ja dat kan wel kloppen alleen bij 13 en 14 januarie zitt het gemiddelde weer hoger dan vanmorgen.
vanmorgen lag gemiddelde bijna allemaal rond nu en je zit nu toch wel weer een stijging. met alle leden
daarna gaan meer leden weer voor kou
Je moet er echter echt rekening mee houden dat de pluimen de komende week echt als een gek gaan stuiteren.. er zijn nu zoveel scenario's mogelijk dat het ook zo kan zijn dat we volgende week helemaal geen wintersweer hebben volgens de pluimen... en een pluim later weer vorst...
Kijk voor de gein eens naar de hele GFS run en dan de 500hPa kaarten. het is net een soort plopsa-land... elke keer ploppen er lagedruk of hogedruk gebiedjes op en die zijn dan ook weer net zo snel verdwenen..en dat gaat zoooooo ons weer bepalen...
To be snow or not that will be the pressure ( low or high)
Zul je zien dat het gewoon een warme oper is. Nog lang geen man overboord, maar natuurlijk
zijn er altijd mensen die nu menen dat ze 'gelijk' hebben omdat ze niet op de kou vertrouwen.
Jammer, laten we er allemaal positief tegen aankijken en niet na een mindere run alweer direct moord en brand
schreeuwen. Dank u! Maar het is eigenlijk net andersom, in de kwakkelweken ging de dicussie traaaagggggggg. Het is juist de kou die er vaart in brengt.... Die en slechte run houdt de vaart een heek klein beetje op.... Die ene slechte run is veel kouder dan we de afgelopen weken gehad hebben. Z
Tot woensdag hebben we nog met de huidige drukverdeling te maken. Dus stevige hogedruk ten zuiden/zuidwesten en lagedruk dat ten noorden van ons gebied overtrekt.
Een langzaam iets toenemende ZW na 48 uur meer NW aanvoer van zachte en vochtige lucht, waarin qua weerbeeld en temp de vergelijking met gisteren zal opgaan.
Na passage van de lagedruk richting Scandinavie, zal koudere bovenlucht instromen, hierbij neemt de kans op winterse buien toe en de temp gaan richting de normale 5 C. De nacht naar vrijdag kan het lokaal al tot lichte nachtvorst komen.
Op vrijdag trekt er dan een kern van lagedruk ten zuiden langs oostwaarts, de neerslag die er zal vallen kan winters van karakter zijn en de maxima leveren nog iets in tov donderdag.
Het weekend, en ook begin volgende week . Meest droog weer, redelijk wat zon en lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend en overdag waarden tussen -1/+2 C.
De volgende fase, zo tegen midden volgende week, wordt gekenmerkt door een verschuiving van lagedruk richting het gebied Groenland/ijsland.
Stroming wordt hierdoor tijdelijk meer NW, en vooral in de kustgebieden zal het voor een dag of 2 tot temp boven nul komen. De kans op winterse buien neemt hierbij wel toe.
Daarna, zie 4e kaart, gaan we naar een fase die wel enige tijd kan aanhouden. Met een stevige westelijke rug, en zeer actieve en ook zeer koude (gedeelte poolwervel) lagedruk boven Scandinavie en zich geleidelijk uitstrekkend tot het zuiden van Europa. Deze situatie heeft wel iets gemeen met december 2010, dus koud zonder schaatsaspiraties wegens een te grote kans op -flinke- sneeuwval.
Mvg, Ronald de Wildt
ik denk dat het wel goed gaat komen met de winter in januari.
lol jij zwabbert ook he.. ene moment vertrouwen andere moment mineur Geeft niet hoor ! GFS gaat nog veel zwabberen en ook in deze run blijven de sneeuwkansen aanwezig..
Onderstaand kaartje is wel leuk.. dit heb ik ook nog niet gezien deze winter. Een 850hPa die tot in Spanje toe op -5 zit... Sneeuwkansen ....
Kijk ook eens naar de kaarten van 17 januari 18h run GFS... dikke vette sneeuwkansen...
