Tijdens de doortocht van tyfoon Bopha zijn minstens 6 mensen om het leven gekomen. Meer dan 50.000 mensen hebben toevlucht gezocht in opvangcentra. Onder de zes overledenen is één oudere vrouw, die de dood vond doordat een boom op haar viel. Over de andere dodelijke slachtoffers is nog niets bekend. Vier vissers worden ten oosten van Mindanao vermist.
Tegen de middag (lokale tijd) was de tyfoon afgezwakt en is de bewegingssnelheid iets afgenomen. Echter blijven er windstoten voorkomen tot 195 km/h. Volgens de chef van de Publieke veiligheid is de tyfoon van koers veranderd en zal de centraal gelegen eilanden Bohoi, Negros en het onder toeristen populaire Cebu gaan treffen.
© onweer-online
Bron: IOL, Wunderground, NRL
Op het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen, zijn minstens 43 doden gevallen door de tyfoon Bopha, de krachtigste tyfoon van het jaar die de eilandengroep in Zuidoost-Azië treft. De meeste doden vielen door een aardverschuiving, veroorzaakt door de zware regenval die met de tyfoon gepaard gaat. De aardverschuiving heeft ook een legertruck meegesleurd die dorpelingen en soldaten vervoerde. De storm bereikte windsnelheden tot 195 kilometer per uur. Gevolg: omgewaaide bomen, aardverschuivingen en overstromingen. Twee provincies op Mindanao kwamen zonder stroom te zitten en een 100-tal binnenlandse vluchten werden afgelast.
Tyfoons zijn vrij uitzonderlijk op Mindanao. De meeste tropische stormen in het gebied volgen een meer noordelijke route, over het centrum en het noorden van de Filipijnse archipel. Bopha trekt nu verder in noordwestelijke richting en zal ook over de toeristische eilanden Bohol, Cebu en Negros trekken.
Bron: Deredactie | Gewijzigd: 17 februari 2017, 13:36 uur, door Joyce.s
De tyfoon Bopha, die dinsdag over het oosten van de Filipijnen trok, heeft tot nu toe aan zeker 57 mensen het leven gekost. Autoriteiten spreken van 34 doden in de stad New Bataan en 23 in Cateel.
De storm heeft tienduizenden mensen op de vlucht gejaagd. Minstens 56.000 mensen probeerden zich in veiligheid te brengen voor het natuurgeweld. Velen hebben onderdak gevonden in ruim 1000 door de regering opgezette noodverblijven. Bopha bereikte windsnelheden van 210 kilometer per uur. De storm zorgde onder meer voor landverschuivingen.
Bron: nu.nl | Gewijzigd: 17 februari 2017, 13:36 uur, door Joyce.s
update Het dodental als gevolg van de tyfoon Bopha, die dinsdag over het oosten van de Filipijnen trok, is opgelopen tot meer dan honderd. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten woensdag gemeld. Door de storm sloegen ten minste 56.000 mensen op de vlucht. De regering zette ruim 1000 noodverblijven voor de vluchtelingen op. Daar werd volop gebruik van gemaakt. Bopha zorgde voor flinke landverschuivingen en behaalde windsnelheden met pieken van boven de 210 kilometer per uur. De meeste slachtoffers vielen door zeer plotseling optredende overstromingen, zogeheten 'flash floods'.
Bron: AD
Het dodental als gevolg van de krachtige tyfoon Bopha die over de Filipijnen raast is opgelopen tot boven de tweehonderd. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten woensdag gezegd. De tyfoon leidde tot overstromingen en aardverschuivingen. Volgens een woordvoerder van de regering zijn in de zwaargetroffen provincie Compostela Valley zeker 151 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn 66 dorpelingen en militairen die dinsdag verdronken toen een legerbasis, een school en een gemeentehuis in de plaats New Bataan werden overspoeld. Een onbekend aantal dorpelingen is nog vermist. In de provincie Davao Oriental verloren 51 mensen het leven en 98 mensen worden nog vermist. De meeste slachtoffers verdronken of werden verpletterd door omvallende bomen. Elders in de Filipijnen kwamen nog eens zeven mensen om door het noodweer.
Bron: Nieuws.nl
De mensen op Mindanao wisten dat met de tyfoon Bopha een zware tropische storm op komst was. Ondanks de waarschuwingen slaagden velen er echter niet in zich in veiligheid te brengen. De balans: meer dan 270 doden en evenveel vermisten.
Ondanks de stormwaarschuwing en voorbereiding op het ergste, was er op de Filipijnen geen ontkomen aan de kracht van de tyfoon Bopha. De zwaarste storm van het tyfoonseizoen heeft op het eiland Mindanao in het zuiden van de archipel aan meer dan 270 mensen het leven gekost. Evenveel mensen werden vandaag nog vermist, berichtte de rampenbestrijdingsdienst. Minstens 217.000 mensen zijn getroffen, 180.000 hebben hulp nodig. Meer dan 2.700 huizen liepen schade op of werden vernield. Vandaag, pas 36 uur na de doortocht van de tyfoon, werd de omvang van de verwoestingen duidelijk.
© belga.
Het zwaarst getroffen was de Compostela-vallei, 60 kilometer landinwaarts van de oostkust van Mindanao. "Het water stroomde langs de hellingen naar beneden", zei de burgemeester van New Bataan, Lorenzo Balbin, op de lokale radio. Daar alleen al werden 70 lijken gevonden en worden nog 200 mensen vermist, zei militair woordvoerder Lyndon Paniza. Een dergelijke verwoestende storm hebben we hier nog nooit meegemaakt, zei lerares Floreliz Bantolinao in de krant Inquirer.
'Mooie bloem'
De tyfoon ging gisterenochtend aan de oostkust aan land. Met windsnelheden tot 200 km/u baande Bopha, een Cambodjaanse meisjesnaam die mooie bloem betekent, zich een weg naar het noorden, ontwortelde bomen, trok elektriciteitspalen omver en rukte daken af. Zware aanhoudende regenval zorgde voor grond- en aardverschuivingen. Boomstammen, afval en brokstukken belemmerden op vele plaatsen het wegvloeien van het overtollige water. Als de druk te groot werd, onstonden stormvloeden met geweldige kracht die alles op hun weg meesleurden: huizen, auto's, bomen, mensen.
De drie kustplaatsen waar de taifoen aan land kwam, zijn volgens hulpverleners van de buitenwereld afgesneden. "De drie steden met 150.000 inwoners zijn geïsoleerd, omdat een brug is ingestort", zei minister van Binnenlandse Zaken Manuel Roxas. Andere wegen zijn volgens gouverneur Corazon Malanyaon van de provincie Davao Oriental door bomen en puin versperd.
Voedsel, kleren en lijkzakken
Met graafmachines, houwelen en zelfs met de blote hand proberen mensen overal een doortocht te maken voor de hulpverleners. Het leger is massaal ingezet. De kustwacht en de marine zetten boten in om de mensen met het hoogstnodige te bevoorraden. Daartoe behoorden naast voedsel en kleding ook lijkzakken. "De mensen smeken ons in tranen om hulp", zei de baas van de rampenbestrijdingsdienst, Benito Ramos. "Ze hebben drie basisbehoeften: voedsel, kleding en een onderkomen".
De autoriteiten hadden zich eigenlijk maandag al op het ergste voorbereid: duizenden kustbewoners waren in veiligheid gebracht, de scholen gesloten en mensen tot waakzaamheid opgeroepen. "Maar niets wees erop dat er een tyfoon in aantocht was", meende een medewerker van de burgemeester van Mati City in de krant. "Pas toen de wind om 03.00 uur 's morgens met brullend geluid opstak, durfde niemand nog wat te zeggen. Dergelijke geluiden hadden we nog nooit gehoord".
Niet de eerste keer
Mindanao was vorig jaar al het toneel van zware verwoestingen door de tropische storm Washi. Toen was de andere kant van het eiland aan de beurt en werden vooral de steden Cagayan de Oro en Iligan City getroffen. Midden december kwamen toen 1.200 mensen om het leven.
Bron: HLN
Het officiële dodental door Bopha is gestegen naar een triest hoogte van 475. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt. Hele dorpen zijn van de aardbodem weggevaagd. Vooral de combinatie van overstromingen en landverschuivingen heeft het hoge dodental veroorzaakt.
Erina Cantila en haar familie van 6 mensen heeft twee dagen lang wanhopig gezocht naar voedsel en onderdak. Haar bananen- en cacao plantage en haar huis zijn volledig verwoest door een vloedgolf. "Alles wat we hadden is weg. Het enige wat daar nog is zijn doden." vertelt Cantilla. Zij kon met haar man, drie kinderen en één kleindochter ontsnappen.
Vermisten
De legerleiding meldt, dat ze nog steeds op zoek zijn naar minstens 377 verminsten. 179.000 mensen hebben hun heil opgezocht in scholen, gymzalen of andere openbare gebouwen. Zij zijn alles kwijt geraakt. Volgens de autoriteiten zijn er onder de slachtoffers veel arme migranten, die zich gevestigd hebben op de plaatsen, die zeer kwetsbaar zijn voor landverschuivingen zoals New Bataan en de nabijgelegen stad Monkayo. De mensen werken op de plantages op de hellingen van de bergen of werken in de ongecontroleerde goudmijnen. Van de overledenen zijn er 258 gevallen aan de oostkust van Mindanao. 191 mensen verloren hun leven in en rond New Bataan en Monkayo.
