Als het om voorspellingen van orkanen gaat, is er sprake van een grote ongerijmdheid van de moderne meteorologie dat juist de Europese wetenschappers het beste in de wereld zijn in het voorspellen van de banen, die Atlantische stormen volgen. Dat is opvallend, want in de afgelopen 150 jaar was er maar één tropische cycloon - Hurricane Dennis- die in 2005 Europa heeft aangedaan. Dennis deed dat als een depressie, waardoor aanhoudende wind met 50 km/u in Zuid-Spanje voorkwamen. En toch is het Europese voorspellingsmodel de onbetwiste koning van de orkaanprognoses op dit moment en beter dan alles wat Noord-Amerika te bieden heeft.
Zeven dagen voordat orkaan Sandy aanlanding werd, zagen de belangrijkste voorspellingsmodellen het stormsysteem -dat toen een tropische storm met wind tot 80km/u ten zuiden van Jamaica was - de open oceaan, ver van de Amerikaanse kust, op gaan. Maar niet het Europese model, (ECMWF) die zag een grote orkaan echter in de richting van de kust van New Jersey komen.
Mike Smith, een Amerikaanse meteoroloog en auteur van '“Warnings: The True Story of How Science Tamed the Weather,” ' zei dat de Europese voorspellers de Nobelprijs voor hun overwinning verdienen. Het hoofd gegevenswetenschappen van het in Reading (Engeland) gevestigde ECMWF, die het Europese model produceert, was er snel bij om het krediet te delen. "Het is altijd leuk om te horen, maar we zouden nergens zijn zonder de satellietgegevens uit de Verenigde Staten, bijvoorbeeld,", zei Jean-Noël Thépaut in een interview. "Ik denk dat de numerieke weersvoorspellinggemeenschap in het algemeen een Nobelprijs verdient en niet alleen het Europese model."
ECMWF, De 12Z run van 22 oktober 2012 voor 12Z 31 oktober 2012
Volgens het National Hurricane Center is de gemiddelde fout van de vijfdaagse orkaan prognoses van het ECMWF gedurende de afgelopen vier jaar consequent minder dan het beste Amerikaanse model, de Global Forecast System (GFS), geproduceerd door de National Weather Service. Afgelopen jaar was het Europese model voor de vier-en vijf-daagse voorspellingen ongeveer 25km nauwkeuriger dan de officiële trackverwachting van het National Hurricane Center.
Dus waarom zijn de Europeanen zo goed in orkaan voorspellen?
"Het is moeilijk om onderscheid te maken een aspect tegen een andere, maar er zijn een aantal dingen die we geleidelijk hebben verbeterd in de afgelopen tien jaar," zegt Thépaut. Het Europese model is niet echt bedoeld voor het voorspellen van orkanen. Het is een "globaal model," wat betekent dat het weercondities voorspelt over de hele wereld. Wanneer een nieuwe "run" van het model naar buiten komt, verwacht zij het weer voor de komende 10 dagen wereldwijd. Het succes van het voorspellen van het ontstaan en verloop van stormen is te danken aan de resolutie. De oppervlakte van de aarde wordt opgedeeld in stukjes van ca 15 bij 15 kilometer.
Het GFS model beschikt over minder computerhardware en heeft een resolutie van ca 25 km. Wetenschappers hebben ook een dieper inzicht in de fysica van grote weersystemen eigen gemaakt en hebben hun bekwaamheid gebruikt om het model te verbeteren. "In 2007 hebben we grote veranderingen in het model aangebracht, in het bijzonder betreffende de convectie en wolken," zei hij. "Dit had een groot effect op onze vakkundigheid met tropische wervelstormen." Europese wetenschappers zijn ook veel beter in staat gegevens van weerboeien, satellieten en andere bronnen in hun model in te passen.
Richard Pasch, een senior orkaanvoorspeller aan het NHC, zei, dat het Amerikaanse model qua nauwkeurigheid vrij dicht bij het Europese model ligt, maar dat verbeteringen gaande zijn. Het GFS model ondergaat in 2013 een computer hardware-upgrade die moet hem ongeveer op gelijke voet met haar Europese tegenhanger moet brengen. De Amerikanen werken ook aan het verbeteren van de manier waarop gegevens uit verschillende bronnen in de modellen worden ingevoerd om de best mogelijke prognose te verkrijgen. Dus inclusief boeien, satellieten, weerballonnen die door National Weather Servicebureaus worden opgelaten en verkenningsvliegtuigen die in de orkanen vliegen. 'Het is een echte logistieke en programmerings uitdaging,' zei Pasch..
Hoe meer deze 'eerste voorwaarden' juist zijn, hoe meer kans er bestaat dat een model een juiste prognose juiste maakt. Dit is de reden waarom satellietgegevens dus essentieel zijn voor modellen, zeggen voorspellers en daarom zijn ze bezorgd over dreigende hiaten in de gegevens van satellieten die van pool naar pool vliegen. Er is toenemende bezorgdheid over een maanden-lang of zelfs meerjarig kloof in de beschikbaarheid van dergelijke gegevens als gevolg van falende oudere satellieten. En ook het Europese ECMWF-systeem is gebaseerd op deze satellietgegevens zegt Thépaut.
"De satellietgegevens zijn de sleutel voor het voorspellen," zei hij.
© onweer-online
Bron: mysanantonio | Gewijzigd: 15 november 2012, 16:23 uur, door Marga