Een tornado, die begon als waterspout, heeft de Algarve, een zuidelijke regio van Portugal, rond 13.00h lokale tijd getroffen. Er zijn meldingen van minstens 10 gewonden waarvan 2 zwaargewonden. De meeste gewonden vielen doordat ze onder omver gewaaide auto's terecht kwamen. Een aantal video's op youtube laten een grote waterspout zien, die richting de kust komt.
Gepubliceerd op 16 nov 2012 door Lisboa Live
Gepubliceerd op 16 nov 2012 door XicaPenicoBlog
Nadat de waterspout aan land kwam veroorzaakte de tornado schade in de steden Lagoa en Silves. Auto's werden omgegooid alsof ze speelgoedautootjes waren. Bomen werden ontworteld en er is ook schade ontstaan aan daken en ramen van gebouwen. Van een school in de stad Alvor vloog het dak af. Hierbij raakte niemand gewond.
photo via iOnline
photo via iOnline
photo via iOnline
photo via The Portugal News
photo via iOnline
Volgens een studie uit 2003 zijn er in de periode van 1936 tot 2002 30 tornado's aan de grond gekomen in Portugal. Het is goed mogelijk, dat er meer tornado's zijn geweest, maar aangezien de grote gebieden met weinig tot geen inwoners zijn deze niet waargenomen en/of gemeld. De krachtigste tornado, die Portugal ooit getroffen heeft, kwam aan de grond op 6 november 1954. In de Castelo Branco regio kwamen 4 mensen om het leven en raakten 200 anderen gewond door deze tornado.
Radarbeeld:
© onweer-online
Bron: Original Weather Blog
| Gewijzigd: 20 februari 2017, 12:13 uur, door Joyce.s
Reddingswerkers en andere autoriteiten zijn nog steeds bezig met het opruimen van het puin nadat een tornado de Algarve heeft getroffen. De tornado bouwde zich op boven zee en trok daarna het land op. Er zijn 10 mensen gewond geraakt.
Carvoeiro
De zwaarst getroffen gebieden in Carvoeiro zijn het Monte Santo resort en Quinta do Paraiso. Werklieden zijn bezig om de afgewaaide dakdelen te vervangen. Eén van de golfbuggies van het resort is diverse kilometers verderop gevonden. Een huis aan de overkant van het Monte Santo resort heeft aanzienlijke schade opgelopen aan de ramen en aan het dag. De gebouwen naast het O Branco restaurant hebben ook schade aan het dak. Bomen rond de gebouwen zijn ontworteld. Een ooggetuige uit Quinta do Paraiso vertelt, dat ze een hard geluid van buiten hoorden. Toen ze de deur openden zagen ze wat er aan de hand was. "Mijn echtgenoot schreeuwde naar mij, dat ik de deur moest sluiten. We konden zien hoe het puin in de rondte vloog en tegen ons uit aankwam. Het kostte mij enorm veel kracht om de deur te sluiten. En daar stonden we dan doodsbang in de hal. Het duurde 10 seconden voordat de tornado ons huis voorbij was." Kinderen van een lokale lagere school in Carvoeiro zijn geëvacueerd nadat een bliksemschicht de naburige kerk had getroffen. Een anderen ooggetuige vertelt, dat de bliksem insloeg en brand veroorzaakte in de meterkast. Maar dit kon snel geblust worden en er is geen zware schade aangericht. De ouders van de kinderen werden gebeld om hun kroost op te halen. De kinderen waren te bang om in het gebouw te blijven na de blikseminslag. Eén van de ouder vertelt: "De school belde mij en ik kon gegil op de achtergrond horen. Er werd mij verteld, dat de kinderen veilig waren, maar dat ze zo bang waren, dat de school gesloten werd. Toen ik op school arriveerde waren de meeste kinderen al weer rustig, maar ze zijn wel erg geschrokken." Een helicopter heeft in de middag een verkenningsvlucht uitgevoerd om te kijken wat de schade is.
Lagoa en Silves
De tornado trok vervolgens naar Lagoa. De meeste schade werd aangericht in de buitenranden van de stad nabij een bezinestation. Het verkeer komende vanaf Portimão werd teruggestuurd daar een grote rotonde volledig werd geblokkeerd door omgewaaide bomen. Ook de gebouwen aan de andere kant van de weg hebben aanzienlijke schade opgelopen door de tornado. Een ooggetuige uit Lagoa vertelt, dat hij in een appartement is geweest nadat deze getroffen was door de tornado. "De hele boel was verwoest. De eigenaar zei, dat de ramen eruit zijn gevlogen en de tv van de muur is gevallen. Zowel de buitenkant als de binnenkant van het appartement is één grote puinhoop."
