Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek waarin ik onderzoek doe naar boomstabiliteit bij storm.
Nu ben ik bezig met het beschrijven hoe stormen (die ons land aandoen) ontstaan en hierbij heb ik een vraag.
Waar kan ik die beter stellen dan hier op dit forum?:P
Goed.. Een storm is een depressie, maar is het juist dat de depressie (die storm kan veroorzaken in ons land) over het algemeen ontstaat op het polaire front door 'afsnijding' van 'Rossby waves'? Ik kom er even niet helemaal uit..
Ik hoor graag van jullie!
Groetjes,
Marco Gerrits.
Hallo Marco, ik zag je vraag vanavond pas. Van 'Rossby waves'had ik tot voor kort nog nooit gehoord. Wel heb ik gezien dat bij het KNMI-mensen er in 2012 e.e.a. over geschreven hebben. zie http://www.knmi.nl/publications/showAbstract.php?id=9015
Jij schrijft 'Een storm is een depressie', maar dat is onjuist. Een storm kan door een depressie ontstaan. Een depressie is een gebied met lage luchtdruk die ontstaat in het grensgebied tussen twee verschillende luchtsoorten. Bijvoorbeeld tussen koude lucht van noordelijke breedten en tropische lucht van zuidelijke breedten. In het grensvlak van de beide luchtsoorten kan door een veelheid aan oorzaken een golfvormige uitstulping ontstaan die verder kan uitgroeien tot een lagedrukgebied of zelfs tot een heuse diepe stormdepressie. Die wind of zelfs storm ontstaat omdat er verschil in luchtdruk is dat hiermee het evenwicht wil herstellen. Daar waar de isobaren (een isobaar is een lijn op de kaart die ontstaat door punten van gelijke luchtdruk met elkaar te verbinden) dicht bijeen liggen stormt het het hardst.
Indien je nog vragen / opmerkingen hierover hebt, gaarne aan Ben47 stellen
Bedankt voor je reactie op mijn topic.
Ik ben ondertussen ook iets verder gekomen. Zo weet ik nu dat de Rossby Waves zo nu en dan afgesneden worden (net zoals een meanderende rivier). Deze afsnijding zorgt voor koude poollucht met een lagedruk veel zuidelijker dan zijn oorsprong (achter de poolgrens) en warme subtropische lucht noordelijker dan zijn oorsprong. Is dit wat jij ook met 'een golfvormige uitstulping' bedoelt? Dat deel is net hetgeen wat ik niet begrijp en wat mijn omschrijving van ontstaan van stormen een beetje 'vaag' houdt.
Als we dan toch bezig zijn heb ik nog een vraag over het ontstaan van stormen. Is het ook mogelijk dat een 'Rossby Wave' zo ver zuidelijk komt dat op de grens zelf een zogenaamde 'wave cyclone' ontstaat? (dus zonder de afsnijding). Oftewel, dat direct op de Poolgrens een lagedrukgebied ontstaat?
Op het moment ga ik namelijk alleen uit een lagedrukgebied na afsnijding en transport met de straalstroom richting Nederland en zou dit indien mogelijk graag verfijnen.
In ieder geval, alvast hartelijk dank voor de moeite!
Mvg,
Marco Gerrits.
EDIT: Ohja, en dank Marga voor het posten
EDIT EDIT: Ik zie nu dat er nog een heel onderzoek aan je KNMI-link kleeft;) Misschien dat ik daar mijn antwoorden ga vinden, bedankt! Mocht het zo zijn dat je nog extra informatie hebt, dan hoor ik het uiteraard graag!:) | Gewijzigd: 9 november 2012, 22:09 uur, door snoffelgaai
Bedankt voor je reactie op mijn topic.
....
EDIT EDIT: Ik zie nu dat er nog een heel onderzoek aan je KNMI-link kleeft;) Misschien dat ik daar mijn antwoorden ga vinden, bedankt! Mocht het zo zijn dat je nog extra informatie hebt, dan hoor ik het uiteraard graag!:) (bedankt voor het plaatsen Marga, ik moest heel snel weg)
Graag gedaan Marco,
Via de link onderin het KNMI artikel kan je de hele studie lezen en als PDF-file downloaden. Er staan ook plaatjes bij ter verduidelijking. Behoorlijk wetenschappelijk niveau en dito formules. Best vreemd dat hier zo weinig over te lezen valt als je beseft dat dhr. Rossby dit al zeer lang geleden geopperd heeft.
Als je hier uit kunt komen, al dan niet m.b.v. de schrijvers van het artikel (dat zijn immers Nederlanders), dan houden wij ons aanbevolen een samenvatting van je te ontvangen.
Veel succes met je onderzoek!
EDIT: Hieronder nog een plaatje met verduidelijking van de uitwerking. Maar welke theorie er achter zit zal je moeten lezen in bovenstaande studie.
En nog een link: http://www.noc.soton.ac.uk/JRD/SAT/Rossby/Rossbyintro.html
Bron: britannica | Gewijzigd: 10 november 2012, 11:08 uur, door Ben47