In het laatste weekeinde van oktober wordt de klok om 3 uur 's nachts een uur teruggezet
In de nacht van zaterdag op zondag om drie uur worden de klokken weer een uur teruggezet en maakt de zomertijd plaats voor de wintertijd. De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn van de Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. Bij overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich natuurlijk niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt.
In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen. Hartje winter wordt de hoogste temperatuur bij stormachtig weer soms midden in de nacht of vroeg in de ochtend gemeten.
In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Tot begin de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.
De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk. Van 1909 tot 16 mei 1940 kende Nederland de Amsterdamse tijd, die 20 minuten voorliep op de West-Europese tijd (Greenwich Mean Time) en 40 minuten achter op de Midden-Europese Tijd. Dus 12.00 uur in Nederland was 11.40 uur in Londen en 12.40 uur in Berlijn.
Overgang naar de huidige Midden-Europese Tijd vond plaats op 16 mei 1940: op bevel van de Duitse bezetters werd de klok toen één uur en 40 minuten vooruit gezet. Die zomertijd duurde ook gedurende de winters van 1941 en 1942. Pas in november 1942 werd de klok weer één uur teruggezet. In de jaren 1943-1945 gold alleen 's zomers de zomertijd, maar in 1946 werd deze voor een periode van ruim dertig jaar geheel afgeschaft. Voor de huidige tijdrekening is de aarde verdeeld in 24 zones, waarin een standaardtijd geldt.
Als maatstaf (universele tijd) wordt de tijd van Greenwich in Engeland genomen. Nederland en het grootste deel van Europa liggen in de zone ten oosten daarvan, waarin het een uur later is dan in Greenwich, de Middeneuropese Tijd.
Bron: KNMI
De overgang naar de wintertijd dit weekeinde gaat gepaard met vorst. In het binnenland komt het kwik vanaf vrijdag niet meer boven de 10 graden uit en bij het ingaan van de wintertijd in de nacht van zaterdag op zondag daalt het kwik plaatselijk tot -3, verwachten meteorologen van weeronline.nl.
Volgens de weerdienst is het weer komend weekeinde echter zeker niet onaardig. Zaterdag is het in het grootste deel van het land droog en zijn er zonnige periodes. Aan de kust valt wel van tijd tot tijd een bui. De zondag verloopt bewolkter.
Op winterse neerslag hoeft dit weekeinde nog niet gerekend te worden. In de kustprovincies vallen weliswaar buien, maar doordat de temperatuur daar hoger is dan in het binnenland valt de neerslag waarschijnlijk gewoon als regen. Er is aan de kust wel kans op hagel.
Bron: Nu.nl
Wetenschappers zeggen dat de voordelen van het uurtje extra slaap van komende zaterdagnacht niet lang aanhouden, na enkele dagen is onze nachtrust al opnieuw verstoord. Uit een Britse enquête bij 3000 volwassenen blijkt dat de kwaliteit van onze slaap toeneemt wanneer het uur verandert in oktober. Velen voelen zich dan gelukkiger en energieker. Maar de voordelen hiervan duren helaas niet lang, de kwaliteit van de slaap gaat snel achteruit, waardoor dit hierna erger wordt dan ervoor. Voor de uurverandering gaven de deelnemers hun nachtrust een score van 5,4 op 10, na het terugdraaien van de klok steeg dit naar 5,8, om vervolgens opnieuw te zakken naar 4,5.
Wroeten
Naarmate mensen het moeilijk hebben om te slapen, nemen de vermoeidheid en de humeurigheid toe. Professor Colin Espie: "De wintertijd kan voor slechte slapers even voor soelaas zorgen, maar de effecten zijn slechts tijdelijk. Eens ons lichaam is aangepast aan het nieuwe slaapritme, zakt de kwaliteit van de slaap aanzienlijk en dat blijft de hele winter zich verder zetten. Naarmate de nachten langer worden, wordt de verleiding groter om vroeg te gaan slapen en later op te staan, het resultaat is dat mensen langer liggen te draaien en te keren in bed." De enquête werd georganiseerd door Sleepio, een website ontwikkeld voor mensen met slaapproblemen, dit dit willen aanpakken zonder pillen.
Bron: HLN
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Niet mee eens... heb wel vaker in september het strandhuisje afgebroken in de sneeuw of hagel ......
De overgang van het zomer- naar het winteruur vergroot het aantal ongevallen op de weg. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, zo meldt De Morgen zaterdag.Jaarlijks vallen er in de maand na de omschakeling meer gewonden op de weg, vooral tussen 17 uur en 18 uur. Die conclusie staat in een lijvig rapport van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).
Het BIVV analyseerde alle verkeersongevallen van 2001 tot 2010. Het rapport toont aan dat er zeer specifieke risicoperiodes bestaan op de weg. “De gevaarlijkste momenten vallen altijd op hetzelfde tijdstip van het jaar, maand, week, dag, of zelfs op dezelfde uren”, zegt Sofie Van Damme van het BIVV. “Dat er deze maand veel ongevallen zullen gebeuren, heeft te maken met de overschakeling naar het winteruur. Vanaf maandag speelt de avondspits zich af in het donker, een situatie waar alle weggebruikers een aanpassingsperiode voor nodig hebben. Dat is vooral het geval bij voetgangers.”
Bron: Standaard
Komende nacht gaat de klok een uur achteruit: om 03:00 uur wordt het weer 02:00 uur. Dat wil zeggen dat je een uur langer kunt slapen. Nachtwerkers hebben overigens minder geluk: het duurt een uur langer voordat hun dienst is afgelopen.
Zondag duurt hierdoor 25 uur in plaats van 24. De meeste volwassenen hebben hier geen last van omdat het ritme van de meeste mensen iets langer dan een etmaal is. Bij de overgang van de winter- naar zomertijd duurt de dag ineens maar 23 uur. Dat voelt veel ingrijpender.
De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, zou het rond de jaarwisseling pas rond 09:00 uur licht worden.
Bron: RTL
Tendentieuze titel, meer van het kaliber HLN/Telegraaf... NU zeker de wintertijd de schuld geven van iets wat er niet zou zijn als we de zomertijd, met alle inmiddels toch wel bewezen schadelijke effecten, niet hadden ingevoerd.