In Silves werden de reddingswerkers geroepen naar een gebied vlakbij een zwembad en atletiekbaan. Dit gebied is populair bij eigenaren van campers tijdens de wintermaanden. De televisie laat beelden zien van campers, die op hun kant liggen. In dit gebied zijn de twee zwaargewonden gevallen.
© onweer-online
Bron: Tomorrow Carvoeiro
| Gewijzigd: 20 februari 2017, 12:15 uur, door Joyce.s
Toeristen in de Algarve in het zuiden van Portugal zijn vrijdag getroffen door een tornado. Er vielen zeker 13 gewonden, van wie er drie ernstig aan toe zijn. Minstens twee Nederlandse stellen werden door de tornado overvallen. Ze zijn behandeld in een ziekenhuis en daarna naar een hotel gebracht, meldde de ANWB. De tornado richtte verwoestingen aan in de plaatsen Carvoeiro en Lagoa, tussen Portimão en Faro. Daken werden van huizen geblazen en auto's werden meegesleurd. Ook de campers van de Nederlanders raakten zwaar beschadigd. Duizenden mensen in het gebied kwamen zonder elektriciteit te zitten.
Bron: AD
Aan de dood ontsnapt. Meer of minder is er niet van te maken. De persoon die vanuit het voetbalclubhuis van het Portugese Silves Futebol Clube vrijdag van dichtbij een verwoestende tornado vastlegde, mag van geluk sprekende dat hij nog leeft. Het stromingspatroon dat de voorwaarde heeft geschapen voor de zware buien, biedt op de lange termijn een mogelijke opening voor winterweer in Nederland.
Weerssituatie: Canadese bovenluchtkou tot voor de kust Marokko
Eerst maar even terug naar de weerssituatie van de afgelopen dagen. Bij de Portugese oceanische eilandengroep Azoren ontstaat een depressie, geholpen door een bel koude lucht hoog in de atmosfeer die is komen afzakken van boven het noordoosten van Canada. Kou in de bovenlucht veroorzaakt namelijk op grote schaal stijgende luchtbewegingen, iets dat het ontstaan van lagedrukgebieden en buien bevordert. Zoals meer lagedrukgebieden in die regio deze herfst bereikt de depressie een zeer zuidelijke positie, ter hoogte van de Marokkaanse noordwestkust. Dat gebeurt donderdagavond. In de zuidelijke tot zuidwestelijke bovenluchtstroming aan de voorzijde van de depressie dringen tegelijkertijd de eerste stevige buiengebieden het vasteland van Portugal binnen. Buien die stevig uitpakken met regionale slagregens en soms flink wat onweer.
Supercell met tornado
De buien ‘profiteren’ daarbij niet alleen van de grote onstabiliteit rond het lagedrukgebied die ook nog eens extra wordt gevoed door het warme zeewater, maar ook van flinke windschering. Windschering is niets anders dan verschillen in windrichting- en snelheid tussen verschillende luchtlagen. Bij zware onweersbuien gaat het daarbij om de verschillen tussen het aardoppervlak (in die gevallen vaak een zuidelijke tot zuidoostelijke wind) en op enkele kilometers hoogte (veel wind uit zuidwestelijke richting). Door deze verschillen in richting en snelheid ontstaat als het ware een ‘schoorsteeneffect’ (als de lucht aan de bovenzijde snel afgezogen wordt, wordt het vuur harder aangewakkerd). Gecombineerd met een sterk onstabiele atmosfeer is dat het recept voor het potentieel zwaarste type onweersbui: een supercell. Een supercell is een onweersbui die zelfstandig om haar eigen as draait met in die as sterk stijgende luchtstromen, tot in sommige gevallen wel snelheden tot 200 kilometer per uur in verticale richting. Deze kolkende zuigende koker van lucht kan als ze zich sterk ontwikkeld heeft en niet teveel weerstand ondervind aan het aardoppervlak de grond bereiken: een tornado is geboren.
De tornadovoortbrengende bui die vrijdag in Zuid-Portugal een ravage veroorzaakte, is boven het warme zeewater voor de kust ontstaan. De bovenstaande video laat de zware windhoos zien boven de oceaan. Even later trekt de om haar eigen as draaiende bui, waar de tornado uit voort komt, het land op nabij de plaats Carvoeiro. Vervolgens wordt tot een flink aantal kilometers landinwaarts schade aangericht. Vanuit de kantine van voetbalclub Silves Futebol Clube maakt iemand een video van (te) dichtbij hoe de tornado met verwoestende kracht over veld en tribunes van Estádio Dr. Francisco Vieira trekt. (De video's staan in eerdere berichten)
Verband met het weer elders in Europa
Indrukwekkende beelden. Maar, wat heeft dat nu te maken met de kansen op winterweer in Nederland? Daarvoor moeten uitzoomen naar het stromingspatroon op het hele noordelijke halfrond. De straalstroom, een snelstromende rivier van lucht op grote hoogte die de belangrijkste scheidingslijn vormt tussen bovenluchtkou in het noorden en bovenluchtwarnte in het zuiden, slingert momenteel sterk. Uitstulpingen van kou hoog in de atmosfeer reiken daardoor relatief ver zuidelijk en andersom doet warmte hetzelfde in noordelijke richting.
