Met het starten vandaag van de meteorologische winter zijn we ondertussen aan het laatste seizoen van het jaar gekomen en starten we ook met deel 2 van het wintertopic. Hoe kunnen we beter starten dan met een kans op natte of smeltende sneeuw dit weekend. Onder invloed van een lagedrukgebied die vanavond ten noorden van Nederland komt te liggen krijgen we aanvoer van koudere lucht. Een occlusiefront hieraan verbonden trekt komende avond en nacht van west naar oost over het land. De temperaturen op hoogte zakken op dat moment naar -6 graden op 1500 meter en naar -36 graden op ongeveer 5 km hoogte. Het is dus goed mogelijk dat in het (zuid)oosten van Nederland en zeker in de Belgische Ardennen er een paar cm sneeuw valt en dat die zelfs eventjes blijft liggen. Elders kan er in beide landen ook winterse neerslag vallen onder de vorm van smeltende of natte sneeuw.
Positie van de occlusie komende nacht volgens Hirlam:
Temperaturen 850 en 500 hPa en op 2 meter:
Animatie sneeuval volgens GFS:
Langere termijn:
De komende week blijven we een beetje hetzelfde weerbeeld aanhouden. Op maandag en zeker op woensdag zien we bij GFS opnieuw enkele sneeuwkansen op de weerkaarten verschijnen. Na de doortocht van een storing maandag wordt het eventjes iets zachter maar vanaf woensdag en naar het weekeinde toe lijkt het weer kouder te gaan worden. Ook in de meerdaagse verwachting van het KNMI is dit te lezen:
Geldig van maandag 03 december tot zaterdag 15 december
Synoptische ontwikkeling
Aanvankelijk hebben we met een westnoordwestelijke stroming te maken. Maandag passeert een frontaal systeem van een sturende depressie op de noordelijke Atlantische Oceaan. Deze trekt vervolgens via de Duitse Bocht oostzuidoostwaarts, in de tweede helft van de week vormt zich een groot afgesnoerd (hoogte)laag boven Midden-Europa. In het midden van de week trekt in de stroming een diffluent patroon oostwaarts. Aan het einde van de week en het volgende weekeinde wordt dit stationair langs ongeveeer 10 WL.. Aan de grond vormt zich dan een gordel van hogedrukgebieden van de Britse Eilanden via het Noordzeegebied naar Scandinavië. Daarna is de kans ongeveer 50% dat de hogedrukgordel ten noorden en oosten van ons land aanwezig blijft met oostelijke of noordoostelijke stromingen van koude lucht, in 50% van de gevallen verplaatst het hoog zich zuid- of westwaarts, zodat we een westelijke of noordwestelijke stroming krijgen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
In het algemeen is de Uitvoer tot ongeveer midden van de volgende week consistent. Maandag is er nog een signaal voor sneeuw, in het oosten circa 30% op enkele mm neerslag in de vorm van (natte) sneeuw, waarbij het bij voldoende intensiteit even wit zou kunnen worden. Langer dan 3-6 uur zal de sneeuw niet duren aangezien de zachte lucht bij het frontensysteem van het laag er vrij snel voor zorgt dat de sneeuw in regen overgaat. Daarna ontstaan verschillen in de manier waarop het diffluente patroon op de Oceaan zich oostwaarts verplaatst. In ongeveer 50% van de Leden vormt zich een noordelijk gelegen gordel van hogedrukgebieden, zodat bij ons de stroming noord tot oostelijk wordt en koude lucht wordt aangevoerd. In de andere helft vormt of verplaatst het hoog zich naar de Britse Eilanden of Frankrijk en wordt maritieme lucht aangevoerd. Vanaf het einde van de week zien we in circa 50% een min of meer winters weerbeeld met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen van hooguit enkele graden boven nul, waarbij de kans op winters weer in het zuidoosten beduidend groter is dan in het noordwesten. De kans op significante sneeuw is niet meer dan 5-10%, in het zuidoosten 10-15%.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Maandag vooral in het oosten enige tijd (natte) sneeuw, gevolgd door stijging van de temperatuur. In de tweede helft van de week wordt het geleidelijk kouder met 's nachts lichte vorst.
Samenvatting EPS-periode:
50% kans op koud, min of meer winters, vaak droog weer. 50% kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of tot enkele graden onder normaal met af en toe regen.
Mos-pluim:
Op de website van Weather Services International, van wie we de seizoensverwachting hier al een paar keer plaatsten, stond enkele dagen geleden een mooi stukje tekst voor de winterliefhebber. Samengevat komt het er op neer dat ze er eerst vanuit gingen dat we te maken gingen krijgen met een relatief zachte en natte winter. Van dit gedacht stappen ze nu af want op de kaarten zien ze steeds meer een koudere versie van de winter terug komen. Hieronder het stukje tekst:
“Our initial winter forecast was fairly aggressive with the idea of a warm, wet winter across northern Europe, including the UK, as the majority of the dynamical and statistical models suggested a relative lack of North Atlantic blocking,” said Dr. Todd Crawford, WSI Chief Meteorologist. “Over the last month, however, most of the trends in the various models have been more suggestive of increased winter blocking in the North Atlantic. Because of this, we have made changes in our forecast towards colder winter temperatures across parts of western Europe. If recent trends continue, we may have to adjust our forecasts towards even colder temperatures in future updates.”
Bronnen: KNMI en WSI
©onweer-online
NEERSLAG:
Patronen zien er realistisch uit, actueel het beste in de Harmonie Uitvoer De kans op sneeuw is ten opzichte van div 18 UTC vergelijkbaar. De mate van vorming van een laag sneeuw in het laagland in de EC18- en Harmonie00 Uitvoer is nog steeds onrealistisch. Het beeld in de Hir Uitvoer is beter, dwz in de hoogste delen van Zuid-Limburg kan zich zaterdagavond een sneeuwlaag van enkele cm vormen. Hir-NESO (en ook Harmonie NESO, ogenschijnlijk in tegenspraak met de vorming van een sneeuwlaag) is een goede leidraad voor de neerslagsoort. Bij buien na passage van de CAD kans op onweer de kans in de Harmonie Uitvoer proxy is wel klein. AIL zal zeker een bijdrage leveren. Zondag neemt de buiigheid af.
jenssweerts gisteren, 18:43 uur : dat sneeuwgebied bij schotland kan interresant zijn voor morgenvroeg goed gezien (jens)
Bron: Knmi
Groet aan uw allen hier.
...maar persoonlijk hoop ik (ondanks dat ik sneeuw en ijs wel leuk vind) dat het voorlopog boven het vriespunt blijft. Maarja, dat is ook namelijk werkgerelateerd geredereneerd.
Je valt in herhaling, aleen maar herhaling, nog meer dan het uitstel van het weer. Je hebt met het weer te maken hoor en niets is zo veranderlijk als het weer.
Eind oktober was er reeds lichte vorst en op sommige plaatsen viel toen reeds sneeuw. Het was te koud voor de tijd van het jaar. Ook nu zitten we in de verwachte koudere periode met temperaturen beneden het langjarig gemiddelde. Het is pas 1 december hoor, geen 1 februari! Ik teken ervoor dat de temperaturen in januari en februari gemiddeld onder het langjarig gemiddelde liggen. Dat zou winters zijn.
Maar wat wil je nu eigenlijk, sneeuw en ijs en temperaturen het boven het vriespunt tegelijk?
| Gewijzigd: 1 december 2012, 08:06 uur, door Ben47
EDIT Ben47: Citaat zo kort mogelijk houden a.u.b. De volledige tekst staat hier boven. | Gewijzigd: 1 december 2012, 09:06 uur, door Ben47
Ik werd toch wat verrast vanmorgen.
Want zelf hier dicht bij de zee heeft het wat gevroren.
Voor het eerst dit jaar mogen we hier ook ruitjes krabben!
En dat buiengebiedje die van Engeland naar de Benelux op weg is: Daar zie ik nog wel wat winters uit vallen ;o
En wat mij toch ook opvalt is dat het KMI in deze periode heel wat foute voorspellingen doet...
Verwachte temperatuur vannacht : 3°c
Waargenomen temperatuur vannacht : -0.6
En vannacht verwachten zij in het centrum van het land winterse buien bij 2°c.
Mij zou het niet verwonderen mochten zij daar wakker komen met een dun sneeuwtapijtje... | Gewijzigd: 1 december 2012, 09:28 uur, door belgje
Geldig van 01.12.2012 19:00 CET Tot 02.12.2012 13:00 CET
Sneeuw/IJzel/Bevriezing
Vanaf vanavond vallen er in de Ardennen sneeuwbuien die lokaal voor een sneeuwaccumulatie van 5 cm of meer kunnen zorgen en de wegen gevaarlijk glad kunnen maken.Ook in het midden van het land vallen er vanavond en vannacht winterse buien waarvan de sneeuw tijdelijk kan blijven liggen. Ook daar is het uitkijken op de weg.
Bron: Meteoalarm
Vorig jaar had zelfs die vorstperiode in februari de grootste moeite om daar ijs van te maken. Wellicht belooft dat wat voor Friesland?
Vanavond en vannacht: regen of smeltende sneeuw in Laag- en Midden-België, en sneeuw in de Ardennen.
Maandag: Vanaf de kust wordt het zwaarbewolkt en reeds tijdens de voormiddag kan er in het in de westelijke helft van het land af en toe smeltende sneeuw of sneeuw vallen. In het oosten is het dan nog droog. Later bereikt de sneeuw ook het oosten van het land.
Vanaf donderdag dalen de temperaturen zo'n 2 graden.
De winterse kaarten worden met de dag beter en beter. Tegen eind van volgend weekend zouden de temperaturen met moeite nog boven het vriespunt uitkomen, dan bereiken de maxima zo'n 2°C. Aldus het KMI voor België.
De winterse kaarten worden met de dag beter en beter. Tegen eind van volgend weekend zouden de temperaturen met moeite nog boven het vriespunt uitkomen, dan bereiken de maxima zo'n 2°C. Aldus het KMI voor België.Wou net hetzelfde plaatsen
Ziet er inderdaad niet slecht uit, misschien vannacht en maandag een voorsmaakje van sneeuw. Als de verwachtingen voor volgende week uitkomen, dan zie ik ons vaak opstaan onder een wit dekentje
De winterse kaarten worden met de dag beter en beter. Tegen eind van volgend weekend zouden de temperaturen met moeite nog boven het vriespunt uitkomen, dan bereiken de maxima zo'n 2°C. Aldus het KMI voor België.Wou net hetzelfde plaatsen
Ziet er inderdaad niet slecht uit, misschien vannacht en maandag een voorsmaakje van sneeuw. Als de verwachtingen voor volgende week uitkomen, dan zie ik ons vaak opstaan onder een wit dekentje
Haha! Schitterend want ik wou ze eigenlijk ook net plaatsen!
Vanmorgen was het voor het westen van het land nog allemaal regen. Nu zijn er al redelijk wat dagen met winterse neerslag!
Vooral maandagmorgen zal een groot deel van de benelux opstaan onder een wit laagje denk ik!