Ik vind dit niet eens zo erg. Zolang we met /na kerst wel weer sneeuw en temperaturen onder 0 krijgen.
Iets zegt me dat we deze winter nog maar een voorproefje hebben gehad wat er zal komen.
Ja dat is zeker waar! maar dat zit er dit jaar hoogst waarschijnlijk WEER niet in natuurlijk weet ik dat het allemaal nog kan veranderen maar nu de kerst steeds dichterbij komt...
Elke verwachting van meer dan pakweg een dag of 5 vooruit is per definitie onbetrouwbaar in onze streken. Dus ook in het weekeinde is er nog geen betrouwbare kerstverwachting mogelijk. Wel is mogelijk te zien of we richting WC en "warm"weer gaan, ofwel richting koud met meer Oostelijke neigingen.
De kans op een witte kerst is in NL overigens maar 1 op 10.
We zullen zien.
Bijvoorbeeld de temperatuur van de zee, mogelijke invloeden van het smelten van poolijs, een vertragende jetstream enz enz.
Dit is dus geen echte forecast maar een weergave die met de informatie die we tot onze beschikking hebben ( en daarin zit natuurlijk weer een redelijke afwijking) de onderstaande kaarten oplevert.
Deze kunnen dus per dag /maand veranderen als er events zijn waarvan men denk dat dit het klimaat in europa zal beïnvloeden. ( en dat doen ze dus ook !!)
Maar hieronder schetst men dat we eigenlijk net zo veel kans hebben op een te zachte winter als een te koude winter ( tussen de 20 en 40 %)
en dat we tussen de 40 en 60% kans hebben op een winter met normale temperaturen.
Dus conclusie is eigenlijk dat men op basis van de huidige factoren zegt dat de kans op een normale winter het grootst is.
http://www.metoffice.gov.uk | Gewijzigd: 13 december 2012, 00:14 uur, door Callie-P
NEERSLAG:
Nabij de trog nog buiige neerslag, het meest boven het noorden. Vanavond bereikt de neerslag van de occlusie het zuiden van het land. Intensiteiten zijn gering volgens alle modellen. De kans is groot dat de eerste neerslag begint als lichte sneeuw en dan na enkele uren overgaat in lichte regen of mogelijk zelfs ijsregen of onderkoelde/vastvriezende regen. Zowel Hirlam als Harmonie geven aan dat er verschillende neerslagvormen mogelijk zijn. Wanneer de lichte neerslag in de vorm van sneeuw valt zal dit weinig problemen opleveren, "echte" gladheid ontstaat pas wanneer de sneeuw overgaat in de andere neerslagvormen. Dan kunnen geringe neerslagintensiteiten wel verraderlijke gladheid opleveren. De progtemps van beide modellen laten meerdere smeltlagen zien. Weliswaar is het slechts nipt boven nul in die lagen, ze zijn wel circa 1500-2000 voet dik. Meestal is de druppelgrootte bij dit soort lage intensiteiten gering, waardoor smelt- en bevriezingsprocessen makkelijker/sneller verlopen. Mengvormen met ijsregen en onderkoelde regen zijn al met al niet geheel onmogelijk. Toch is de onzekerheid nog steeds vrij groot, omdat een klein verschil in het verticale temperatuurprofiel (van enkele tienden van graden) een heel ander beeld kan betekenen.
Bron: Knmi
WIND:
Morgen op nadering van het warmtefront maar vooral in de warme sector flink toenemende wind matig boven land, in de kust provincies geleidelijk vrij krachtig en buitengaats 6 a 7, op de Noordzee 8 Bft. Door de aflandige wind vooral op de Noordzee uitschieters 40-ruim 50 knopen.
BEWOLKING:
Boven de Noordzee nog een zwakke trog welke noordwaarts trekt met SC 1000-3000 vt, lokaal ST 500-1000 vt. Verder boven land AS/CI velden, deze lijken op te lossen vanmiddag, en dit zien we boven Belgie reeds gebeuren. De bewolking behorend bij de occlusies komt er vrij massief inzetten, eerst op SC niveau maar er komt ook al snel ST bij, dit zien we actueel ook in de waarnemingen boven Frankrijk. Op nadering van het warmtefront toenemend frontaal pallet met toppen rond FL250, in de warme sector SC 1500-2500 vt.
NEERSLAG:
In de modelbeoordeling is al het een en ander geschreven. Als ik nu kijk naar de actualiteit boven Frankrijk dan zien we bij de occlusies: Regen, Regen en Sneeuw, Sneeuw en op 1 station IJzel. Vergelijken we dit met NESO van D11, dan zien we dat het IJZEL signaal van D11 wordt overdreven. Hoe dan ook, het blijft een lastige en subtiele situatie die genowcast moet worden. De nachtdienst had kansen van ca 25%. Afgaande op Harmonie en EC welke een milder signaal hebben is deze kans goed te begrijpen.
ZICHT:
Actueel meer dan 10 km, bij de trog boven de Noordzee in sneeuw 3-8 km, lokaal minder. Vanavond en vannacht in winterse neerslag (lage intensiteiten meest 3-8 km, in sneeuw mogelijk lager. Op het warmtefront in regen 5-8 km, in de warme sector geleidelijk oplopend naar 8+ km.
TEMPERATUUR:
De verschillen in de modellen uiten zich ook in de temperatuur de dooigrens ligt volgens EC om 00 UTC boven de noordelijke helft, harmonie boven het midden en D11 boven het zuiden van het land. Dit verklaart ook de neerslag verschillen. Vandaag dus rond nul. Komende nacht in opklaringen in het noorden en noordoosten nog lichte, mogelijk matige vorst. Geleidelijk oplopend. Morgen overdag ruim boven nul.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 13 december 2012, 10:28 uur, door Ries
Afbeelding: DWD
Het is inderdaad een groot laag druk gebied maar toch ben ik het niet met je eens dat we heel december kunnen vergeten qua winterweer. Wanneer je de kaarten bekijkt van de laatste GFS run, dan zie je het hogedruk gebied in Rusland veel tegenwicht bieden en blijft de koude lucht tot aan Polen/Duitsland reiken. Met andere Woorden het hogedruk gebied heeft maar even aan kracht te winnen en het splitst het lagedruk gebied op en we zitten alsnog in de kou.
gr. Ronny | Gewijzigd: 13 december 2012, 12:41 uur, door Ben47