Goedemorgen: In het verleden zijn er met betrekking op eventuele stormkansen topics aangemaakt en zijn met succes goed gelezen. Omdat in de herfst/winter discussie topic velen al de blik richting winter gericht hebben staan staan en eventuele stormkansen ondergesneeuwd worden door temperatuur kaarten, starten we dit jaar stormkansen discussie voor december. Deze maand is bij uitstek een zeer goede maand voor stormen. Vele december stormen zijn de revue al gepasseerd.
Even het geheugen opfrissen met december storm van vorig jaar
Geüpload door passie010 op 13 dec 2011
Hoe ontstaat een storm?
Vanaf september nemen op het Noordelijk Halfrond de temperatuursverschillen tussen de tropen en noordpool toe. In de periode oktober t/m maart zijn deze verschillen het grootst. Dit openbaart zich door actieve depressies, die door toestroming van warme en koude luchtsoorten op de Atlantische Oceaan gevormd worden. De warmere lucht wordt door de koude lucht opgetild. In de nabijheid van een krachtige straalstroom (een medegevolg van de temperatuursverschillen) wordt op 7 tot 10 km hoogte de lucht a.h.w. weggezogen en dat bevordert het uitstromen van lucht bovenin de atmosfeer. Onderin wordt de lucht aangezogen om het tekort aan te vullen. Zolang de uitstroom bovenin groter is dan de instroom aan het aardoppervlak, diept de depressie uit, d.w.z. de luchtdruk daalt in het centrum. Zolang dit proces doorgaat worden ook de luchtdrukverschillen over een horizontale afstand steeds groter. Dit resulteert in een toename van de wind. Uiteindelijk leidt dit tot hoge gemiddelde windsnelheden die windkracht 9 of hoger kunnen bereiken. Dan hebben we dus een storm of wellicht zwaarder dan dit. Hoe zwaar de storm wordt is dus niet zozeer afhankelijk van de luchtdruk in de kern van de depressie, maar veel meer van de grootte van de luchtdrukverschillen rond de kern. Op de weerkaart kunnen we dat zien aan de hand van de isobaren, de lijnen die punten met een gelijke luchtdruk verbinden. Hoe dichter deze lijnen op elkaar staan, hoe sneller de luchtdruk op een bepaalde horizontale afstand afneemt ofwel hoe groter de luchtdrukverschillen zijn.
Hoe en wat verder wat is de bedoeling: Nu doet er zich rond sinterklaas ga uit van 6 december - met een dag speling voor of na - die situatie voor, dat er een storm kan ontstaan. Dit is op de kaarten van GFS te zien. Kanttekening hierbij, is dat GFS doorgaans vrij hoog inschat. Over eventuele windkracht en windstoten kan ik uiterraad nog geen zinnig woord zeggen, omdat we een week verder zijn. Wat wel zekerder is, dat er in de sinterklaas week al vanaf begin deze week duidelijk een depressie te zien is op de kaarten. Deze worden alleen maar beter / duidelijker en de depressie ligt ook pal boven nederland.
We zouden het hartstikke leuk vinden als jullie mee discussieren over deze situatie. Ik heb hier een heel goed gevoel over. Uiteraard houden we de situatie in de gaten ook al is het pas volgende week.
Veel plezier de crew
© onweer-online
Bron: Meteolink, Wikipedia, zweefvliegopleiding | Gewijzigd: 8 oktober 2014, 16:26 uur, door Justin
De kern van de depressie een druk van nabij de 984
10m wind
En als laaste de storm motion zeg maar een iet wat mooier lijkender 10m wind kaart
Bron: Wetter.de,meteociel | Gewijzigd: 29 november 2012, 12:09 uur, door Marga
Neemt niet weg dat wind met eventuele combinatie sneeuw leuk is
Gaat op en neer nou op 5dec met onze vriend sinterklaas en vele kaarten zullen nog volgen
| Gewijzigd: 29 november 2012, 19:37 uur, door Tatanka
Ik hou dit topic iig in de kijkert want met een beetje geluk kan het inderdaad een mooie sneeuwstorm opleveren Ahhhhh we hebben een beller zo zat ik ook al Pico....ik had hem al in de ooghoek gezien die depressie>>>topic wou ik sowieso al maken dus had deze kans voor volgende week al dr bijgezet anders zou ik niet geplaatst hebben week is ver weg..bekijk het rustig van dag tot dag.
Bedankt voor je bericht
Flinke depressie toch op de kaarten veel luchtdruk verschillen
Voorzichtig de eerste 10m windkaart voor dinsdag!!!
En hier ook voorzichtig de neerslag | Gewijzigd: 1 december 2012, 07:09 uur, door Tatanka
Ik hou dit topic iig in de kijkert want met een beetje geluk kan het inderdaad een mooie sneeuwstorm opleveren Ahhhhh we hebben een beller zo zat ik ook al Pico....ik had hem al in de ooghoek gezien die depressie>>>topic wou ik sowieso al maken dus had deze kans voor volgende week al dr bijgezet anders zou ik niet geplaatst hebben week is ver weg..bekijk het rustig van dag tot dag.
Bedankt voor je bericht
Ik ben lui, vroeger lette ik vooral op stormkansen. Nu hoefte dat niet meer, dat doet Tatanka wel voor me. Puik werk.
En eigenlijk is het veel "lastiger". met temperaturen en wind en zo en ook wel neerslag heb je vaak veel grotere gebieden, en dus meer kans dat je raak zit maar met stormen zoals we de afgelopen weken ook al hebben gezien, een voorspelde "superstorm" of gewoon een flink windveld hoeft maar een beetje te vertragen of versnellen of verplaatsen en het kan meteen overwaaien. En dat kan nog wek op een dag van te voren gebeuren. Spannend.
Ik ben lui, vroeger lette ik vooral op stormkansen. Nu hoefte dat niet meer, dat doet Tatanka wel voor me. Puik werk.
Ik zit er bovenop bedankt voor je bericht vanaf mischien vanavond laat kan ik met wat andere kaarten aan de slag
Mvg Tatanka
Mvg Tatanka hieronder volgen de kaarten
Kerndruk van depressie
10 m windkaart
| Gewijzigd: 2 december 2012, 07:59 uur, door Tatanka
[...]
Deze noordwester stormen hoeven qua wind niet echt gevaarlijk te zijn maar het zijn met name deze stormen die verandwoorderlijk zijn voor natte voeten in eerdere jaren. In combinatie met hoogwater zijn de hotspots o.a Den helder,Harlingen,Delfzijl die hier hinder van vinden. Mocht het zover komen dan ga ik dat ook voor jullie uitzoeken, vanmiddag kom ik met een animatie van de depressie.
Het ziet redlijk uit. Geen "extreem"weer wat veel problemen op zal leveren maar zou ik gaan vliegeren, dan toch handschoenen aan. Ik heb het idee dat het gebeid waar het wat harder gaat waaien wat groter is dan de vorige keer (toen er nog geen takje afwoei hier). Over takjes gesproken: eigenlijk hebben we ieder jaar wel een keertje een stormachtig gevalletje dat er op zijn minst van die kleien takjes uit de bomen waaien, dit jaar nog niet. Ook als ik de berichten zo zie hebben we dit jaar niet zoveel gehad.
Low pressure system over Iceland.wikipedia
Depressiekrullen
De warmte- en koufronten die gezamenlijk het polaire front vormen, kunnen als een slingerende band op satellietbeelden worden herkend. Plaatselijk is de wolkenband verdicht of tot een krul gespiraliseerd. In het laatste geval hebben we te maken met een depressie. Zo'n mooie krul zou echter niet mogelijk zijn als de bewolking ter plaatse niet eerder aanzienlijk was verdicht. Deze verdichtingen hangen samen met kenmerken van het stromingspatroon op enkele kilometers hoogte in de atmosfeer en zijn een gevolg van daardoor veroorzaakte stijgbewegingen. Stijgende lucht koelt af, raakt verzadigd voor waterdamp zodat er druppelvorming optreedt die het begin vormt van wolkenvorming. Doordat dergelijke processen zich afspelen bij depressies, wordt als het ware zichtbaar waar zo'n lagedrukgebied zich aan het ontwikkelen is. De verdichte en verbrede wolkenband wordt geleidelijk opgekruld door de lucht die rond het lagedrukcentrum cirkelt, zoals geïllustreerd in bijgaand diagram (figuur b). Aanvankelijk bevindt de meeste bewolking (gerasterd) zich in de warme lucht aan de zuidzijde van het polaire front. De beide cirkels markeren de positie van de depressie.
De windsnelheid rond het lagedrukgebied hangt af van de afstand tot de depressiekern. Midden in een lagedrukgebied is de luchtdruk weliswaar laag, maar de luchtdrukverschillen zijn klein; de luchtdruk is er overal ongeveer even laag. De windsnelheid hangt af van luchtdrukverschillen; in de buurt van de depressiekern staat dus niet veel wind. Zelfs tijdens het langstrekken van de actiefste stormdepressie valt de wind helemaal weg op het moment dat de depressiekern zich boven de waarneemlocatie bevindt. Op enige afstand van de depressiekern treffen we ter hoogte van de binnencirkel het gebied aan met de hoogste windsnelheden. Gaan we nog verder van de depressiekern weg, dan komen we in een gebied waar de wind sterk is teruggevallen.