De in shock verkerende overledenen zoeken door de rommel naar bezittingen terwijl anderen naar vermiste familieleden zoeken, die met modder bedekt opgebaard liggen in rijen stretchers. De chef publieke veiligheid zegt niet op te geven, voordat alle vermisten terecht zijn. "Er is geen tijdlimiet - we gaan door zo lang het duurt." Tussen alle misere zijn er nog wel lichtpuntjes. Een man werd levend gevonden en gered na twee dagen onder rotsen en ander puin gelegen te hebben. Zijn hele familie werd weggevaagd door een vloedoverstroming. "Het is een wonder dat ik nog leef, maar ik had net zo goed dood kunnen zijn. Al mijn familieleden zijn dood. Ik heb niets meer over," zegt Carlos Agang.
Hulpgoederen
De regering heeft voedsel en andere hulpgoederen per schip richting het getroffen gebied gestuurd. Drie steden zijn daar volledig van de buitenwereld afgesloten door landverschuivingen en kapote bruggen. De regering van de Filipijnen heeft hulp gezocht bij International Organisation for Migration (basis in Zwitserland) voor tijdelijke opvangmogelijkheden om de druk te verminderen in de tentenkampen, die opgezet zijn voor evacueës. Ook Japan en de USA hebben hulp aangeboden.
© onweer-online
Bron: Xin | Gewijzigd: 17 februari 2017, 13:37 uur, door Joyce.s
Tyfoen Bopha heeft in de Filipijnen een spoor van vernieling achtergelaten. Na drie dagen zijn nog steeds zo'n 530 mensen vermist. Reddingswerkers blijven zoeken in hopen modder en tussen omgevallen bomen en ingestorte huizen. De kans om nog overlevenden te vinden, wordt steeds kleiner, zegt Generaal-majoor Arial Bernado van het Filipijnse leger. Het dodental ligt momenteel tegen de vijfhonderd.
38 vermisten werden levend gevonden.
Een van hen was de 54-jarige Carlos Agang: hij lag twee dagen onder puin begraven nadat een stortvloed zijn huis had weggespoeld. "Ik riep om hulp, maar niemand hoorde me", vertelt hij na zijn redding. Hij weet niet waar zijn vrouw en vier kinderen zijn.
Bopha passeerde dinsdag over het zuidelijke eiland Mindanao. Vele inwoners zijn gestorven door plotse overstromingen of aardverschuivingen. Anderen werden gedood door bomen of puin.
Bron: HLN
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een Filipijnse moeder ruimt de schade na Bopha op. © epa.
Tyfoon Bopha, die woensdag in het zuiden van de Filipijnen aan 500 mensen het leven heeft gekost en gezorgd heeft voor honderdduizenden daklozen, is opnieuw onderweg naar het land. Dat melden meteorologische diensten in het land vandaag.
Bopha, die windsnelheden haalt van 160 km per uur, zou dit keer het noorden van het land treffen en meer bepaald het noorden van het eiland Luzon, waar de hoofdstad is gesitueerd.
Bron: HLN
Tropische depressie 26w (Bopha) bevindt zich op 444 km ten noord-noordwesten van Manila. Het systeem valt snel uiteeind wegens een krachtige westelijke verticale windshear.
© onweer-online
Bron: Wunderground | Gewijzigd: 9 december 2012, 08:31 uur, door Marga
AP
Het aantal vermisten op de Filipijnen na tyfoon Bopha is zondag in één klap opgelopen naar bijna negenhonderd. Dat gebeurde toen families en vissersorganisaties driehonderd vissers die enkele dagen voor Bopha aan land kwam waren uitgevaren als vermist opgaven.
Al meer dan een week is er geen contact meer met de vissers geweest. “We hebben hen als vermist opgegeven”, zei Benito Ramos, chef van de Filipijnse burgerbescherming. “Misschien zijn ze nog in leven.” Mogelijk hebben ze beschutting gezocht op een van de talloze kleine eilandjes, aldus Ramos. De kustwacht, marine en vissersboten zijn een zoekactie gestart.
Bopha kostte het leven aan al meer dan zeshonderd mensen. Nog altijd wordt er ook op land naar overlevenden gezocht. Bijna vierhonderdduizend mensen hebben hun huizen verloren en wonen in opvangcentra of bij familie.
Bron: de standaard
De tyfoon die begin december over de Filpijnen raasde, heeft minstens duizend levens geëist. Het uiteindelijke dodental zal waarschijnlijk een stuk hoger uitkomen, omdat honderden mensen nog altijd vermist worden, waarschuwde de regering van het Aziatische land.
De slachtoffers kwamen om het leven door overstromingen en aardverschuivingen die door de tyfoon Bopha werden veroorzaakt. Volgens cijfers van de regering worden nog ruim 800 mensen vermist. Velen van hen zijn vissers die op zee door de zware tropische storm verrast werden. Voor hun leven moet worden gevreesd.
Bron: HLN