De Mount Ruapehu of Ruapehu is een stratovulkaan op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. In de krater bevindt zich een niet-permanent kratermeer. Samen met de Ngauruhoe en de Tongariro maakt de Ruapehu deel uit van het Tongariro nationaal park en de Taupo Volcanic Zone. Met 2797 m is het het hoogste punt van het Noordereiland. Er zijn drie toppen te onderscheiden die elk een eigen naam hebben: Tahurangi (2797m), Te Heuheu (2755m) en Paretetaitonga (2751m). De Maorinaam Ruapehu kan vertaald worden als lawaaierige kuil. De recentste erupties vonden plaats in 1861, 1895, 1903, 1945, 1969, 1971, 1975, 1988, 1995, 1996, 1997 en 2007.
Bron: Wikipedia | Gewijzigd: 29 maart 2017, 11:16 uur, door Joyce.s
De vulkanologen, die de Ruapehu monitoren, hebben een toegenomen vulkanische onrust waargenomen en hebben het waarschuwingsniveau voor de vulkaan verhoogd. De kans, dat er nieuwe uitbarstingen gaan plaatsvinden in de komende weken tot maanden is toegenomen. Het aantal kleine aardbevingen ongeveer 5 km beneden de krater van de Ruapehu is toegenomen. De temperatuur op de bodem van het kratermeer is vermoedelijk rond de 800°C. Het meer zelf heeft een temperatuur van slechts 20°C en is sinds januari afgenomen. Dit suggereert, dat de vent gedeeltelijk geblokkeerd is en leidt tot een opbouw van de druk onder het krater meer. Een plotselinge ontluchting kan tot een uitbarsting van de vulkaan leiden.
© onweer-online
Bron: volcanodiscovery.
De Nieuw-Zeelandse vulkaan Ruapehu, die in de Lord of the Rings-films figureert als Mount Doom, staat op uitbarsten. Dat concluderen wetenschappers nu de temperatuur in de vulkaan de afgelopen weken zienderogen is opgelopen. Wandelaars en klimmers hebben het advies gekregen de top te mijden. Volgens de overheid bestaat de mogelijkheid dat de druk die in de vulkaan is opgebouwd de komende tijd heel geleidelijk weer afneemt, maar het wordt waarschijnlijker geacht dat het komt tot een uitbarsting van de grootste actieve vulkaan in Nieuw-Zeeland.
800 graden Celsius
De overheidsdienst GNS Science heeft geconstateerd dat het water in het kratermeer een temperatuur heeft bereikt van 20 graden Celsius, maar dat de temperatuur enkele honderden meters daaronder al is opgelopen tot 800 graden. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de opening van de vulkaan gedeeltelijk is geblokkeerd. Een uitbarsting wordt nu "binnen enkele weken tot maanden" verwacht.
De bijna 2.800 meter hoge vulkaan barstte in 2007 voor het laatst uit. Daarbij vielen geen gewonden. In 1953 kwamen bij een uitbarsting van de Ruapehu 151 mensen om het leven, voornamelijk doordat een passagierstrein daarbij in een rivier belandde.
Aswolk
In Nieuw-Zeeland wordt de laatste tijd op verschillende plaatsen een toename van vulkanische activiteit geconstateerd. Mount Tongariro, vlak bij de Ruapehu, kende in augustus nog een kleine uitbarsting waarbij een aswolk ruim 6 kilometer de lucht in werd gestoten.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 11:16 uur, door Joyce.s