De herfst staat bij de meesten van ons bekend om zijn stormen en de winterse speldenprik die dan al mogelijk is. Wat dat betreft is het najaar tot dusverre nog erg rustig verlopen. Er is dit seizoen slechts eenmaal sprake geweest van een officiële storm, ofwel een moment op een dag waarop de wind een tienminutengemiddelde van windkracht 9 of meer wist te bereiken en dat was op 24 september. Ook morgen gaat het weer hard waaien en komt het in de kustregio’s lokaal tot een storm, ofwel windkracht 9. In de loop van de nacht trekt een uitdiepend lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op en deze resulteert in het hele land voor veel wind, aan zee gaat het zelfs stormen.
Nu en dan wordt er in de weerberichten gewaarschuwd voor storm, een stormachtige wind of zware tot zeer zware windstoten. Aan de kust gaat het in zo’n geval vaak ook flink tekeer, maar in het binnenland krabt men zich dan nog wel eens achter de oren, want ‘zo hard waait het er nou ook weer niet’. In principe klopt dat ook wel, want de meeste wind staat over het algemeen aan zee. Boven het zeewater heeft de wind het minste last van wrijving, ofwel het zeewater is relatief vlak. Eenmaal boven land krijgt de wind te maken met allerlei obstakels, waaronder bebouwing en bomen, ofwel de wrijving neemt toe, en dat maakt dat de wind dan rap in snelheid afneemt, op een enkele uitzondering daargelaten.
Terminologie
Ook als we alleen even naar terminologie kijken, ontstaat er soms al wat verwarring en dat is een punt waar we in de media soms ook mee te maken hebben. ‘Het waait hard zeg!’ is een normale en veel gebruikte zin als het buiten stevig waait met bijvoorbeeld een windkracht 4. Meteorologisch gezien klopt deze zin echter niet, want de term ‘hard’ staat voor windkracht 7 in de meteorologie. Deze windsnelheid wordt aan de kust nu en dan bereikt, maar in het binnenland komt dat maar sporadisch voor. Toch wordt het ook landinwaarts veel gebruikt.
Gevoel
Daar op voortbordurend, speelt ook het gevoel een grote rol. Als het aan de kust erg stevig waait, dan spreken we al snel van stormachtig (windkracht 8 ) of storm (windkracht 9). Ook hier zie je dat die uitspraak puur terminologisch niet klopt, maar voor het gevoel stormt het. Datzelfde gebeurt natuurlijk ook in het binnenland, maar dan ‘stormt’ het al bij veel minder wind. Steekt er landinwaarts bijvoorbeeld een krachtige wind op (windkracht 6) en waaien er takken van de bomen, dan stormt het voor het gevoel ook al.
Zondag
Morgen, zondag, komt het volgens de laatste weermodellen officieel tot een storm, ofwel een windkracht 9, maar dan wel vooral langs de noordwestkust. Een actief lagedrukgebied schuift vanuit het zuidwesten via het Kanaal ten noordwesten van ons land langs, over de Noordzee richting uiteindelijk het Skagerrak met eindbestemming Zweden. De overige kustregio’s kunnen zich tijdens het langstrekken van lagedrukgebied opmaken voor een windkracht 8, ofwel een stormachtige wind met langs de hele kustlijn overigens ook (zeer) zware windstoten, tot 105 kilometer per uur. Ook in de rest van het land gaat het echter stevig waaien. In het binnenland bereikt de zuidwestenwind kracht 5 tot 6 met windstoten tot 80 à 90 kilometer per uur en dat zijn windsnelheden die landinwaarts niet regelmatig voorkomen. Voor het gevoel zal het morgen ook landinwaarts dus een tijdje stormen.
De Kaarten
Een actief lagedrukgebied schuift in de loop van de nacht en morgenochtend ten noordwesten van ons langs. Qua neerslag valt het allemaal mee, maar het gaat stevig waaien. Op deze afbeelding ligt de kern van het lagedrukgebied al boven het Kanaal met af en toe windkracht 9, ofwel storm.
De kern van het lagedrukgebied trekt vooral over de Noordzee, maar het bijbehorende windveld weet ons land wel te bereiken. De kust krijgt de meeste wind.
Komende nacht gaat het vooral langs de zuidwestkust al stevig waaien met daar soms een windkracht 7.
En morgenochtend steekt langs de gehele westkust een windkracht 7 tot 8 op, vooral de noordwestkust soms een windkracht 9. Daarbij ook (zeer) zware windstoten tot 105 kilometer per uur. In het binnenland waait het ook stevig met windkracht 5 tot 6.
Het geheel schuift gedurende de ochtend van zuidwest naar noordoost over de Noordzee en dat betekent dat in de tweede ochtendhelft de noordwestkust de volle laag krijgt.
Rond het middaguur trekt het meest actieve windveld naar het noorden weg en vervolgt dan zijn pad richting Zweden.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 24 november 2012, 13:37 uur, door Sanwa
De komende uren zal de wind steeds meer in kracht gaan toenemen. Het KNMI waarschuwt dan ook. De wind draait naar zuidelijke richtingen en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.
Zware windstoten
Zondag overdag is het half tot zwaar bewolkt en vooral in het noordwesten kan er eerst nog regen vallen. De temperatuur ligt ook overdag rond 12 graden. De wind draait ’s ochtends naar het zuidwesten en neemt toe naar (vrij) krachtig, in de kustprovincies en rond het IJsselmeer naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft, aan de kust enige tijd zuidwesterstorm, kracht 9. Daarbij komen ook zware windstoten voor, landinwaarts van 80-90 km/uur, aan de kust 90-100 km/uur. Pas in de loop van de middag neemt de wind in kracht af.
Bron: blikopnieuws
Meerdere weerdiensten kondigden vandaag aan dat het morgen hard zou gaan waaien. Vooral in de kustprovincies, en rond het IJsselmeer, worden flinke windstoten verwacht. Een zuidwesterstorm met windsnelheden tot zo'n 90 kilometer per uur was de verwachting. Weerplaza meldt nu dat de storm, volgens computerberekeningen, zwaarder zal uitvallen en waarschuwt voor mogelijke overlast en schade.
Naar verwachting zwelt de wind aan de Zeeuwse kust morgen al in de vroege ochtend aan tot stormachtig, windkracht 8. In de uren daarna krijgt ook het noorden en noordwesten van het land, volgens Weerplaza, met de stormdepressie te maken. Aan het einde van de ochtend staat er een volle zuidwesterstorm langs de hele noordwestkust en op de Wadden.
Zware storm
Het gaat in hoofdzaak om storm, met windkracht 9. Er bestaat echter een reële kans dat korte tijd zelfs windkracht 10 wordt gehaald. Zware storm dus. Verder landinwaarts staat beduidend minder wind, maar waait het desalniettemin ook vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 of 6. Verder treden er zware windstoten op, van 75 tot 90 kilometer per uur. In de kuststrook worden de zwaarste windstoten gehaald, met een snelheid van 90 tot 110 kilometer per uur. Op de Wadden ligt de windkracht daar mogelijk nog iets boven.
Met name deze windstoten kunnen op uitgebreide schaal voor overlast en schade gaan zorgen, waaronder bijvoorbeeld aan hoge gebouwen. Echt koud wordt het ondanks de storm niet. Met zo'n 10 tot 13 graden is het zelfs 'zacht' te noemen. Wel is het overal grijs en regenachtig. Later op de dag zakt de temperatuur en neemt de wind af. In de noordelijke kustprovincies blijft het echter tot 's avonds flink waaien.
Bron: AD | Gewijzigd: 26 januari 2017, 16:33 uur, door Joyce.s
Shipping forecast door Met-office waarschuwt voor:
windkracht 9 tot 11 voor zeedistrict Theems (tussen België, Nederland en O- Engeland)
tot windkracht 11 Bft toenemende wind voor de andere aan NW Nederland en Wadden grenzende zeedistricten (Humber en German Bight)
windkracht 11 Bft voor zeedistrict Dover (tussen NW Frankrijk en ZO- Engeland).
