kijk naar de pluim,heel veel leden onder nul,wie weet is de run van ec wel een warme uitbijter
'Temps of minus 30C in Russia on 21 Dec ('End Of World day')': en dan over koude in de Oekraïne en vervolgens de vraag:
'Will some of that air head for Britain + Ireland in January? => Get 15-45d January forecast'
Wat in die 15-45d January forcast als antwoord wordt gegeven is voor ons de vraag. Daarover kunnen we gaan speculeren, maar dat heeft weinig waarde.Ach, het is mijn interpretatie van het gebodene. Het is op z' n minst ietwat vreemd te noemen dat hij een vage site aandraagt om z'n weerbericht te verkopen. Dat is ook gelijk de rede dat ik me realiseer dat hij weldegelijk deze info heeft toegepast om tot zijn " forecast" te komen. Welke vorm van nut heeft dit, wanneer hij een milde winter gaat verkondigen in zijn, overigens, top secret weersvoorspelling.
Dit gezegd hebbende; is het speculeren niet de hoofdbezigheid van het gros der forabezoekers? Ik heb oprecht het idee dat Pierske kou voorspelt, vandaar dat ik deze gedachte hier ventileer. Een kwestie van strategisch tussen de regels lezen mijnerzijds.
En beste Ben, graag neem ik deze gelegenheid aan om je te danken: bedankt voor het schoonhouden van dit forum. Natuurlijk geld dit voor alle moderatoren op deze site. Chapeau!!!
N.b: Ik bedoel met: " vage site", niet die van Piers, maar hetgeen vermeld werd in de betreffende tweet als nieuwsbericht over de kou in de Oekraine.
EDIT Ben47: Nu ik toch nog iets schoongemaakt heb in dit bericht, bedank ik je voor je compliment aan de crew. Bovendien laat ik je weten niet negatief tegenover Piers te staan, helaas zien/lezen we weinig van zijn verwachtingen omdat die betaald moeten worden.
| Gewijzigd: 18 december 2012, 20:52 uur, door quintogh
| Gewijzigd: 18 december 2012, 20:49 uur, door Ben47
Lijkt wel spiegelbeeld, die pluim.
Alles staat of valt met de route die het laag gaat afleggen, Noord van , Zuid van, of precies over Nederland. De temp verschillen noord/zuid van het laag zijn ook echt heel groot. Spannend!
| Gewijzigd: 18 december 2012, 21:16 uur, door Ben47
Er is een 'weer'-regel "Als de potten vol zijn, dan gaan de deksels erop." Deze regel gaat 9 van 10 op - (Zou dit nou net de 10de keer zijn?) - dat het gaat vriezen, en wellicht ook gaan sneeuwen. Wie weet.... De verwachte weersituatie lijkt op die van 1978 / 1979 met 'extreme' temperatuursverschillen.
Ik ben niet helderziend, maar aan de hand van factoren, die waarneembaar zijn, is dit wel een waarschijnlijk scenario........
voor de geen die het niet weten te jong waren etc
het weer van 78 79
De eerste decemberweek verliep ronduit kwakkelig. Op vrij veel plaatsen begon de eerste van de maand met een ijsdag en wat lichte sneeuw, er volgde een paar vorstdagen. Op 4 december drong vanuit het zuidwesten zachtere lucht op met regen, die op een koude ondergrond aanleiding gaf tot ijzel. In het zuidwesten was de gladheid aan het eind van de ochtend voorbij, elders hield hij langer aan. In het noordoosten was de neerslagzone weinig actief en viel er ook wat lichte sneeuw en ijsregen.
De grens tussen de dooi en vorst kwam boven het uiterste noordoosten van ons land tot stilstand en in de nacht daarop breidde de vorst zich opnieuw over het hele land uit, bij een wind die in de oosthoek bleef. Er volgde een drietal vrij zonnige dagen met meestentijds lichte tot matige vorst.
In de nacht van 7 op 8 december rukte een volgend dooifront met regen vanuit het zuidwesten op en opnieuw ging het ijzelen. In het zuidwesten was de ijzel snel voorbij. In de vroege ochtend was het kwik al tot +8 a +9 graden opgelopen, terwijl het in het noordoosten nog licht vroor. Tot in de avond kwam het daar tot ijzel en ijsregen, waarbij het zeer glad werd en soms zelfs de stroom uitviel door sterke ijsafzetting op de electriciteitsdraden. Door kinderen werd er op de straten geschaatst. Pas in de tweede avondhelft zette de dooi ook in het noordoosten door. Er volgde een zeer zachte periode die aanhield tot 16 december.
Op 16 december werd met naar oost draaiende winden opnieuw vrieslucht vanuit Oost-Europa aangevoerd. In de aanvankelijk nog vochtige lucht kwam mist voor, die in de nacht van 16 op 17 december begon aan te vriezen en lokaal een rijplaag van 1 cm op de bomen achterliet. Ook viel er hier en daar wat motsneeuw, dat zeer lokaal 0.5 tot 1 cm sneeuw opleverde. De dagen daarna verliepen vrij zonnig met veelal lichte vorst overdag en matige vorst ’s nachts. Na de 21e werd het opnieuw bewolkt op het opdringen van zachtere lucht, die de dag voor kerst geleidelijk ons land veroverde, wat opnieuw gepaard ging met wat lichte sneeuw, overgaand in ijzel. Gedurende de avond van de 24e steeg het kwik flink en ging het harder regenen, de vorstperiode was voorbij.
Na een zeer zachte kerst begon zeer koude vrieslucht die zich ten noorden en oosten van ons land gewoon wist te handhaven, opnieuw naar het zuiden uit te stromen. Op de 28e werd het op veel plaatsen nog (ruim) boven de 10 graden, in de vroege ochtend van 29 december was het kwik in het uiterste noordoosten tot 0 graden gedaald, bij matige regen en een noordoostenwind, terwijl er in het grootste deel van het land toen nog een zuidwester woei bij temperaturen rond 10 graden. In de loop van de dag kwam het hele noorden van het land in de vorst terecht en viel er flink wat ijzel, die aan het eind van de middag in ijsregen en vervolgens sneeuw overging.
De hele zone trok vervolgens langzaam zuidwaarts. Aan het begin van de nacht lag de vorstgrens grofweg langs de lijn Amsterdam – Enschede, gedurende de vroege ochtend van 30 december net ten zuiden van de grote rivieren. Pas in de namiddag kwam ook in Zuid-Limburg het kwik onder nul.
Met de kou, trok ook de neerslag zuidwaarts, maar werd daar wel van minder betekenis, vooral de regen en de ijzel. In de loop van de 30e begon er overal lichte sneeuw te vallen, die door de vrij krachtige tot stormachtige oostnoordoostenwind begon te verstuiven. In het noorden kwam het tot sneeuwduinen tot 80 cm hoog, bij een gemiddeld sneeuwdek tot 6 cm. In het midden en zuiden van het land kwam het sneeuwdek niet verder dan 1 a 2 cm. Tegelijkertijd raakte in Groningen boerderijen ingesneeuwd, want steeds dreven er nieuwe sneeuwbuien over en kwam er hoge driftsneeuw voor, bij temperaturen die tot rond de –10 graden daalden. Op Ameland werden sneeuwduinen gemeten tot 2 m hoogte in de avond van de 30e!
In de nacht van 30 op 31 december vroor het in het hele land streng en wakkerde de wind verder aan, in het Waddengebied kwam enige tijd een oosterstorm te staan, boven land werd de wind krachtig tot hard. De lichte sneeuwval van de nacht ging in de ochtend in korte tijd over in zware tot zeer zware sneeuwval in het midden en zuiden van het land, waarbij het zicht tot een paar honderd meter terugliep en verkeer spoedig onmogelijk werd. In vooral Brabant, Zeeland en Limburg ontstonden er sneeuwduinen van een meter hoog, maar vanuit het hele land werd hoge driftsneeuw gemeld. Rond het middaguur lag er zowel in Groningen, als in het westen van Zeeland en Zuid-Holland, alsmede in Zuid-Brabant en Midden-Limburg 10 tot 15 cm sneeuw en in Zuid-Limburg meer dan 15 cm. Elders lag er tussen 5 en 10 cm, alleen in strook van de Kop van Noord-Holland via de Noordoostpolder naar Zuid-Drente lag er wat minder dan 5 cm. In de loop van de middag werd het droog, alhoewel er ’s avonds in het uiterste noorden van het land alweer een paar sneeuwbuien vielen…
De onzekerheid is erg groot. Maar er gaan al heel wat meer leden voor koude dit weekend. Zo zie je maar, het weer is niet te voorspellen 7 dagen vooruit. Het kan zo omslaan.
Berichten samengevoegd door Debbieke
ik hou ut op een witte kerst en vooral in noorden van nederland dik pak sneeuw vanaf donderdag avond
| Gewijzigd: 18 december 2012, 22:18 uur, door steffantje
als je bij buienradar ook kijkt voor de verwachte neerslag komende 3 dagen zie je dat de neerslag blijft hangen boven noord nederland
het gaat echt allemaal precies boven nederland afspelen de kou en de warmte ook per plaatse van de pluim verwchtingen zit een groot verschil.
Is eigenlijk een beetje chatten maar deze kan ik toch niet laten liggen: een intercity komt toch altijd te laat!
als je bij buienradar ook kijkt voor de verwachte neerslag komende 3 dagen zie je dat de neerslag blijft hangen boven noord nederland
het gaat echt allemaal precies boven nederland afspelen de kou en de warmte ook per plaatse van de pluim verwchtingen zit een groot verschil.
Hier valt geen sneeuw uit vrees ik
| Gewijzigd: 18 december 2012, 22:35 uur, door pressna
Denk dat het nog even zal duren voor we zekerheid zullen krijgen, dit omdat de grens koude-warmte zomaar eens 100-200km kan opschuiven wat natuurlijk veel is voor de lage landen.