"We zijn niet klaar voor een superstorm, en als die er komt kunnen we binnenkort weer zwemmen tot in Brugge." Dat was een van de voornaamste conclusies van de studiedag 'Kust van Nature' die vandaag door Natuurpunt georganiseerd werd in Oostende. De organisatie pleit met het 'Kappaplan' voor natuurlijk beschermingsmaatregelen.
© belga.
Het 'Kappaplan' pleit ervoor om de 67 kilometer lange Belgische kustlijn te wapenen met brede duinengordels, dynamische overstromingsgebieden en oesterriffen tegen superstormen en de klimaatverandering. Uit cijfers blijkt namelijk dat het zeepeil tegen 2100 tussen de 14 en 93 centimeter zal stijgen.
De hele dag werd in Oostende gesproken over de maatregelen, die momenteel ruim bestudeerd worden. Alles moet tegen 2014 in een Masterplan Kustveiligheid worden gegoten. Conclusie van de dag was dat er heel veel studiewerk wordt verricht, maar dat de kust momenteel niet klaar is voor een zware storm.
Bron: HLN
Ik denk namelijk als je spreekt over een superstorm, je spreekt over windkracht 10 minimaal....
Ik zie daarom scheveningen, kijkduin en stukken van zeeland zoals vlissingen en breskens nog niet bespaard blijven.
Die laatste twee liggen nagenoeg head-on op de kust waar de golven tegenaan beuken. Die gaan er overheen maar hoe zit het met de huizen en flatgebouwen die op de kustlijn zijn gebouwd zoals bijvoorbeeld in vlissingen, alle hotels en horeca gelegenheden. En scheveningen en kijkduin om daar maar niet van te spreken.
Nee, ik denk dat ook wij het dan flink moeten ontgelden op sommige stukken kust..
Kon je in de jaren 90 bij wijze van spreken nog veilig van de pier afspringen zie je tegenwoordig bij vloed de bodem al en met eb is het bijna een extra stuk strand.
Ik denk dat de meeste problemen daar onstaan als het water over de kades bij de haven gaat lopen je kan daar de boel niet afsluiten zoals in Rotterdam.
De resultaten van de derde toetsronde van de primaire waterkeringen van het waterschap zijn bekend. Als alle werken binnen de lopende projecten Zwakke Schakels, Zeeweringen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) zijn uitgevoerd, voldoet 91% van alle dijken en duinen in Zeeland aan de huidige veiligheidsnorm tegen overstromingen. Voor Zeeland geldt dat deze een superstorm moeten kunnen trotseren, die gemiddeld één keer in de vierduizend jaar voorkomt. Aan deze norm voldoet 117 kilometer nu nog niet. Het grootste deel hiervan, 78 kilometer, wordt de komende jaren versterkt binnen de lopende projecten. Als het aan het waterschap ligt, wordt ook de resterende 39 kilometer zo snel mogelijk aangepakt. Alle dijken in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Daarom toetst het waterschap sinds 2000 iedere vijf jaar of de dijken, duinen en vooroevers nog sterk genoeg zijn. In 2010 heeft de derde toetsronde plaatsgevonden. Van 99% van alle primaire waterkeringen kan het waterschap een definitief oordeel geven. Voor 1% is nader onderzoek nodig. Verder blijkt uit de toetsing dat op dit moment 75% bestand is tegen een superstorm en dat 24% dat nu nog niet is. Daarvan wordt 16% de komende jaren al aangepakt binnen de lopende projecten.
Veiligheid
Waterschap Scheldestromen beheert 491 kilometer duinen en dijken. Op dit moment voldoet 117 kilometer nog niet aan de strenge eisen. Er wordt hard gewerkt om in 2015 de lopende projecten binnen Zwakke Schakels, het Hoogwaterbeschermingsprogramma II (HWBP II) en Project Zeeweringen af te ronden. Er resteert dan nog 39 kilometer. Het waterschap zet alles op alles om ook deze nieuwe projecten zo snel mogelijk uit te voeren. Tot die tijd worden deze dijkvakken door het waterschap bij een zware storm extra in de gaten gehouden. Door deze inspanningen lopen we in Zeeland geen direct gevaar.
Lopende projecten
•Zwakke Schakels
In 2005 was de vorige toetsronde. Hieruit kwam naar voren dat circa honderd trajecten in Nederland niet sterk genoeg waren. Acht kustvakken moesten zelfs dringend aangepakt worden, de zogenoemde Zwakke Schakels. Twee hiervan liggen in Zeeland: één in West Zeeuws-Vlaanderen (van Breskens tot Cadzand) en één op Walcheren (Nolle Westduin en Westkapelle). De afgelopen vijf jaar is voortvarend gewerkt aan deze kustvakken. Tot nu toe is acht van de twaalf kilometer kust versterkt. Voor de komende jaren staat nog vier kilometer in Zeeuws-Vlaanderen op de planning.
•Hoogwaterbeschermingsprogramma II (HWBP II)
De overige dijkvakken zijn ondergebracht in het HWBP II. Met financiering vanuit dit programma heeft het waterschap de Zimmermanpolder, Kruiningenpolder en de Onrustpolder versterkt. In 2012 is het Noorderstrand op Schouwen-Duiveland aan de beurt.
•Project Zeeweringen
Daarnaast werkt het waterschap sinds 1997 samen met Rijkswaterstaat aan het vernieuwen van steenbekleding van verschillende dijktrajecten. Volgens planning zal in 2015 in totaal 325 kilometer steenbekleding zijn verbeterd.
•Oeverwerken
Voor het versterken van de onderwateroevers heeft het Rijk bestortingen aangebracht. Ook voor de komende jaren zijn nog bestortingen gepland over een lengte van 8 kilometer.
Procedure
Het waterschap heeft de resultaten ter beoordeling voorgelegd aan de provincie Zeeland. Medio januari 2011 rapporteert de provincie haar bevindingen aan het Rijk die beslist over de financiering van de projecten. De waterkeringen in beheer van Rijkswaterstaat zijn in deze beoordeling buiten beschouwing gelaten.
Edit: Rond 2015 zal er een nieuw verslag uitkomen dus
Bron: Scheldestromen
| Gewijzigd: 14 november 2012, 08:44 uur, door Tatanka