Bron: Met-office
Het KMI had al gewaarschuwd voor een stevige zuidwester vannacht en vanmorgen en die heeft ook in ons land schade veroorzaakt. In de buurt van Luik en Brussel werden pieken tot 100 km/u gehaald. Daken werden afgerukt en bomen ontworteld. Ook op de weg is het uitkijken voor afgewaaide takken of erger. Wij zullen wellicht nog aan het ergste ontsnappen, maar bij onze noorderburen wordt veel meer schade verwacht. Mogelijk haalt de storm in het noorden van Nederland zelfs windkracht 10. Over Het Kanaal viel al een dode door het stormweer. Een depressiekern trok van Bretagne naar de Noordzee en bevond zich tijdens het tweede deel van de nacht en vanochtend ten westen van ons land. Daarbij komen we terecht in een sterk windveld. Het KMI waarschuwt dan ook voor een krachtige tot zeer krachtige zuidwestenwind en kans op rukwinden van 70 tot 80 km/h in het binnenland en tot 90 km/h aan zee.
Brandweer moet vaak uitrukken
In Luik werden dus nog hogere pieken gehaald dan voorspeld. De dienst 100 van Luik moest afgelopen nacht tientallen keren uitrukken nadat een felle storm rond 3 uur de regio trof. De rukwinden haalden snelheden tot 100 km/u en troffen onder meer Luik, Awans, Seraing, Saint-Nicolas en Herstal. De wind rukte bomen uit, reclameborden vielen om en ook stellingen, daken en schoorstenen moesten eraan geloven. Even na 6 uur ging de wind liggen, maar de brandweer was nog volop bezig met interventies.
Enkel materiële schade
Ook in de buurt van Brussel sloeg het stormweer toe en veroorzaakte materiële schade. In Vilvoorde stortte de puntgevel van een huis in aanbouw door het noodweer naar beneden. Ook in deze regio werden heel wat bomen ontworteld. Gelukkig vielen er nergens gewonden.
Aardverschuivingen en overstromingen
Wij ontsnappen nog aan het ergste, want over Het Kanaal was de toestand nog een stuk erger. Bij stormweer in het zuidwesten van Groot-Brittannië is een vrouw om het leven gekomen toen ze onder een omgevallen boom terechtkwam. De feiten vonden plaats in Exeter (Cornwall). De vrouw raakte zaterdagavond zwaargewond en overleed even later in het ziekenhuis. Twee andere personen raakten gewond bij het ongeval. Cornwall is de regio die het zwaarst getroffen is door de overstromingen en het stormweer. De lokale overheid heeft waarschuwingen gegeven voor de inwoners van de steden Helston en Perranporth, maar ook voor de vissershaven van Polperro. Het treinverkeer is onderbroken door aardverschuivingen en overstromingen.
Zwaarder dan verwacht
In Nederland zal de storm nog krachtiger uitpakken. Vooral in de kustprovincies, en rond het IJsselmeer, worden zware windstoten verwacht. Een zuidwesterstorm met windsnelheden tot zo'n 90 kilometer per uur was de verwachting. Weerplaza meldt nu dat de storm, volgens computerberekeningen, zwaarder zal uitvallen en waarschuwt voor mogelijke overlast en schade.
Windkracht 10?
Naar verwachting zwelt de wind aan de Zeeuwse kust morgen al in de vroege ochtend aan tot stormachtig, windkracht 8. In de uren daarna krijgt ook het noorden en noordwesten van het land, volgens Weerplaza, met de stormdepressie te maken. Aan het einde van de ochtend staat er een volle zuidwesterstorm langs de hele noordwestkust en op de Wadden. Het gaat in hoofdzaak om storm, met windkracht 9. Er bestaat echter een reële kans dat korte tijd zelfs windkracht 10 wordt gehaald. Zware storm dus. Verder landinwaarts staat beduidend minder wind, maar waait het desalniettemin ook vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 of 6.
