Al diverse keren schreven we in deze rubriek de afgelopen tijd over de grote hoeveelheden neerslag die er niet alleen in het Middellandse Zeegebied, maar ook op onder andere de Canarische Eilanden en de Azoren vielen. Op veel plaatsen kwam het tot wateroverlast door het overvloedige hemelwater en was er flink wat schade. Ook de afgelopen dagen viel er plaatselijk weer veel regen. Op normaal zonovergoten bestemmingen zoals Spanje, maar ook diverse populaire vakantie-eilanden en zelfs Marokko is het op dit moment niet al te bijster vakantieweer. Ook aan de andere kant van de Middellandse Zee is het plaatselijk erg nat en vooral op bijvoorbeeld de Griekse eilanden staat er ook veel wind.
Vooral in het zuiden van Europa is het de laatste tijd lokaal erg nat. Rivieren treden buiten hun oevers en op diverse plaatsen, zoals hier in Malaga, Spanje, kwam het tot overstromingen en wateroverlast. Bron: DiaRioSur.
In het verhaal van gisteren (vrijdag) kwam al naar voren dat we momenteel met een vrij zwakke en tamelijk noordelijke straalstroom te maken hebben. Hierin slaan heel gemakkelijk diepe uitzakkingen naar het zuiden, ofwel troggen en deze zwiepen vervolgens van west naar oost over het Middellandse Zeegebied. Deze troggen gaan over het algemeen gepaard met flinke buiengebieden en volgen elkaar bovendien in rap tempo op.
In die trog in de bovenlucht zit tamelijk koude lucht die op ongeveer 5 kilometer hoogte, ofwel het 500 hPa vlak soms daalt tot -30 graden. Helemaal boven het nog relatief warme zeewater van de Atlantische Oceaan, maar ook de Middellandse zee worden de buien nog eens extra geactiveerd en her en der kan het dan eventjes flink spoken.
Afgelopen nacht viel er in het zuidoosten van Frankrijk plaatselijk erg veel regen. Op een enkele plek viel binnen 12 uur ruim 150 millimeter.
Regen in plaats van zon
Eind oktober viel er op onder andere Madeira in een etmaal bijna 100 millimeter en op het eiland Sao Miguel van de Azoren kwam het ook met bakken uit de lucht. Ook de afgelopen dagen was het er nat en ook op de Canarische eilanden hielden ze het niet overal droog; sterker nog: het eiland La Palma kreeg in 3 dagen tijd meer dan 200 millimeter regen te verwerken. Erg veel voor die omgeving. Op bestemmingen waar het in deze tijd van het jaar normaal dus zonovergoten is, valt nu regen.
De afgelopen dagen viel er eerst in de Portugese regio Alentejo een flinke plens regen. In de plaats Beja viel in de nacht naar donderdag bijna 70 millimeter en dat zijn hoeveelheden die normaal in een hele novembermaand in onze eigen provincie Limburg vallen. Aan de kust valt in de novembermaand in Nederland gemiddeld meer met soms ruim 100 millimeter en dat heeft vooral te maken met het dan nog relatief warme Noordzeewater. Ook donderdag overdag was het in de noordelijkere delen van Portugal plaatselijk kletsnat.
Dat zijn hoeveelheden die we in Nederland in de hele maand november niet eens halen. Bron: KNMI.
Vervolgens trok het buiengebied oostwaarts richting Spanje en kwam het in de regio Ronda in het zuiden van Spanje tot zware buien. Ook in de buurt van Malaga ging het weer goed tekeer met daar op verschillende plaatsen rivieren die buiten hun oevers traden en die uiteindelijk wateroverlast opleverden. De plaatselijk zware buien reikten zelfs tot in delen van Marokko. Een tamelijk uitzonderlijke situatie aldaar, want vooral in deze tijd van het jaar is het er over het algemeen gortdroog.
Ruim 150 millimeter
Afgelopen nacht was het de beurt aan het zuiden van Frankrijk. Een actief lagedrukgebied met de bijbehorende storingen resulteerde in Prades-le-Lez, een plaats in de buurt van het Zuid-Franse Montpellier, in neerslagsommen van ruim 150 millimeter en die hoeveelheid viel veelal binnen 12 uur. Vooral afgelopen nacht kwam het er met bakken uit de hemel met in 6 uur tijd ruim 95 millimeter! De overige 45 millimeter viel net daarvoor.
Morgen (zondag) schuift het buiengebied oostwaarts en is het de beurt aan delen van Italie met daar stevige regen- en onweersbuien.
De komende dagen schuift het geheel verder oostwaarts, waarbij het morgen in grote delen van Italië tot zware buien komt. Vanaf dat moment lijkt de boel een beetje te stagneren, want boven het zuidoosten van Europa bouwt zich een hogedrukgebied op, waardoor de activiteit er grotendeels uit gaat en de rust in Zuid-Europa tijdelijk wederkeert.
Nog een plaatje vanuit de regio Malaga in Spanje. Bron: DiaRioSur.
Noord-Afrika
Deze hogedrukzone boven het zuiden van Europa maakt dat de storingen vanaf de Atlantische Oceaan nog zuidelijker het vasteland optrekken. Het noorden van Marokko en delen van Tunesië kunnen zich in de loop van volgende week dan opmaken voor een paar stevige regen- en onweersbuien.
Bron: Meteo Consult