Een groep astronomen zegt het grootste zwarte gat ooit te hebben ontdekt. Het gat heeft een massa die 17 miljoen keer groter is dan die van de zon, aldus de wetenschappers van de universiteit van Texas woensdag. Het zwarte gat ligt in het hart van een melkwegstelsel op een afstand van 220 miljoen lichtjaren. Het gat is zo groot dat het ongeveer de massa heeft van een zevende van het melkwegstelsel waar het is ontdekt. 'Het is een excentriek melkwegstelsel', aldus een van de wetenschappers, Karl Gebhardt. 'Het bestaat bijna alleen uit een zwart gat.' In een zwart gat heerst een enorme zwaartekracht. Die is zo sterk dat zelfs licht er niet uitkomt.
Bron: AD | Gewijzigd: 3 mei 2017, 12:01 uur, door Joyce.s
Astronomen zijn verbluft door de ontdekking van een enorm zwart gat in een klein sterrenstel. Onderzoek naar het zwart gat kan de bestaande theorieën op de helling zetten.
NASA/W.Hogg/M.Blanton/SDSS
Het zwart gat is het op een na grootste ooit ontdekt. Het bevindt zich in het sterrenstelsel NGC 1277 op zo'n 220 miljoen lichtjaar van hier in het sterrenbeeld Perseus. De vondst wordt vandaag voorgesteld in het vooraanstaande tijdschrift Nature. Het zwart gat is 17 miljard keer zwaarder dan onze zon en 4.000 keer zo zwaar als het zwart gat in onze Melkweg. Maar het sterrenstelsel waar het zwart gat zich ophoudt, is slechts een vierde van onze Melkweg.
En net dat stelt de wetenschappers voor een raadsel. Want astronomen gaan ervan uit dat een zwart gat slechts een duizendste uitmaakt van de totale massa van een sterrenstelsel. Maar dit zwart gat maakt tot 14 procent uit van NGC 1277, een relatief oud sterrenstelsel. Een uitleg voor dat verschil hebben de astronomen nog niet. Maar het kan wel bestaande theorieën over het ontstaan van sterrenstelsels en zwarte gaten op de helling zetten.
Zwarte gaten ontdekken, niet evident
Zwarte gaten opmeten is geen makkie. De telescopen kunnen het zwart gat zelf niet opmerken, want het slorpt alle licht op. Maar de waarneming gebeurt door de "invloedssfeer" te meten, onder meer door de zwaartekrachteffecten die een zwart gat uitoefent op het naburige gas en de nabijgelegen sterren. Dit zwart gat werd in kaart gebracht door de Hobby-Eberly-telescoop in de Amerikaanse staat Texas. Met die telescoop zijn al honderden sterrenstelsels en hun zwarte gaten gesitueerd.
Bron: De Redactie