Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 november 2012, 00:18 uur | Bericht #374769
Oog voor Klimaat en luchtkwaliteit

De ozonlaag, luchtvervuilende stoffen en broeikasgassen kunnen dankzij satellietinstrumenten wereldwijd goed in kaart worden gebracht. Deze onderwerpen staan echter niet los van elkaar.


Satellietmetingen met ozonmeetinstrument OMI (Bron: KNMI)

Zo zijn stoffen die van invloed zijn op luchtkwaliteit en de ozonlaag vaak ook van invloed op klimaat. Daarom is het van groot belang om de samenhang tussen het beleid op het gebied van luchtkwaliteit en klimaat onder ogen te zien. Positieve effecten op het ene terrein kunnen op het andere terrein juist negatief uitpakken. Satellietmetingen kunnen ons daarbij helpen en ondersteuning bieden bij het nemen van beleidsafwegingen en de verificatie van eerder genomen maatregelen. Dat zei Prof. Pieternel Levelt, hoofd Aardobservatie Klimaat van het KNMI, in haar intreerede “Oog voor Klimaat en Luchtkwaliteit” als hoogleraar Remote Sensing van de aardatmosfeer aan de TU Delft. Levelt werkt in deeltijd aan het “Department of Earth and Atmospheric Sciences” van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.

De aandacht richt zich met name op de ontwikkeling van nieuwe en kleinere satellietinstrumenten ten behoeve van klimaatonderzoek. De instrumenten worden steeds nauwkeuriger en zijn gedetailleerder in het kwantificeren van bepaalde emissiebronnen. Ze kunnen in de toekomst een belangrijke rol spelen in de controle van (internationaal) beleid op het gebied van klimaat en luchtkwaliteit.

Montreal Protocol
In dat kader verwijst Levelt naar het Montreal Protocol. “Tot een hoogte van ongeveer tien kilometer speelt ozon een dubbelrol als broeikasgas en luchtvervuiler. “Ozon op leefniveau is giftig, maar de laag daarboven, de ozonlaag, absorbeert schadelijke kortgolvige zonlicht. Zonder dat, zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Toen het ozongat boven de Zuidpool werd ontdekt, leidde dit dan ook terecht tot het Montreal Protocol (1987). Daarin werd de productie van chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk’s), die ozon afbreken, aan banden gelegd. Deze cfk’s zijn tevens broeikasgassen. Nu is de concentratie van cfk’s veel lager dan die van CO2, maar omdat het zulke sterke broeikasgassen zijn, spelen ze toch een belangrijke rol.

Recent is aangetoond dat het Montreal Protocol door het aan banden leggen van de cfk’s niet alleen goed is voor het herstel van de ozonlaag, maar óók voor het beperken van de opwarming van de aarde. Zonder het Montreal Protocol zou de opwarming van de aarde dus harder zijn gegaan. Iets dat we ons indertijd nog niet realiseerden. Dit voorbeeld laat zien dat het van groot belang is om beleid op het terrein van luchtkwaltiteit en klimaat niet los van elkaar te zien. Pas dan kunnen de juiste afwegingen worden gemaakt op beide beleidsterreinen.

Bron: KNMI
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 702 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 702, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden