Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 november 2012, 10:32 uur | Bericht #374713
Waarom waait het altijd rond hoge gebouwen

Misschien herken je het wel. Je fietst door een straat waaraan flats of andere grote gebouwen staan en juist als je een groot gebouw gepasseerd bent voel je ineens een flinke windvlaag. Het is maar goed dat je het stuur goed vast hebt anders was je onderuit gegaan. Vooral rond grote gebouwen staat vaak veel wind en zeker bij een storm is het soms gevaarlijk om er te fietsen. Wat is hier nou eigenlijk de oorzaak van.


Geüpload door UrbanVillas op 8 nov 2009

Hoe hoger, hoe meer wind
Op grote hoogte waait het altijd harder en hoe dichter bij het aardoppervlak, hoe meer de wind geremd wordt door wrijving met het ruwe oppervlak. Hoge gebouwen hebben dus met meer wind te maken dan laagbouw. Wanneer de wind op grote hoogte tegen een hoog gebouw blaast, kan de lucht niet verder en wordt deze naar alle andere richtingen gedwongen. Ook omlaag. Daardoor zijn rond hoge gebouwen vaak windvlagen waar te nemen. Zo lijkt het bijvoorbeeld altijd te waaien rond de Dom in Utrecht en rond de torens van Rotterdam. De krachtige wind wordt nog eens versterkt als er aangrenzend aan de hoge gebouwen pleinen of parken te vinden zijn, waarin de wind juist vrij spel heeft.

Krachtige wind tussen gebouwen
Bijvoorbeeld rond het EWI-gebouw op de universiteitscampus in Delft komen bij een stevige zuidwestenwind pittige windvlagen voor. Dat is toe te schrijven aan de grootte van het gebouw, dat 235 meter lang en 90 meter hoog is en veel wind vangt. Maar het komt ook door de open ruimte er naast. Bovendien bevinden zich meer hoge gebouwen in de omgeving waardoor de wind verder versterkt wordt. De lucht wordt dan als het ware door een soort trechter geperst. Om evenveel lucht door het smalle deel te laten gaan als in de grote ruimte wordt aangevoerd moet de snelheid in het smalle deel omhoog gaan. Dat leidt vooral tot een krachtige wind en flinke windstoten in kleine doorgangen tussen hoge gebouwen. Dit wordt ook wel het Venturi-effect genoemd. Betere voorbeelden van krachtige wind die op deze manier ontstaat vind je aan de Zuidas in Amsterdam (Claude Debussylaan) en in de smalle doorgang bij theater De Omval in Diemen.
Veiligheid

Het is tegenwoordig gebruikelijk om voor de bouw van gebouwen hoger dan 30 meter windonderzoek te doen. Dat gebeurt met computermodellen, maar ook maquettes in de windtunnel worden gebruikt om te onderzoeken wat het effect is van hoogbouw. Dan wordt bijvoorbeeld gekeken of voetgangers en terrassen in de directe omgeving niet te veel hinder ondervinden van de nieuwe windsituatie. Mogelijk kan dan het ontwerp of de locatie van het gebouw aangepast worden.

Bron: weeronline.nl
there can be only one
Woonplaats: Engelen
Berichten: 103
Lid sinds: 2 aug. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 november 2012, 17:34 uur | Bericht #374739
Op 18 januari 2007 zoiets meegemaakt in Nijmegen. Ik liep langs het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit, toen er lucht tussen dat gebouw en de naastgelegen bibliotheek door werd geperst. Ik ging zelf tegen de grond, maar bleef op dezelfde plaats. Een fietser die op dat moment langsreed werd tegen de grond geblazen, en een sporttas van die persoon werd tientallen meters weggeblazen. Heel vreemd om mee te maken, maar het geeft ook wel een kick. Hopelijk deze winter weer eens een fatsoenlijke storm, en dan naar de kust rijden...
Level 3 Storm Chasers => https://www.facebook.com/level3stormchasers
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.569 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 110 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 110, lezen 8 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden