De windmetingen, die het KNMI berekent uit gegevens van de Indiase OceanSat-II satelliet, worden voortaan wereldwijd verspreid. Dat is het resultaat van een overeenkomst tussen de Europese satellietorganisatie EUMETSAT en de Indian Space Research Organisation (ISRO).
Het gemeten windveld van superstorm Sandy die eind oktober New York trof (Bron: KNMI)
De OceanSat-II is de derde satelliet waarvan het KNMI windgegevens verwerkt en wereldkundig maakt. De windmetingen boven zee waarvoor het KNMI verantwoordelijk is, worden voor de meteorologische gemeenschap berekend uit meetgegevens van de scatterometerinstrumenten, waarmee de satellieten zijn uitgerust. De nationale weerdiensten uit onder meer China, Australië, Brazilië, de V.S. en Canada maken gebruik van deze windgegevens voor weerwaarschuwingen en verbetering van de weersverwachtingen.
Het KNMI werkt al een aantal jaren samen met India aan de verbetering van de windgegevens. Tot voor kort kon het KNMI vanwege eerdere overeenkomsten deze gegevens uitsluitend verspreiden onder niet-commerciële Europese gebruikers, zoals het Europees Weercentrum, ECMWF, het Engelse UK MetOffice, de Deutscher Wetterdienst en Météo France. De huidige uitbreiding op verzoek van Europese gebruikers en gefinancierd door EUMETSAT is een stap voorwaarts naar de vrije internationale uitwisseling van meteorologische basisgegevens.
Het KNMI is in Europees verband verantwoordelijk voor de verwerking van windgegevens van de Europese MetOp-A satelliet. Inmiddels zijn ook de windgegevens beschikbaar van de onlangs gelanceerde satelliet Metop-B. Hiermee zijn er gemiddeld elke negen uur actuele windgegevens beschikbaar op alle wereldzeeën.
| Gewijzigd: 18 november 2012, 00:23 uur, door Ries