Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
10 november 2012, 12:29 uur | Bericht #375375
Orkanen en klimaatverandering

De achtergronden bij orkaan Sandy

Nu orkaan Sandy op New York afkoerst komen de vragen over orkanen en klimaatverandering weer boven. De Verenigde Staten, Midden-Amerika en de Antillen worden al sinds mensenheugenis getroffen door orkanen, wervelstormen met windsnelheden van windkracht 12 (meer dan 118 km/uur) die boven warm zeewater ontstaan. Na de verwoestingen veroorzaakt door orkaan Katrina in 2005 werd door sommigen al snel de link gelegd naar de opwarming van de aarde. Als warm zeewater voor het ontstaan van orkanen zorgt, zou warmer zeewater niet meer en sterkere orkanen veroorzaken?

Is het aantal orkanen toegenomen? Orkanen worden sinds de jaren 1970 met satellieten waargenomen. Over die periode is een duidelijke toename zichtbaar, sinds 1995 zijn er meer orkanen dan in de jaren 1970 en 1980. Vanaf 1944 worden de orkanen rond de Verenigde Staten met vliegtuigen aangevlogen, wat goede meetgegevens oplevert. Over de periode vanaf 1944 is geen toename of afname te zien, de lagere aantallen in de jaren 1970 en 1980 waren een tijdelijke fluctuatie. Voor de tijd daarvoor zijn we afhankelijk van rapporten van zeeschepen en kuststations. Vooral kleinere orkanen werden wel eens gemist. Als hiervoor gecorrigeerd wordt blijkt dat ook vanaf het begin van de betrouwbare waarnemingen rond 1880 geen trend in het aantal orkanen zichtbaar is, er zijn alleen langzame schommelingen.



Aantal orkanen 1880-2012 gecorrigeerd voor de kans dat een orkaan waargenomen werd. Bron: GFDL

Orkanen ontstaan boven warm zeewater, maar trekken vaak naar het noorden over de Atlantische Oceaan en komen tot in Canada aan land. Net zoals de huidige storm Sandy hebben ze dan ook karakteristieken van een gewone herfststorm. Er zijn er ook die met windkracht 12 in Europa aan land gekomen zijn, zoals orkaan Floyd in 1993. Er zijn geen aanwijzingen dat orkanen nu verder naar het noorden trekken dan vroeger.

Verwachten we dat het aantal orkanen of de sterkte in de toekomst toeneemt? Behalve het warme zeewater zijn er nog veel andere factoren die het ontstaan van orkanen beïnvloeden. Alles bij elkaar nemend lijkt het onwaarschijnlijk dat het aantal sterk zal toenemen, de meeste modellen geven een lichte afname aan. De sterkte zal waarschijnlijk wel toenemen, er komen dus meer intense stormen. Het KNMI onderzoekt of in de toekomst meer orkanen als herfststorm Europa kunnen bereiken.


Bron: KNMI | Gewijzigd: 10 november 2012, 12:50 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.569 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 102 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 102, lezen 8 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden