Na meer dan 100 pagina's werd het ondertussen wel tijd voor een nieuw deel van het wintertopic . Eerst en vooral wil ik zeggen dat we met de crew erg tevreden zijn met de manier waarop er gepost en "gediscussieerd" wordt in het topic. Elkanders menigen worden gerespecteerd en er is weinig ruimte voor geruzie. Dat was in het verleden wel anders! TOP! Ook nog een woordje van dank aan Ben47, Calliep, Tatanka en Ries voor hun nuttige bijdragen in het topic als medewerker van onweer-online.
Hoe gaat de winter verder? Na een prikje met wat sneeuw verlangen de winterliefhebbers natuurlijk naar meer. Maar zit dat er aan te komen? Zoals het er nu naar uitziet zie ik het de eerste 10 dagen maar somber in. Vanaf vandaag tot en met vrijdag krijgen we nog te maken met temperaturen die onder de normalen voor de tijd van het jaar liggen. Komende nacht gaat het zelfs in de Ardennen streng gaan vriezen met minima rond -12 graden. Maar naar het weekend toe ontwikkeld zich ten westen van Ierland een lagedrukgebied die ons weer gaat bepalen. We komen in een meer zuidelijke aanvoer van zachtere en vochtigere lucht waardoor ook de temperaturen ruim in de plus zullen gaan. Boven Rusland ligt nog een krachtig hogedrukgebied maar die kan voorlopig nog niet voldoende afzakken. Zoals Ben47 al zei in het Deel 2 is het opvallend dat de de meeste leden het redelijk eens zijn met elkaar over het verdere verloop. Zie de pluim hieronder.
Wie me al een beetje kent weet dat ik niet te vinden ben voor sensatieuitspraken op lange termijn. Zeker al niet over hoeveel procent kans we maken op een witte Kerst. Op een termijn van 5 dagen voor Kerst zal daar al meer zicht op zijn. Wetend dat we hier totaal geen waarde mogen aan hechten plaats ik toch eventjes het temperatuurkaartje van GFS voor Kerstdag
©onweer-online
| Gewijzigd: 12 december 2012, 14:08 uur, door Bart Standaert
| Gewijzigd: 12 december 2012, 08:38 uur, door Bart Standaert
Kaarten: Buienradar en KNMI | Gewijzigd: 12 december 2012, 11:34 uur, door Ries
Even wat anders: komen we nu in de bekende warmere fase terecht die vaker rond half december inzet? Ik weet dat de kaarten voor de langere termijn vrij onbetrouwbaar zijn, maar GFS laat voortdurend en laag boven Europa cirkelen, waardoor we met enige regelmaat een west (zuid-west) circulatie/stroming hebben.
Wel jammer, maar goed we hebben nog 2 volle wintermaanden te gaan...hopend op veel sneeuw en diepvries kou.. | Gewijzigd: 12 december 2012, 12:32 uur, door Romigo
WIND:
Geen opmerkingen.
BEWOLKING:
Sc/Cu/TCu (toppen FL080) bij de trog, ten zuiden ervan vooral hogere bewolking. Nabij de occlusie in neerslag (lage) St.
NEERSLAG:
Nabij de trog regenbuien, maar in het oosten ook sneeuw. Later kan ook het noordoosten nog (natte) sneeuw krijgen. Morgenavond gaat het van het zuiden uit licht (mot)sneeuwen. Belangrijk is het moment waarop de sneeuw overgaat in een andere neerslagvorm. NESO-Harmonie06 en -Hirlam06 laten enkele gebieden zijn met o.a. ijzel en ijsregen. Met name situaties met een geringe neerslagintensiteit kunnen verraderlijke gladheid opleveren. De progtemps van beide modellen laten meerdere smeltlagen zien. Weliswaar is het slechts nipt boven nul in die lagen, ze zijn wel circa 1500-2000 voet dik. Meestal is de druppelgrootte bij dit soort lage intensiteiten gering, waardoor smelt- en bevriezingsprocessen makkelijker/sneller verlopen. Mengvormen met ijsregen en onderkoelde regen zijn al met al niet geheel onmogelijk. Toch is de onzekerheid op deze termijn altijd vrij groot, omdat een klein verschil in het verticale temperatuurverschil (orde tienden van graden) een heel ander beeld kan betekenen. Doordat het even duurt voor de koude plaklaag opgeruimd is, blijven de grondtemperaturen achter bij de temperatuurtoename op hoogte. Daarom is dit in potentie toch een hinderlijke weersituatie.
