De milieuvervuiling in China heeft van kanker de grootste doodsoorzaak gemaakt in de stedelijke gebieden van het land
Massale milieuverontreiniging heeft van kanker de belangrijkste doodsoorzaak in de stedelijke gebieden van China gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van het Kankerinstituut in Peking in dertig steden en 78 districten.
De sterk toenemende vervuiling van lucht en water en het gebruik van pesticiden en additieven in het voedsel vormen de hoofdreden voor het stijgende aantal kankergevallen. Het aantal gevallen van kanker in de steden is in 2006 met 19 procent gestegen in vergelijking met het jaar voordien.
"Veel chemische en industriële bedrijven zijn langs waterlopen gebouwd omdat ze hun afval dan in het water kunnen dumpen, aldus Chen Zhizou van het Kankerinstituut. "Ook het overmatig gebruik van meststoffen en pesticiden vervuilt het grondwater. De schadelijke stoffen in het water dringen in de bodem en belanden uiteindelijk op het bord van de consument".
Rookgedrag
De onderzoekers wijzen er ook op dat boeren voedingsadditieven gebruiken waarmee het vee sneller groeit. Als hoofdoorzaak voor longkanker wordt de luchtvervuiling genoemd. Verder is ook het gebruik van chemicaliën in de bouw of in meubelmakerijen een oorzaak van het hoge kankercijfer.
Nikolaus Becker, epidemioloog van het Duitse kankeronderzoekscentrum, zegt dat er een onderscheid is tussen de Chinese steden en die in het westen. "In westerse landen is er geen aantoonbaar verband tussen luchtvervuiling en longkanker", aldus Becker. "Enkel in de zwaar vervuilde Poolse stad Krakau heeft een ouder onderzoek al een keer een verband aangetoond. Maar twintig en veertig jaar geleden werd er ook veel meer gerookt". Mogelijk speelt ook het rookgedrag in China een rol.
(Belga/KVDA)