voor temperatuur als sneeuwval. Een WC zoals we de afgelopen tijd hebben gezien (pal over NL) gaan we de komende weken zeker niet terug zien.
- Er is een tendens dat er hogedruk vorming plaatsvindt in het gebied: Groenland-Ijsland-Skandinavie. Een klassieke "Om de Noord" is dat niet omdat er geen uitbreiding van de "Russische beer" naar Skandinavie plaatsvindt en/of er boven het europese continent geen directe blokkade optreedt. Die blokkade zorgt ervoor dat LT-gebieden andere routes volgen dan over ons heen. Hoge druk in noorden heb je gewoon nodig om stabiel winter- en vriesweer te krijgen. Komende week probeert die hogedruk zich te vormen boven Skandinavie maar dat is niet heel overtuigend volgens de modellen.
- De instabiliteit in de Stratoferische Vortex veroorzaakt ook instabiliteit in de troposferische stromingen. Weermodellen hebben het daar per definitie moeilijk mee omdat die kijken naar standaardsituatuaties en de afgelopen periode.
Het zou mij helemaal niet verbazen nog heel verrassende ontwikkelingen te zien in de winter van de komende maanden!
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Restanten van een occlusie liggen om 06 UTC nog over het uiterste zuidwesten van het land, maar trekt zuidwaarts weg. De stroming is noordoost gedraaid en wordt geleidelijk koudere lucht aangevoerd. Overdag komen we in een zadelgebied terecht waarbij er nog slechts een heel zwakke noordelijke stroming overblijft. Een lagedrukgebied ten westen van Ierland beweegt OZO-waarts en ligt zaterdagavond boven het westen van Frankrijk. De stroming zal in de nacht naar zaterdag geleidelijk oostelijk worden waarmee dan nog iets koudere lucht vanuit Duitsland wordt aangevoerd. Frontale uitlopers behorend bij dat laag liggen zaterdagavond boven het uiterste noorden van Frankrijk en België, en blijft dan tegen onze zuidgrens steken.
NEERSLAG:
De lichte neerslag boven Zeeland verlaat spoedig het land. Verder worden er vandaag boven de Noordzee lichte buien aangemaakt, die met de steeds kouder wordende lucht steeds meer een winters karakter krijgen, zie NESO. Vooral vanmiddag en vanavond laten Hirlam en Harmonie een duidelijker signaal zien in het noorden van het land. Plaatselijk zou het in het noordoosten even wit kunnen worden. Later zaterdagmiddag en avond in het uiterste zuiden misschien lichte neerslag uit de frontale uitlopers, dit zal gezien de progtemps zal dit sneeuw zijn, hetgeen bevestigd wordt door NESO. Boven België worden zaterdagavond enkele cm's berekend, blijft aandachtspunt voor zuiden van het land.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 11 januari 2013, 06:52 uur, door Bart Standaert
Synoptische ontwikkeling
Zondag bevinden we ons in een koude oostelijke stroming tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven het Middellandse Zeegebied. Tegelijkertijd zien we bij IJsland een lagedrukgebied dat zuidoostwaarts beweegt en
maandag over de Britse Eilanden onze kant op komt.
Dinsdag komt het laag boven onze omgeving aan, alwaar het opvult.
Woensdag komt het hoogtelaag boven onze omgeving te liggen,
de dagen daarna zien we een omvangrijk hoogtelaag boven Noord-Europa.
Wat opvalt is dat de licht meanderende straalstroom vanaf dat moment vrij zuidelijk komt te liggen, rond 45 graden NB. Daarbij trekt er een aantal actieve lagedrukgebied over Frankrijk oostwaarts, rond 48 graden NB. Ons land blijft door deze ontwikkeling in de koude lucht zitten met afwisselend weinig stroming en dan weer een oostelijke stroming. De vorst van volgende week is dus toe te schrijven aan het onder ons land door trekken van lagedrukgebieden in plaats van de aanwezigheid van een krachtig hoog boven Scandinavië.
Tot het weekeinde van 20/21 januari blijft het beschreven patroon min of meer in stand ,
Na volgend weekend lijken lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan of de Britse Eilanden toch de overhand te krijgen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De onzekerheid in de verwachting is tot en met maandag klein, gezien de geringe spreiding in de EPS-pluim.
Dinsdag zien we een duidelijk grotere spreiding, hetgeen alles te maken heeft van het genoemde lagedrukgebied dat dinsdag boven onze omgeving aanwezig is een hier ook opvult. De meeste leden laten de lagedrukkern over het zuidwesten van ons land lopen of laten het net ten zuidwesten van ons land. Hierbij blijft ons land in de koude lucht en valt de meeste neerslag in de vorm van sneeuw.
Bij een iets oostelijker koers komen we (tijdelijk) in wat zachtere lucht terecht en kan ook regen vallen. De eerste optie ondervindt de meeste steun in het ensemble, waaronder ook de Oper. De kans op meer dan 1 cm sneeuw bedraagt ca. 60%, meer dan 3 cm ca. 40% en meer dan 10 cm ca. 10%.
In de tweede helft van volgende week zien we een meerderheid van de leden het scenario van de Oper te volgen (straalstroom en lagedrukgebieden over Frankrijk). Dit zorgt er dus voor dat het merendeel van de leden aanhoudende vorst laten zien tot in ieder geval het weekeinde van 20/21 januari. De kans op sneeuw ligt daarbij rond de 30%.
Op de termijn na het weekeinde van 20/21 januari is er een groeiend aantal leden (uiteindelijk een meerderheid) dat voor een cyclonale stroming gaat onder invloed van Atlantische of Britse lagedruk. De kans op ijsdagen zakt naar 20%, waarbij opgemerkt dient te worden dat er nog enkele bijzonder koude leden aanwezig zijn.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Koud winterweer met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond of iets onder het vriespunt. Af en toe kan er sneeuw vallen, vooral op dinsdag.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk nog grote kans op koud winterweer met soms sneeuw, vervolgens een steeds groter wordende kans op overgang naar een zachter en wisselvalliger weertype.
*plaatje*
ja, dat heb ik gemerkt vanmorgen! Het was weer tijd om te krabben! En het fijne was dat er gisteravond nog wat regen was gevallen. Gevolg: dikke ijsdruppels op de ramen die met geen mogelijkheid weg te krabben zijn!
In volgende grafieken zullen we 4 keer per dag de temperatuur plaatsen met als prikpunt arendonk in belgie tegen de nederlandse grens hiermee kunnen we net bekijken hoeveel ijsdagen er werkelijk komen in onze regio .