| Gewijzigd: 5 december 2012, 15:08 uur, door jcroon
Filmpje van de ondertussen tweede sneeuwdag met het tweede sneeuwdek
http://www.youtube.com/watch?v=jiVqhYShWXc&feature=youtu.be
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
WOENSDAG 5 DECEMBER 2012
++ 05/12 08Z: ER IS EEN WAARSCHUWINGEN VAN KRACHT VOOR SNEEUWVAL IN HOOG-BELGIE OP WOENSDAG EN ALGEMENE SNEEUWVAL VAN BETEKENIS OP DONDERDAGNACHT EN VRIJDAG OVERDAG ++
Met een straalstroom en bijhorend polair front wel bezuiden de Lage landen, is de luchtmassa bij ons actueel polair van oorsprong. De komende dagen zal de subtropische lucht ons nooit bereiken waardoor het relatief koud blijft. De aangevoerde lucht is hoofdzakelijk maritiem/aanlandig waardoor de westelijke regio's steeds teveel invloed van het relatief warme zeewater kennen om daadwerkelijk neerslag onder vaste vorm te kennen (SST rond +8°).
De weerkaart voor vandaag toont een vrij complex patroon op de grondkaart en hoogtekaart met een klein laagje over de ingang van het Kanaal en een 2de laag over de noordelijke Noordzee. Verbonden met het eerstgenoemde laag is een barokliene band actief welke zich oostelijk uitstrekt tot over het noorden van BE. Door de trage zuidoostelijke progressie van het laagje, schuift de barokliene band met bij bijhorende neerslag slechts traag op zuidwaarts en kantelt zelfs over BE waardoor een groot deel van BE gans de dag met buien te maken krijgt. De T2m schommelt daarbij rond +2° en de Tw2m eveneens rond die waarde. Vooral over de noordoostelijke regio's kan er vanaf NL iets koudere lucht binnenvallen met een Tw welke richting 0 à +1 evolueert waardoor dus vooral aan de noordkant van de neerslagzone de neerslag meer en meer als natte sneeuw zal vallen. Bij meer langdurige neerslag kan de natte sneeuw tijdelijk wel eens overgaan in droge sneeuw in eerder genoemde gebieden.
Het tweede laag boven de Noordzee trekt zuidoostwaarts en trekt vannacht richting DU. Aan de zuidflank van dit laag bevindt zich tijdelijk wat zachtere lucht waardoor de neerslag over NL bij dit laag vooral vloeibaar zal zijn. Echter, eens het laag vannacht over Du arriveert, stroomt er opnieuw koude lucht binnen met een EPT850 rond 10°. Bovendien trekt een hoogtetrogje over NL met een T500 rond -38°. Vooral over het noorden van NL betekent dit frequent enkele sneeuwbuien vannacht.
Elders voorzie ik eveneens enkele sneeuwbuien, evenwel in iets mindere mate. Gladheid is op veel plaatsen wel waarschijnlijk door deze sneeuwval. Later op de nacht zouden de buien landinwaarts grotendeels moeten verdwijnen. Over het Ardens reliëf, en zeker over de Hoge Venen, blijven de sneeuwbuien lang aanhouden en wordt de sneeuwlaag (flink) aangedikt. Door de opklaringen in de polaire lucht vriest het volgende nacht op de meeste plaatsen.
Morgen overdag zorgt een rug van hoge druk en een mobiele grondwig voor stabilisering zodat de buiigheid wordt onderdrukt.
Vervolgens is het uitkijken voor een actief frontaal systeem, verbonden aan een depressie die vrijdagmorgen over de Noordzee aankomt. De luchtmassa over de Benelux is vlak voor het arriveren van de neerslag vrij koud met een EPT850 rond +9°. Echter, in tegenstelling tot de voorbije modelruns wordt de bewolking en neerslag vroeger verwacht en reeds voor middernacht valt de eerste neerslag aan de Belgische kust. De voorspelde sounding laat een T-curve zien welke volledig in de negatieve zone zit in centraal België. In de westelijke gebieden echter schommelt T2m bij de eerste neerslag rond +1 à +2. De nattebol schommelt er rond +1°. Het vriesniveau bevindt zich rond 100-200m. Het is dus niet uitgesloten dat in delen van W-VL en de kustregio, de neerslag snel overgaat van sneeuw naar natte sneeuw. Verder landinwaarts, laat ons zeggen alles ten oosten van het Gentse, zou alle neerslag als sneeuw te verwerken krijgen. De modellen voorzien vrijdag zo'n 7-10 mm en dit geeft dus minstens 7-10 cm sneeuw over zowat gans de Benelux, met uitzondering van het westen van BE dus waar de neerslag deels vloeibaar wordt.
Door de vrij krachtige tot eventueel net krachtige wind zal de sneeuw vooral verder landinwaarts deels ophopen met gevaar voor sneeuwjacht. Dit zal de condities bemoeilijken, en de gevoelstemperatuur zal in de ochtend schommelen rond -7°, rond -12° over de hoger gelegen gebieden.
Vrijdagavond wordt het geleidelijk aan droog en zakt de depressie definitief onder ons door met een stroming welke continentaal wordt. Door het breken van de bewolking kan het boven het sneeuwdek danig afkoelen met regionaal zelfs matige vorst en in Hoog-België eventueel net strenge vorst. Zaterdag overdag lijkt een zonnige maar koude vriesdag te worden met maxima rond of onder het vriespunt, in een voorst mooi wit landschap.
Bron: Karim Hamid
zou ii niet zeggen het gras ziet al wit, de daken ook en de auto's ook de weg niet
| Gewijzigd: 5 december 2012, 16:31 uur, door Marga
Trouwens, kaartje voor vandaag was 40 tot 50% kans. En het is hier nog steeds hard aan het sneeuw>>> 300m hier vandaan de webcam: http://www.boomtv.be/vastecam/
En hier de kaartjes voor de komende drie dagen:
Bron: Weerdirect.nl | Gewijzigd: 5 december 2012, 15:29 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
vrijdag zal het waarschijnlijk een probleem worden om op school te geraken. dan maar te voet he
als er sneeuw valt natuurlijk maar heb er een goed oog op
De weermodellen verschillen waardoor ook de verwachting of er vrijdag regen, natte sneeuw of droge sneeuw valt. Het gaat om subtiele verschillen die nochthans net het verschil in droge of natte sneeuw kunnen uitmaken. Het KNMI heeft het zelfs over een verschil in windrichting van slechts van 10 a 20 graden dat het verschil kan maken tusssen droge en natte sneeuw bij één model. Bij andere modellen komen zeer hoge kansen op vaste neerslag op vrijdag. De occlusie kan langdurig boven het land blijven liggen en daardoor in potentie grote hoeveelheden achterlaten. Echter wordt nergens enig weeralarmcriterium voor sneeuwhoogte bereikt.
De ene weervrouw/man neemt het ene model, de andere een ander weermodel, dus dat verklaart het verschil. Bovendien kunnen naarmate we dichter bij vrijdag komen nog veranderingen optreden in de koers van depressie en fronten die de verwachting kunnen veranderen.
We hopen natuurlijk op veel sneeuw, maar laten we geen weerlieden afbranden die het andere weermodel op dit moment meer gezag toekennen dan het andere weermodel. | Gewijzigd: 5 december 2012, 15:36 uur, door Ben47
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Is dat positief of negatief dat het laagje meer westelijk komt?
Wat ik me wel afvraag ; KMI en zo geven voor vandaag een maximumtemperatuur van 6 graden aan zee, terwijl het volgens de waarnemingen niet warmer werd dan 2,7 graden (Middelkerke). Betekent dit dat het kouder is dan men verwacht en zet die trend zich door ?
Benieuwd naar vrijdag maar mij lijkt dat de onzekerheid enkel is toegenomen. Tot voor een paar dagen was sneeuw woensdag haast zeker en vrijdag geheel zeker...nu lees je tegenstrijdige verhalen. Spannend in alle geval !
ik denk positief,de koudste lucht zit er vlak rond | Gewijzigd: 5 december 2012, 16:32 uur, door Marga