ZICHT:
In sneeuw slecht, in andere neerslagvormen matig. Vannacht overwegend goed, de aanvoer wordt zuidoostelijk en er wordt steeds drogere lucht aangevoerd.
TEMPERATUUR:
KTG en DMO komen vrij goed overeen en zijn bruikbaar. Vannacht Tn tussen 0 aan zee tot -5 in het zuidoosten. Morgen temperaturen rond of iets onder 0 C. In de nacht naar vrijdag langzaam oplopende temperaturen, maar eerst nog lichte vorst op landelijke schaal.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 12 december 2012, 13:07 uur, door Ries
Ik vroeg me trouwens af of ik ook ergens radarbeelden kan vinden van 2/3 maart 2004.
Op die datum heb ik namelijk het meeste sneeuw in me hele leven gezien, er lag z'n 30/40CM.
Ik ben wel benieuwd hoe die buien toen verliepen, en wat voor buien er precies hingen, en waar ze vandaan kwamen.
Leek me wel interessant om te weten.
EDIT Ben47: Hierop is uitvoerig geantwoord zoals je hebt gelezen zodat alle reactie daarop nu verwijderd worden aangezien het niets met winter 2012/2013 te maken heeft en zoals door Tatanka geschreven kan je hierover in de chat komen. | Gewijzigd: 12 december 2012, 18:19 uur, door Ben47
ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR SNEEUWVAL VOOR VANNACHT EN MORGEN DONDERDAG ++
Vandaag trekken er over NL nog buien, welke voornamelijk uit sleet bestaan en meer en meer uit regen. Voorts is het uitkijken naar een neerslagband (occlusie) die ons vanuit het zuiden nadert tegen morgen donderdag. Aangezien het volledige temperatuurprofiel negatief is bij aankomst van de eerste neerslag moeten we rekening houden met sneeuwval vanaf de namiddag in BE. Onduidelijkheid is er nog over de intensiteit en traject van deze neerslag, maar we moeten rekening houden met de kans dat wat lichte neerslag onze regio deels meeneemt. De neerslaghoeveelheid zou beperkt moeten blijven tot 1 cm en in het oosten hoogstens 2 cm sneeuw. Een niet onbelangrijk aantal modellen (o.a de nieuwe UKMO 06z run) geven de neerslag enkel over de oostelijke helft van BE en dan nog in de avond. Onzekerheid troef dus...
In de hoogte zien we WAA waarbij de T-curve akelig dicht bij de 0-isotherm nadert. IJzel is bijgevolg niet uitgesloten al is de kans dat het in de hoogte dooit niet fenomenaal groot, en de ijsdriehoek zou in dat geval bovendien bescheiden moeten zijn. Al bij al verwacht ik dus geen grote sneeuwhoeveelheden maar aangezien de grond morgen goed bevroren is en de sneeuw meteen blijft liggen (in tegenstelling tot afgelopen vrijdag) kan 1 à 2 cm sneeuw toch meteen voor overlast zorgen op de wegen. Vandaar een level 1 waarschuwing voor de oostelijke regio's. Vrijdag valt de dooi definitief in, wanneer fronten, verbonden met een ver afgelegen Atlantische depressie, door de Benelux trekken.
Link naar de pagina van Karim: http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/
Bron: Severewheatheroutlook | Gewijzigd: 12 december 2012, 15:08 uur, door Tatanka
Ze zeggen dat er op langer termijn van alles kan gebeuren maar zal dit wel optijd zijn om ons met kerst of rond de kerst een wit laag je te bezorgen?
Het begon allemaal in december met een onschuldige vorstperiode na enkele perioden met winterse buien. De traditionele Kerstdepressie gaf ons zeer zacht weer tussen de 26e en de 29e december. Toen echter kroop de Russische Beer uit zijn hol en gromde met ijzige klauwe
er is nu ook een periode met winterse buien geweest,en een dooiperiode komt er ook aan,en een russische beer staat ook al op de kaarten | Gewijzigd: 12 december 2012, 20:08 uur, door Jenss