110 km/u
Verder treden er zware windstoten op, van 75 tot 90 kilometer per uur. In de kuststrook worden de zwaarste windstoten gehaald, met een snelheid van 90 tot 110 kilometer per uur. Op de Wadden ligt de windkracht daar mogelijk nog iets boven. Met name deze windstoten kunnen op uitgebreide schaal voor overlast en schade gaan zorgen, waaronder bijvoorbeeld aan hoge gebouwen. Echt koud wordt het ondanks de storm niet. Met zo'n 10 tot 13 graden is het zelfs 'zacht' te noemen. Wel is het overal grijs en regenachtig. Later op de dag zakt de temperatuur en neemt de wind af. In de noordelijke kustprovincies blijft het echter tot 's avonds flink waaien.
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 november 2012, 08:29 uur, door Marga
Langs de kust waait het al flink, maar in de loop van de ochtend gaat het echt stormen Het KNMI waarschuwt voor harde wind in het hele land. Er kunnen windsnelheden van wel 100 kilometer per uur ontstaan. Vanuit het zuidwesten komen zware windstoten op, landinwaarts van 80 tot 90 kilometer per uur en aan de kust kan dit oplopen tot 100 kilometer per uur. Pas in de loop van de middag neemt de wind in kracht af.
Ondanks de storm wordt het niet echt koud. Met zo'n 12 graden is het zelfs erg zacht te noemen. Wel is het overal grijs en regenachtig. Later op de dag zakt de temperatuur en neemt de wind af. In de noordelijke kustprovincies blijft het echter tot 's avonds flink waaien.
Actuele windsnelheden:
Bron: RTL
Het voorspelde onstuimige weer is zondagochtend losgebarsten. Het KNMI en MeteoConsult waarschuwen in het hele land voor zware windstoten. Door de wind liggen op de A2 voor de afrit Best-West richting Eindhoven twee bomen op de weg. Ze liggen op de vluchtstrook en de rechterrijstrook. Rijkwaterstaat ruimt ter plekke de bomen op. Het vliegverkeer heeft vooralsnog geen last van de storm. Dat komt omdat de wind uit een gunstige hoek waait, aldus een woordvoerster van Schiphol. Ook bij Eindhoven Airport hebben de vluchten voor zover bekend geen vertraging.
Bron: Omroep Brabant
Hulpdiensten hebben het druk met de najaarsstorm. Ze krijgen veel meldingen binnen over stormschade. Her en der liggen takken en bomen op de weg. Ook worden losse geveldelen gemeld.
De meldingen komen onder meer uit Alkmaar, Apeldoorn, Hoenderloo, Breda, Uitgeest, Heerhugowaard en Sliedrecht. Enkele politiekorpsen waarschuwen om niet de weg op te gaan als het niet hoeft.
De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij meldt dat het ook midden op de Noordzee stormt, met windkracht 10. Rond 8 uur werd de wind een officiële storm. Toen werd in IJmuiden windkracht 9 gemeten, aldus WeerOnline.nl. Ook op de Waddeneilanden stormt het behoorlijk.
Storm, windkracht 9 op de schaal van Beaufort, betekent dat de wind gemiddeld over 10 minuten een snelheid bereikt van minstens 75 kilometer per uur. Dan breken takken af en kan schade ontstaan aan daken, aldus het KNMI.
Bron: RTL
Foto: fbf
In heel Nederland hebben hulpdiensten de handen vol aan het afhandelen van stormschades. Het gaat daarbij vooral om meldingen van afgewaaide takken, omgewaaide bomen en dak of geveldelen die dreigen los te raken. In Rotterdam bij het Centraal Station aan het Stationsplein heeft de politie rond 11.00 uur de omgeving deels afgezet in verband met platen van de nieuwe hal die dreigen los te waaien.
Schiphol
Het vliegverkeer op Schiphol heeft weinig hinder van de harde wind. Dat komt omdat de wind uit de goede hoek komt.
Niet de weg op als het niet hoeft
De politie waarschuwt automobilisten op Twitter om, als het niet nodig is, niet de weg op te gaan. Naar verwachting zal de storm aan het eind van de middag gaan liggen.
Bron: BoN
De storm die zondag huishoudt in Nederland zorgt voor zover bekend vooral voor omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen. Voor zover bekend hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan.
Op de wegen en op het spoor is de overlast beperkt. Een boom kwam op de A2 bij het Noord-Brabantse Best op de vluchtstrook en de rechterrijstrook terecht, maar omdat er weinig verkeer op de weg is zorgde dat niet voor files, zegt een woordvoerder van de ANWB.
Een stuk plastic dat van het stadskantoor in Utrecht afwaaide kwam in de bovenleiding van het spoor terecht, maar dat heeft volgens een woordvoerder van de NS nauwelijks voor problemen gezorgd. Tussen Eindhoven en Weert belandde een boom op het spoor. Maar het spoor daarnaast is nog vrij, er rijden minder treinen.
In Rotterdam belandde een boom aan de Boergoensevliet op de tramrails. Ook werd gemeld dat dakplaten van de nieuwe hal van het Centraal Station los zouden laten, maar dit bleek volgens de brandweer om een omgewaaid hek te gaan. Bij de brandweer kwamen tot 11.00 uur tien meldingen binnen over zaken als omgewaaide bomen of een losse steiger die dreigde om te vallen, zegt een woordvoerder. "Het valt tot nu toe mee."
Politie- en brandweerkorpsen langs de kust waarschuwen vooral voor rondwaaiende takken en dakpannen.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 25 november 2012, 12:06 uur, door Sanwa
Het KNMI waarschuwt voor harde wind in het hele land. Op verschillende plekken in Gelderland is de brandweer uitgerukt na meldingen over stormschade. Voor zover bekend is de schade tot nu toe beperkt gebleven. In onder meer Apeldoorn, Barneveld, Hoenderloo, Harderwijk en Gaanderen belandden takken en bomen op de weg. Vanochtend begon het onstuimige weer en volgens het KNMI gaat het vanmiddag nog harder waaien. Er worden zware windstoten verwacht van 80 tot 90 km/uur. Eind van de middag en in de avond neemt de wind geleidelijk af.
Bron: Omroepgelderland | Gewijzigd: 25 november 2012, 12:08 uur, door Sanwa
Het offshore platform ‘GSP Saturn’ meldde vanmorgen om 11.00 uur aan het Kustwachtcentrum Den Helder dat het onder Deense vlag varende 2-masts zeilschip ‘Andromeda’ in problemen is geraakt doordat de motor is uitgevallen. Door het stormachtige weer is het ook niet mogelijk zeilen te hijsen. Het jacht bevond zich op dat moment op ongeveer 20 kilometer van genoemd platform en ongeveer 95 kilometer noordwest van Terschelling. Twee bewakingsvaartuigen van het platform zijn richting het jacht gestuurd, maar kunnen vanwege het weer niets uitrichten. Er stond op dat moment een zuidwester storm windkracht 9 met golfhoogtes van 5 meter of meer. Aan boord bevonden zich twee personen die het schip wilde verlaten. Door het Kustwachtcentrum is de offshore reddinghelikopter ingezet die het duo naar Den Helder heeft gebracht.
Bron: Blikopnieuws
john dalhuijsen
Het was vandaag behoorlijk onstuimig. Met dit soort weer trekken Nederlanders er altijd weer op uit om eens lekker uit te waaien. Op Youtube stromen de hele dag video's binnen over de storm.De storm die vooral langs de Nederlandse kust zeer krachtig was, heeft tot nu toe niet voor veel schade gezorgd. Wel zijn bomen en takken op de weg gewaaid. De storm zal nog tot laat in de middag duren
AmoureusMedia
Bart Doornbosch
Bron: Rtlnieuws
De zuidwesterstorm heeft niet tot grote problemen geleid in Nederland, maar zorgde wel voor veel overlast. In Roermond raakte een vrouw lichtgewond toen een steiger omwaaide.