Het is langs de oostflanken van een van de koude-uitstulpingen dat de Portugese supercellbui met tornado is ontstaan. Tegelijkertijd is er boven het midden en oosten van Europa juist sprake van een uitstulping van warmte in de bovenlucht in noordelijke richting. Doordat warmte in de bovenlucht aan stabiliserende werking op de atmosfeer heeft, is boven het centrale en oostelijke deel van ons continent een hogedrukgebied ontstaan. De slingers in de straalstroom, in feite de uitstulpingen van warmte en koude bovenlucht dus, zijn momenteel niet alleen zeer scherp, maar ook trekken ze traag. Waar in een normaal stromingspatroon de golvingen minder langgerekt zijn en relatief snel van west naar oost langs trekken en daarmee ook een rappe afwisseling van stabiel en onstabiele weertypes met zich meebrengen, gebeurt dit juist uiterst langzaam. Sterker nog, de afgelopen week is er per saldo nauwelijks wat veranderd aan de verhoudingen: een uitstulping van koude bovenlucht (en dus lagedrukwerking) voor de westkust van Europa wordt steeds opnieuw voorzien van nieuw bloed van boven Canada en Groenland. Dat terwijl aan de voorzijde ervan met een zuidelijke tot zuidwestelijke bovenstroming warmte hoog in de atmosfeer van boven Afrika naar het noorden wordt gevoerd (met dus hogedrukwerking boven een groot deel van het het Europese vasteland). Tussen beide bolwerken in hebben we, op een enkele uitzonderingsdag na, te maken gehad met een zuidelijke luchtaanvoer. Tegelijkertijd konden oceaanstoringen ons maar met moeite bereiken door uitlopers van het continentale hogedrukgebied.
Bovenluchtstroming van de voorbije vrijdag. Voor de westkusten van Europa bevinden zich hoog in de atmosfeer een tweetal bellen met koude lucht. Deze veroorzaken lagedrukwerking met daaronder dus ook bij Portugal een lagedrukgebied. Aan de voorzijde ervan staat een forse zuidwestelijke bovenstroming, terwijl de wind aan de grond meer uit het zuiden tot zuidoosten komt. Samen met de sterk onstabiele atmosfeer boven het warme zeewater levert dit zware buien op. Tenminste een van de buien veroorzaakt een tornado die in de Algarve het land op schuift en flinke schade achterlaat. De zuidwestelijke bovenluchtstroming voert tegelijkertijd warmte hoog in de atmosfeer het Europese continent op. Dit veroorzaakt hogedrukwerking boven het midden en oosten van Europa. Het is een status quo die ook de komende dagen nog aanhoudt. Later in de week gaan de verhoudingen in dit 'geblokkeerde' stromingspatroon iets verschuiven. De hogedrukwerking lijkt zich wat verder uit te gaan strekken naar Scandinavie, terwijl de lagedrukgebieden wat verder bezit nemen van Zuidwest-Europa. Een flink deel van de berekeningen laat uiteindelijk daarbij bij ons de wind aan de grond naar het oosten tot noordoosten draaien. Het wordt kouder aan het einde van deze novembermaand. Sommige berekeningen laten richting begin december zelfs een heuse vorstperiode zien. Kortom: een kleine opening op winterweer van betekenis in Nederland.
Kleine opening voor winterweer in Nederland
Voorlopig gaan we nog een paar dagen op dezelfde voet verder. Tegelijkertijd worden de straalstroomslingers wel nog wat scherper. Aan het eind van de week lijkt de hogedrukwerking zich daarbij steeds verder richting Scandinavië uit te strekken, terwijl de door de koude bovenlucht aangevuurde lagedrukgebieden nog wat scherper het zuidwesten van Europa induiken. In een flink aantal berekeningen komen we in de laatste dagen van de novembermaand in een potentieel hardnekkig patroon terecht met een hogedrukgebied boven Scandinavië en lagedrukgebieden die vaak ten zuiden van ons te vinden zijn. In veel berekeningen resulteert dit in langdurig aanhoudende oostelijke of noordoostelijke grondwinden en een geleidelijke verdere daling in temperatuur. In sommige gevallen komt het richting het begin van december uiteindelijk zelfs tot een heuse vorstperiode. Kortom: een kleine opening op winterweer van betekenis.
Bron: MeteoConsult | Gewijzigd: 17 november 2012, 19:07 uur, door Marga