We schreven het gisteren al op deze site: een grotere overgang in het weer dan die we de laatste dagen hebben gehad, kun je in Nederland in minder dan een week tijd bijna niet hebben. Van in je T-shirt in de zon bij meer dan 22 graden op maandag naar 5 graden vorst de afgelopen nacht op de voormalige vliegbasis Twenthe bij Enschede en de eerste natte sneeuw van het nieuwe seizoen; het is deze week allemaal gebeurd.
Het eerste natuurijs van het nieuwe winterseizoen is ook al gesignaleerd. Karin Broekhuijsen fotografeerde het vanochtend in Drenthe.
De grote verbouwing van de atmosfeer, zoals die zich aan het begin van deze week al aftekende, is volgens plan verlopen. Hadden we afgelopen maandag nog veel zon met in het midden van het land een temperatuur van ruim 22 graden, inmiddels is de wind naar het noorden gedraaid en hebben we een koude nacht achter de rug. Op de voormalige vliegbasis Twenthe bij Enschede daalde de temperatuur op anderhalve meter hoogte tot -5,0 graden, aan de grond op 10 centimeter hoogte werd het er -7,8 graden. Omdat de temperatuur bij het KNMI in De Bilt tot -1,6 graden daalde, was het meteen ook de eerste landelijke vorstdag van het seizoen.
Het was aan de IJssel bij Terwolde vanochtend zo koud dat het water mooi stond te dampen. Foto: Mark Wolvenne.
Eerste natte sneeuw
De koude lucht is naar het zuiden gestroomd tussen een hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden, met een uitloper naar de omgeving tussen IJsland en Groenland en een lagedrukgebied dat zich in de koude lucht boven de Golf van Genua heeft gevormd. Buien, die zich boven de Noordzee vormden, brachten de afgelopen nacht en vanochtend op diverse plaatsen in het noorden en westen van het land de eerste natte sneeuw na de zomer. Dat is vroeg, maar het kan vroeger. In 2003 sneeuwde het op 24 oktober langere tijd, in 1975 kwam het op 13 oktober op veel plaatsen in het binnenland tot sneeuw. Beide keren werd het ook echt wit.
Krabben in Oosterbeek. Foto: Ronald Maasse.
Ook in de landen in onze omgeving is nu de kou ingevallen. Winterberg kreeg het eerste laagje sneeuw van het nieuwe seizoen. Ook de medewerkers van het kantoor van Meteo Consult in Aberdeen zagen het sneeuwen en een beetje wit worden. In de Alpen valt vandaag en morgen op diverse plaatsen een dik pak sneeuw, vaak tot in de dalen aan toe. In Scandinavië is de winter intussen echt ingevallen, met zowel in de nachten als overdag vorst. Opvallend is dat het de komende nacht in een aaneengesloten gebied tot in de binnenlanden van Frankrijk en Spanje licht gaat vriezen. Bijna overal is dat een grote verandering na de warmte, eerder deze week.
Natte sneeuw op een auto in Zuidhorn. Foto: Gerard Kiewiet.
Morgen nog mooi
Is het morgen bij ons nog een mooie dag met een afwisseling van wolken en zon en op de meeste plaatsen droog weer, maandag wordt het regenachtig als een lagedrukgebied door het Noordzeegebied naar het oosten trekt. De dagen daarna lijkt het overwegend droog te blijven. Omdat de wind de koude noordhoek verlaat, komt het in de nachten niet meer tot vorst. Ook overdag zien we een lichte stijging, maar warmer dan 10 graden wordt het niet.
Natte sneeuw op een auto in Grou. Foto: Bonne Bruinsma.
Sandy naar de VS
Zitten we in Europa op veel plaatsen dus even met veel kouder weer dan normaal, aan de andere kant van de oceaan zijn alle ogen gericht op de tropische storm Sandy, die zich op enige afstand van de oostkust van Florida op de Atlantische Oceaan bevindt.
Sandy is de afgelopen dagen als orkaan over Jamaica, Cuba en deels Haiti getrokken, met daar ook tientallen slachtoffers. Afgelopen nacht trok de inmiddels nog tropische storm de Bahama's over en daar zullen ze vandaag nog wat last van de wind en regen hebben. Sandy trekt nu naar het noorden over de Atlantische Oceaan en lijkt vanaf maandag weer aan te sterken, waarna ze weer de orkaanstatus krijgt. De oostkust van Florida en North- en South Carolina hebben nu een waarschuwing uitstaan, want Sandy is een grote storm. Ze ligt ruim uit de kust, maar het windveld en de regengebieden die erbij horen, komen soms tot 700 kilometer vanaf het centrum en bereiken dus toch de Amerikaanse oostkust.
Vanaf maandag maakt Sandy een draai naar het noordwesten en in de loop van maandagnacht zal ze dan het vasteland bereiken. Vooral de staten Viriginia, Maryland, Delaware, New Jersey, Pennsylvania en New York maken zich dan ook op voor veel regen en wind. Er wordt zo'n 80 tot 200 millimeter verwacht met lokale uitschieters tot 300 millimeter. In New York valt mogelijk zo'n 100 millimeter. Ter vergelijking: bij ons valt in de hele maand oktober gemiddeld 60 tot 110 millimeter. Daarbij komen aan en op de kust windsnelheden van ongeveer 110 kilometer per uur voor, met nog krachtigere windstoten. Eenmaal boven het vasteland zal de orkaan snel afzwakken tot een tropische storm, maar nog steeds kan er dan veel regen vallen.
Bronnen: Meteo Consult, waarnemers, NOAA.