De hulpdiensten moesten in actie komen voor zaken als bomen en takken op de weg, loszittende gevelplaten, omgewaaide hekken en wateroverlast. Op enkele plekken (zoals tussen Geldrop en Weert) konden even geen treinen rijden omdat er bomen op de rails lagen. De ANWB meldde nauwelijks problemen op de weg.
Vrouw lichtgewond
In Roermond raakte een vrouw lichtgewond toen een steiger omwaaide en op haar terecht kwam. De steiger viel over de stoep en kwam terecht op het fietspad, waar net de vrouw fietste. Ze is naar het ziekenhuis overgebracht.
Op de Noordzee kwam een zeilschip in de problemen door de harde wind. De Kustwacht wist de twee opvarenden met de nodige moeite met een helikopter van boord te halen. De twee zijn ongedeerd en zijn naar Den Helder gebracht. Het schip kampte met motorproblemen en kon door de storm ook de zeilen niet meer hijsen. Het jacht bevond zich op ongeveer 95 kilometer ten noordwesten van Terschelling.
Windrichting gunstig voor Schiphol
Schiphol heeft weinig last gehad van de storm, omdat de wind uit een gunstige richting kwam. Wel sloot de luchthaven uit voorzorg het Panoramadek, waar reizigers vanachter glas een weids uitzicht hebben.
De zuidpier bij IJmuiden, geliefd bij avontuurlijke wandelaars, ging dicht. Daar was enige tijd sprake van windkracht 11. In Nijmegen viel een boom op een geparkeerde auto. Op de A12 bij Arnhem ontstonden files omdat een lichtmast in de middenberm dreigde om te waaien. Nadat die was gedemonteerd, losten de files snel op.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 16:35 uur, door Joyce.s
Voor de kust van Terschelling zijn zondag twee mensen overboord geslagen van een vrachtschip. Medewerkers van de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) zijn naar de twee op zoek. Bij de zoektocht worden ook twee helikopters ingezet, meldde de KNRM zondag.
Een stormachtige zee vandaag bij IJmuiden. © anp.
'De twee drenkelingen dragen reddingsvesten. Hun identiteit is niet bekend', aldus een woordvoerster. Het schip, Timberland, vaart onder Engelse vlag. 'De zoektocht wordt bemoeilijkt door de invallende duisternis en tot 10 meter hoge golven.'
Op het moment dat de twee opvarenden overboord sloegen, voer de 153 meter lange Timberland op ongeveer 110 kilometer ten noorden van Terschelling. Het Kustwachtcentrum Den Helder heeft twee reddingsboten gestuurd, een vanaf Terschelling en een vanaf Schiermonnikoog. Door de hoge golven en de harde wind zijn de reddingsboten waarschijnlijk pas tegen 21.00 uur in de buurt van het schip.
Beide helikopters zijn al rond 18.15 uur ter plaatse. Ze hebben zoeklicht, maar in de woeste zee en complete duisternis lijkt het zoeken naar een naald in een hooiberg. 'Bovendien moeten de helikopters na een uur vliegen brandstof bijtanken op een platform in de buurt', aldus een woordvoerder van de kustwacht. 'En het zeewater is koud, 8 a 9 graden.' Een van de twee helikopters die worden ingezet bij de speurtocht, komt uit Duitsland.
Bron: AD
Zo'n 100 kilometer ten noorden van Terschelling zijn twee mannen overboord geslagen bij windkracht 9. Na een paar uur werd het lichaam van een van hen gevonden. Ook voor het leven van de ander wordt gevreesd.
Het Britse koopvaardijschip waarop de mannen werkten, zond rond 16.00 uur een noodsignaal uit. De zoektocht, met reddingshelikopters, wordt bemoeilijkt door de harde wind. Na een paar uur werd een van de mannen dood uit zee gehaald. Reddingswerkers hebben vanuit een heli vermoedelijk ook de andere man gezien, maar konden hem nog niet oppikken. Het lijkt erop dat ook hij is overleden.
Bron: NOS