Als dit zo doorgaat zitten we volgende week echt wel op de slee.... ( de dag weet ik nog niet ...maar ergens in de week lijkt het toch te gaan gebeuren..
Zoals je wellicht merkt word ik wat enthousiast van de huidige ontwikkelingen en of het nou diep winters wordt of net niet.. het is gewoon leuk !
Hieronder een 500hPa kaartje wat de soep laat zien waarmee we elke keer te maken hebben.. al deze gebiedjes kunnen ons weer gaan bepalen..dus je kan zelf wel bedenken hoe onzeker alles is..en het dus echt wel nog een hoop kanten op kan.
| Gewijzigd: 7 januari 2013, 00:36 uur, door Callie-P
Mvg, Ronald de Wildt
Gelukkig, want de afwijking tov normaal is zorgwekkend tot nog toe. Nu snap ik ook wel dat januari nog jong is, maar zie dit:
TEMPERATURE (°C),
DEP.
MEAN MEAN FROM
YR MO MAX MIN MEAN NORM
------------------------------------------------------------------------------------
13 1 9.7 7.4 8.7 5.7
De Temp. ligt gemiddeld maar liefst 5,7 graden te hoog!
Om na de helft van de maand gemiddeld op normaal uit te komen in januari moet de temp dus tussen de 5 a 6 graden lager dan normaal uitkomen en dan moet het flink afkoelen.
Maar goed, zoals het er nu naar uitziet, gaan we straks weer een heel eind de goede richting in.
(Bron: Mijn eigen Davis station in Midden-Delfland. Waarden elders in NL kunnen afwijken)
| Gewijzigd: 7 januari 2013, 00:51 uur, door Raymond
De Temp. ligt gemiddeld maar liefst 5,7 graden te hoog!
Om na de helft van de maand gemiddeld op normaal uit te komen in januari moet de temp dus tussen de 5 a 6 graden lager dan normaal uitkomen en dan moet het flink afkoelen.
Maar goed, zoals het er nu naar uitziet, gaan we straks weer een heel eind de goede richting in.
(Bron: Mijn eigen Davis station in Midden-Delfland. Waarden elders in NL kunnen afwijken)
kijk maar eens naar de lijst zoals hij opgegeven wordt door het KNMI.. dan staat deze Januari op de warmste Januari ooit gemeten..al is het "slechts"7 dagen het zijn een heleboel graden die Januari nog goed moet maken...
Maar goed dit record gaat Januari niet halen.. al sluit ik een top 10 prestatie zeker (nog) niet uit. ( dat zien we volgende week wel )
| Gewijzigd: 7 januari 2013, 01:19 uur, door Callie-P
ik denk dat het wel goed gaat komen met de winter in januari.lol jij zwabbert ook he.. ene moment vertrouwen andere moment mineur Geeft niet hoor ! GFS gaat nog veel zwabberen en ook in deze run blijven de sneeuwkansen aanwezig.. Edit Marga: knip
Helemaal mee eens Callie-P. Het valt me wel op dat GFS er beduidend meer LD "soep" van maakt dan ECMWF en de straalstroom volgende week ook veel zuidelijker laat wegduiken. Hoewel ik normaliter meer vertrouwen heb in ECMWF, heb ik het beeld dat GFS qua model beter reageert op de stratosferische vortex veranderingen die momenteel plaatsvinden.
Zoals ik al eerder schreef is het voor mij vrij zeker dat het weer de komende weken gedomineerd gaat worden door meridionale stromingen (en dat we die ellendige WC een tijdje kwijt zijn) echter zonder dat er een duidelijke en stabiele blokkade op de kaarten staat. Dit laatste is symptomatisch voor de troposferische situatie die de komende week ontstaat maar laat ook zien dat LDgebieden "vrij spel" hebben en dat de modellen daar van run-tot-run enorm veel variatie in kunnen laten zien.
Ik wil alle lezers en schrijvers in dit forum oproepen niet te veel te reageren op individuele runs want In deze situatie krijg je nu eenmaal te maken met grote verschillen. Ik denk dat er na 11 januari een vrij "smerig" wintertype gaat ontstaan: 's nachts lichte vorst, regelmatige (vrij onvoorspelbare) sneeuwkans maar geen directe natuurijswinter. Als schaatsliefhebber vind ik dat niet het allerbeste maar zo staat het voor mijn gevoel op de kaarten.
| Gewijzigd: 7 januari 2013, 12:21 uur, door Marga
Ik denk dat er na 11 januari een vrij "smerig" wintertype gaat ontstaan: 's nachts lichte vorst, regelmatige (vrij onvoorspelbare) sneeuwkans maar geen directe natuurijswinter. Als schaatsliefhebber vind ik dat niet het allerbeste maar zo staat het voor mijn gevoel op de kaarten.
Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben.
Ook ik houd van sneeuw, maar van schaatsen houd ik nog meer!
Mijn droomescenario:
1 veel sneeuw om mee te beginnen voordat er ijs ligt
2 door de sneeuw de T flink onderuit bij heldere nachten
3 een flinke laag ijs als gevolg hiervan.
Gevolg: schaatsen op mooi ijs in een besneeuwd landschap!
@ Callie P.Als ik naar die tabel kijk die je plaatste:
De laatste top 10 januari is maar liefst van 26 jaar geleden!
Wat is de exacte link van die tabel?
Kan m zo snel niet vinden.
Berichten samengevoegd door Ben47
Modelbeoordeling en onzekerheden
Meest opvallend is de overgang naar kouder weer vanaf a.s. vrijdag. Daarna laten de meeste leden (70-80%) het hoog verplaatsen naar de omgeving van Ierland of net west daarvan. Dit resulteert in een noord tot noordwestelijke stroming. De positie van het hoog is uiteraard erg bepalend voor het temperatuurverloop. In het bovenstaande scenario is waarschijnlijk wel lichte vorst in de nacht, maar overdag enkele graden boven nul. In de staafdiagrammen voor De Bilt zijn de kansen op maxima beneden nul 20-30%.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Eerst vrij zacht en bewolkt met soms wat (mot)regen of een bui. Aan het einde van de week overgang naar overwegend droog en kouder weer met in de nacht lichte vorst.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (70-80%) op een vrij koud weertype met in de nachten meest lichte vorst, overdag enkele graden boven nul en soms een (winterse) bui.
Bron: KNMI
Nou ben ik niet zo'n winterliefhebber maar dat is wel een horror scenario. Ik ga toch liver voor vorst en dan sneeuw. Ik ga meer voor het visuele dan het sportieve, ook een mooie witte laag op de wateren is toch prachtig? En als er niet geschaatst kan worden heb je ook niet al die felgekleurde schaatsers
die het sneeuwlandschap verpesten. (Om nog maar te zwijgen van de wikels van energierepen en dergelijkr troep die je opeens op plaatsen vind waar je anders nooit rotzooi hoeft op te ruimen).
Voorlopig denk ik eigenlijk dat we geen van beiden zullen krijgen wat we willen. | Gewijzigd: 7 januari 2013, 12:21 uur, door Marga
De nieuwe pluim! Op de korte termijn is hij kouder dan de vorige pluim, voor de lange termijn weer warmer. Maargoed, de lange termijn is minder relevant, want dat verandert nog heel veel keren voordat het zover is.
Berichten samengevoegd door Ben47
De laatste top 10 januari is maar liefst van 26 jaar geleden!
Wat is de exacte link van die tabel?
Kan m zo snel niet vinden. Ik weet niet wat je bedoelt met '...van 26 jaar geleden!' maar het is de actuele tabel van KNMI en hier is de link http://www.knmi.nl/klimatologie/lijsten/mndextremen/mnd_xtr_act.html
De 15 daagse ECMWF-temperatuurpluimen regio midden met gelijke dagen recht onder elkaar. Boven die van 5 januari 10u tot onder van 7 januari 10u
Ik bedoel: Het is 26 jaar geleden dat er een januarimaand in de top 10 van de koudste maanden viel.
In 1987 was dat voor het laatst.
EDIT Ben47: OK duidelijk! Tx. | Gewijzigd: 7 januari 2013, 12:22 uur, door Marga