Als gevolg van erosie van de landbouwgronden is er heel wat koolstof opgeslagen in de bodem, en de helft daarvan belandt binnen 500 jaar opnieuw in de atmosfeer. Klimaatopwarming versnelt echter de ontbinding van organisch materiaal in de bodem, waardoor de koolstof eerder zal vrijkomen, blijkt uit onderzoek door geografen van de KU Leuven en de UCL dat zopas gepubliceerd werd in Proceedings of the National Academy of Sciences.
© thinkstock.
De wetenschappers onderzochten de bodem in het bekken van de Dijle. "Op basis van tientallen dateringen van bodems en sedimentlagen konden we er een analyse maken van de hoeveelheid koolstof die door erosie onttrokken is aan de atmosfeer gedurende de laatste 6.000 jaar. Sinds het ontstaan van de landbouw is bijna 40 procent van de hoeveelheid koolstof die door ontbossingen naar de atmosfeer werden uitgestoten als gevolg van erosie in de bodem opgenomen", zegt professor Gert Verstraeten (KU Leuven) in de Dagkrant van de KU Leuven.
Het opnieuw vrijkomen van deze hoeveelheden opgeslagen koolstof stelt in de toekomst echter een bijkomend probleem door de klimaatopwarming. "Op wereldschaal is erosie door de grootschalige ontbossingen en landbouw vooral de laatste 150 jaar sterk toegenomen. Een aanzienlijk deel van de koolstof die als gevolg van erosie tijdens die periode begraven ligt in de bodem zal in de toekomst nog vrijkomen en een belangrijke bron zijn voor koolstof in de atmosfeer", aldus professor Kristof Van Oost (UCL).
Bron: HLN