De eerste zitting in de hoofdzaak van het proces dat Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren en vissers tegen Shell hebben aangespannen vindt plaats op donderdag 11 oktober. De Niger-delta in het West-Afrikaanse land gaat al jaren gebukt onder zware vervuiling, waardoor boeren en vissers niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. In 2008 is Milieudefensie samen met de Nigeriaanse eisers een rechtszaak begonnen om Shell te dwingen de olievervuiling op te ruimen. De zaak is uniek omdat het voor het eerst is dat een multinational zich voor een Nederlandse rechtbank moet verantwoorden voor misstanden in het buitenland. De zitting begint om half tien en is openbaar. De uitspraak wordt eind 2012, begin 2013 verwacht.
Wie;Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren en vissers vs. Shell. Wat: Hoofdzitting rechtszaak tegen Shell om olievervuiling Nigeria Waar: Rechtbank Den Haag, Prins Clauslaan 60 Wanneer: Donderdag 11 oktober, aanvang half tien. De zitting is openbaar, wel moeten advocaten van partijen toestemming geven om het pleidooi te filmen of op te nemen. De advocaat van Milieudefensie en de Nigeriaanse eisers verleent toestemming voor audiovisuele opnames van het pleidooi.
“Shell maakt zich in Nigeria al jarenlang schuldig aan grove schendingen van milieuwetten en mensenrechten,” aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. “De olievervuiling die het bedrijf veroorzaakt wordt niet of nauwelijks opgeruimd. Hierdoor worden mensen ziek, krijgen kinderen vervuild water te drinken en valt er geen droog brood meer te verdienen als boer of visser. Milieudefensie hoopt dat deze rechtszaak Shell er toe zal dwingen haar smeerboel in Nigeria eindelijk eens op te ruimen, zodat de boeren weer kunnen boeren en de vissers weer kunnen vissen.”
Behalve het grondig opruimen van de gelekte olie het compenseren van de slachtoffers eisen Milieudefensie en de Nigeriaanse boeren dat Shell verouderde pijpleidingen vervangt en zo nieuwe lekkages tegengaat.
De Nigeriaanse eisers zijn vanaf woensdag in Nederland en zullen de
rechtszaak bijwonen.
Bron: BoN | Gewijzigd: 10 oktober 2012, 11:55 uur, door Sanwa
Vier Nigeriaanse boeren hebben oliemaatschappij Shell voor de rechter in Den Haag gesleept wegens grootschalige vervuiling van hun leefomgeving. De boeren, in de rechtszaak bijgestaan door Milieudefensie, menen dat Shell verantwoordelijk is, omdat het bedrijf de leidingen niet op tijd vervangt, slecht onderhoudt en slecht beveiligt.
Ze eisen schoonmaak en een schadevergoeding. Shell zegt de vervuiling in de drie dorpen van deze Nigerianen te hebben opgeruimd, ondanks het feit dat die is veroorzaakt door sabotage. Bovendien zou olie die weglekt bij werkzaamheden van de maatschappij, niet het grootste probleem zijn in de Nigeriaanse kuststreek. De advocaten van de oliegigant probeerden donderdag de rechtbank ervan te overtuigen dat de meeste vervuiling in de Nigerdelta wordt veroorzaakt door criminaliteit als sabotage, oliediefstal en illegale raffinage.
Diefstal
Diefstal uit Shell-leidingen zou neerkomen op 150.000 vaten per dag. Bij het aftappen en verwerken komt een groot deel van de ruwe olie in het milieu terecht, aldus Shell. Soms worden opzettelijk leidingen lekgeprikt, om schadevergoeding los te peuteren of betaald opruimwerk te verkrijgen. Milieudefensie betoogt echter dat de oliemaatschappij veel te lang heeft gewacht met het vernieuwen van leidingen en deze ook slecht beveiligt. ''Een zorgvuldige oliemaatschappij zou het saboteurs onmogelijk maken de leidingen te bereiken. Shell heeft geen enkele compassie met deze mensen die al jarenlang lijden door de vervuiling.''
Lekken
Ook zou het bedrijf traag reageren op meldingen van lekken. Daardoor loopt volgens de milieuclub jaarlijks een hoeveelheid olie weg gelijk aan de ramp met de ExxonValdez . Als Shell begin deze eeuw de oude pijpleidingen had vervangen, was het waarschijnlijk niet zover gekomen, aldus Milieudefensie. ''Het lijkt of Shell in een andere wereld leeft, een papieren werkelijkheid die in niets lijkt op het harde dagelijkse bestaan van de boeren in de door olie vervuilde Nigerdelta.'' Het is voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor milieuschade in het buitenland, aldus Milieudefensie.
Oplossing
Shell: ''De oplossing van de problemen in de Nigerdelta ligt niet in het voeren van rechtszaken, maar in samenwerking tussen overheid, lokale bevolking en oliemaatschappijen.'' Criminaliteit en armoede, voorkomen van verdere vervuiling en schoonmaak moeten volgens het bedrijf zo worden aangepakt. Een uitspraak in de zaak wordt eind dit jaar of in 2013 verwacht.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 28 februari 2017, 12:29 uur, door Joyce.s