Het diagram illustreert tevens de gevolgen van dit luchtstromingspatroon voor de oorspronkelijke wolkenband. De egale bewolking in de zachte, vochtige lucht die in de figuur grijs is weergegeven, fungeert als tracer voor de optredende luchtverplaatsingen. De bewolking maakt het gemakkelijk om zachte lucht van boven af bezien te blijven volgen. Ze blijft zich op haar weg rond de depressiekern helder aftelkenen tegen de koudere lucht met opklaringen die eveneens rond het lagedrukcentrum cirkelt. De afgebeelde satellietbeelden laten dit proces duidelijk zien. Overigens is de koude lucht niet egaal donker; er bevinden zich talrijke witte vlekken in. Dat zijn stapelwolken, die in koude polaire lucht boven relatief warm oceaanwater gemakkelijk tot ontwikkeling komen. De stapelwolken doen zich doorgaans voor in een markant groepering, zoals in wolkenstraten of in celvormige patronen. Deze bewolkingspatronen worden in latere hoofdstukken getoond en besproken.
En dan hier de kaart van onze depressie
Bron: Keesfloor
Uitgifte: 03/12/2012 05.56 uur LT.
WIND:
HIr Uitvoer laat weer wat meer wind zien voor de occlusie uit, we noemen mogelijk 7 Bft . Windstoten in het westen en mogelijk ook in Zuid-Limburg in de ordegrootte 25-30 kn. Klein aandachtspunt is een eventuele secundaire kern bij de trog dinsdag met mogelijk wat meer wind aan de westflank. Zat in de Hir18 Uitvoer, is nu weer minder, kans op W-NW 8 Bft in een klein gebiedje. Niet in de Harmonie00- en EC18 Uitvoer.
Bron: Knmi
Uitgifte: 03/12/2012 11.21 uur Kt
Een complex lagedrukgebied met verschillende kernen ligt tussen Schotland en Groenland. Dit laag zakt uit richting de noordelijke Noordzee waar dan vanavond een kern tevoorschijn komt met een druk van 994 hPa. Dit laag ligt dan rond middernacht boven de Duitse Bocht. Het bijbehorende frontale systeem trekt vanmiddag over ons land, in de avond gevolgd door een trog. Morgen trekt het eerdergenoemde laag het noorden van Duitsland in. Op de westflank van dit laag trekt overdag een occlusie van noord naar zuid over ons land. Erachter ruimt de stroming dan naar een noordelijke richting en wordt de aangevoerde lucht weer een stuk kouder.
MODELBEOORDELING:
Uitvoer is algemeen consistent. Enige verschillen in de wind op de Noordzee, met name morgen vlak voor de occlusie uit. Hirlam komt net met een kleine 8 Bft op de westkust. Aandachtspunt is de voor vandaag de grenslaag en de neerslagsoort.
Bron: Knmi | Gewijzigd: 3 december 2012, 12:27 uur, door Tatanka
Een gordel van lage drukgebieden bevindt zich van Groenland via Schotland tot boven het midden van de Noordzee. Oost van Schotland (boven de Noordzee) zakt één van de lagedrukkernen naar het zuidoosten en wordt rond middernacht boven de Duitse Bocht verwacht. Het bijbehorende geoccludeerde frontale systeem verlaat vanavond ons land en wordt gevolgd door een trog. Morgen trekt het eerdergenoemde laag het noorden van Duitsland in. Op de westflank van dit laag trekt overdag de occlusie van noord naar zuid over ons land. Erachter draait de stroming dan naar een noordelijke richting en wordt de aangevoerde polaire lucht weer een stuk kouder (Theta-w 850 = -2 C). De occlusie blijft echter slepen boven het zuiden met alle neerslag en wolkenperikelen (lage stratus) tot gevolg.
Laagje morgen om 7uur
Wind 10m voor morgen: Hirlam wordt aangehouden. Windstoten boven land richting 50 km/h aan de noordwestkust richting 80 km/h. Aandachtspunt is verder de mogelijk 8 Bft voor morgen overdag aan de noordwestkust. Harmonie12 is overtuigender met de 8 Bft.
Bron: Knmi | Gewijzigd: 3 december 2012, 19:27 uur, door Tatanka