Een impressie van Voyager 1 in de 'magnetische snelweg' van de nieuwe regio. © Nasa.
De ruimtesonde Voyager 1 is onlangs tijdens zijn reis naar de interstellaire ruimte een nieuwe regio binnengedrongen. 'We geloven dat dit het laatste stukje van de reis naar de interstellaire ruimte is', vertelt onderzoeker Edward Stone. Nasa zegt echter al jaren dat de Voyager bijna bij het einde van ons zonnestelsel is.
Voyager 1 werd 35 jaar geleden gelanceerd, 16 dagen na Voyager 2. Voyager 1 is nu op een afstand van zeker 18 miljard kilometer verwijderd van de zon. Die afstand wordt elke seconde 17 kilometer groter. Voyager 2 is enkele miljarden kilometers dichter bij de zon.
Alhoewel Voyager 1 zich nog steeds in de omgeving van de zon bevindt, krijgen we nu al een voorproefje van hoe het is aan de buitenkant, omdat deeltjes op deze magnetische snelweg naar binnen en naar buiten vliegen', aldus Stone, die vanaf het begin van het project, in 1972, wetenschappelijk projectleider is geweest.
Magnetische snelweg
Onderzoekers noemen de nieuwe regio dan ook de 'magnetische snelweg voor geladen deeltjes'; geladen deeltjes uit de heliosfeer (het gebied waarin de zon zelf geladen deeltjes de ruimte inblaast) dringen de nieuwe regio in en springen daar in het rond. We denken dat het waarschijnlijk slechts een paar maanden tot een paar jaar duurt dat Voyager in de interstellaire ruimte belandt', vertelt Stone. 'De nieuwe regio is niet wat we verwacht hadden. Maar daarvoor doen we dit: om het onverwachte te verwachten.'
Bron: Ad