Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 november 2012, 16:38 uur | Bericht #376145
Verbouwing atmosfeer langzaam op gang

Regen en storm in Wales, Devon en in Cornwall  steeds weer terugkerende wateroverlast in delen van Spanje, Portugal en Marokko en aanhoudend zachte omstandigheden op grote delen van het Europese continent, inclusief het Alpengebied.

Het weer in Europa is al een tijd lang van slag. En steeds om dezelfde reden. Met korte onderbrekingen zien we eigenlijk al maandenlang min of meer dezelfde drukverdeling in onze omgeving. Lagedrukgebieden op de oceaan, gevoed door een uitzakking van lage druk in de hogere delen van de atmosfeer langs de westrand van Europa naar het noorden aan de ene kant, en hogedrukgebieden boven het Europese continent, gevoed door een rug van hoge druk op hoogte die daar steeds ook maar weer de kop opsteekt, aan de andere kant. Daartussen bij ons steeds een zuidelijke wind en het weerbeeld dat we inmiddels zo goed kennen.


Op de Britse eilanden was het de afgelopen dagen slecht weer. In Evesham stonden de straten blank. Foto: David Jones/Pa Wire.


In de buurt van de Schotse plaats Paisley trad een rivier buiten zijn oevers. Foto: Danny Lawson/PA Wire/PA Images

.
De Spriit of Brittain in de golven bij Dover. Het heeft op de Britse eilanden de afgelopen dagen flink gestormd. Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images.

Maar het gaat veranderen. We schreven daar gisteren al over. Alleen verloopt de overgang, die zich in de kaarten voor de lange termijn (zelfs in verwachtingen voor 4 weken vooruit) al een tijd lang aftekent, uitermate langzaam. In grote lijnen zal het volgende gebeuren: de uitzakking van lage druk in de hogere delen van de atmosfeer (een bovenluchttrog genoemd), nu nog steeds ten westen van Europa, schuift heel langzaam naar het oosten. De rug boven het Europese continent schuift mee. Op de plek boven de oceaan, waar tot nu toe steeds de bovenluchttrog heeft gelegen, bouwt zich de komende tijd een sterke bovenluchtrug op. De situatie van nu wordt dus uiteindelijk gespiegeld. En de zachte, zuidelijke bovenwind wordt een veel koudere, noordelijke bovenluchtwind. Daarmee zal het weer in onze omgeving ook echt gaan veranderen.

Het duurt nog even…
Zover is het nog niet. Voordat de trog ons land is gepasseerd, zoals het er nu naar uitziet pas volgende week woensdag of donderdag, komen nog enkele lagedrukgebieden naar het noorden die regen en af en toe ook veel wind met zich meebrengen. Niet alleen in onze omgeving, maar ook op de Britse eilanden waar het de afgelopen tijd al zo nat is geweest. Vooral het lagedrukgebied dat aanstaande zondag door het Noordzeegebied naar het noorden trekt, is er een om in de gaten te houden. Het gaat om een klein lagedrukgebied dat een actief windveld met zich meebrengt. Op grond van de trekrichting, zoals die er in de kaarten van nu uitziet, lijken vooral de Britse eilanden op storm te kunnen rekenen. Aan onze kust zou een windkracht 8 kunnen komen te staan. Maar kleine verschuivingen kunnen andere uitkomsten opleveren.


Het drukpatroon van aanstaande zondag op een hoogte van ruim 5 kilometer. Nederland ligt nog aan de oostkant van lage druk.

Op grondniveau passeert een actief lagedrukgebied de Noordzeeregio met stormkansen.

Het lagedrukgebied dat maandag en dinsdag naar het noorden trekt, ontwikkelt zich minder sterk, zoals het zich nu laat aanzien, maar brengt wel nieuwe regen met zich mee. Al die tijd zijn de temperaturen, omdat de wind vrijwel voortdurend uit richtingen rondom zuid waait, hoog voor de tijd van het jaar. Vaak zitten we overdag zo tussen 8 en 10 graden, op zondag en maandag nog een paar graden hoger, en komt het kwik in de nachten alleen op die plaatsen even dichtbij nul waar het langere tijd opklaart en de wind even wegvalt, zoals de komende nacht.

De trog komt over…
Pas in de loop van woensdag komt de trog echt over en draait de wind eindelijk naar noordelijke richtingen. Vanaf dat moment zien we de temperaturen meteen omlaag gaan, zowel in de nachten als overdag. Wisselvallig blijft het wel omdat we nog een tijdje in de overgangszone tussen het koudere weer van later volgende week en het zachte weer van nu blijven zitten.


Aanstaande woensdag begint de bovenluchttrog ons land vanuit het westen te passeren. De zuidelijke wind in de hogere delen van de atmosfeer staat op het punt om naar noordelijke richtingen te draaien.

En hoe gaat het verder? De overgang naar een ander weertype, zoals we die ook al in het verhaal van gisteren beschreven, zit er ook in de nieuwste berekeningen behoorlijk duidelijk in. De splitsing van de poolwervel, die zo’n beetje aan de basis staat van de veranderingen in het weer van de komende tijd, begint zich nu  geleidelijk aan te voltrekken. Daarna zien we de grootschalige drukverdeling, zoals hiervoor beschreven, op de schop gaan, met als bekroning de draaiing van de wind aan de grond en op hoogte naar noordelijke richtingen, op de woensdag en de donderdag. Daarna is het de vraag hoe koud het in onze omgeving wordt, of het gaat sneeuwen en of we uiteindelijk ook van een eerste periode met echt winterweer kunnen spreken?

December 2010
De vergelijking met december 2010 dringt zich al op. Toen was de winter ook vroeg, nog vroeger dan nu. Eind november viel de vorst in en werd het land wit door sneeuwval. De maand die erop volgde, kan menigeen zich nog maar al te goed herinneren. In De Bilt viel uiteindelijk op 29 van de 31 dagen sneeuw. En kwam het tot een van de mooiste witte kersten van de laatste honderd jaar. Pas rond de jaarwisseling kwam dat jaar een einde aan het winterweer.


Sneeuw op 2 december 2010 in de buurt van Winterswijk. Foto: Burry van den Brink.


Sneeuw op 17 december 2010 in Zandvoort. Foto: John Dalhuijsen.


Sneeuw op het strand bij Zandvoort, in december 2010 al op 2 december. Foto: Gerard Boukes.

Bron: MeteoConsult
| Gewijzigd: 23 november 2012, 16:39 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 621 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 621, lezen 8 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden