Het is tropisch warm de komende dagen in Wageningen. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af, met zo nu en dan een fikse, maar malse bui. We hebben het hier natuurlijk niet over het Nederlandse plaatsje Wageningen, de plaats waar Meteo Consult gevestigd is. Nee, zo ongeveer 7500 km bij ons vandaan, in Suriname, is er nog een plaatsje dat Wageningen heet.
Ligging Suriname op de kaart. bron: Wikipedia
Ver bij ons vandaan ligt Suriname op het Zuid-Afrikaanse continent aan de Atlantische Oceaan. Buurlanden zijn Frans Guyana in het oosten en Guyana, het voormalig Brits Guyana, in het westen en Brazilië ten zuiden. Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 vierkante kilometer en is hiermee ongeveer 4 keer zo groot als Nederland.
De Mangroves zijn een belangrijk onderdeel van de Surinaamse kustlijn. bron: Columbusmagazine
Amazoneregenwoud
Suriname bestaat voor 80% uit oerwoud. Dit oerwoud maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud en heeft een weelderige tropische plantengroei. en een grote diversiteit aan dierensoorten. Kenmerkend voor Suriname zijn de mangrove. Deze mangroves, een soort bossen in brak water, zie je vaker in tropische gebieden bij rivierdelta’s aan een kustlijn die laag en vlak is, het zeewater warm is de golfslag niet te sterk. Naast het oerwoud en de mangroves is er ook een groot moerasgebied in het noorden van het land. Waar het land in het noorden vlak is zie je een lichte glooiing in het centrale deel. Verder zuidelijk liggen meerdere bergketens met 1280 meter als hoogste top.
Suriname ingezoomd op de kaart met in het noordwesten het plaatsje Wageningen. bron: Casema
Vier seizoenen
Net als Nederland heeft Suriname vier seizoenen, maar niet zoals wij ze in Nederland kennen. Begin december tot eind januari is de kleine regentijd, eind januari tot eind april is de kleine droge tijd, eind april tot half augustus is de grote regentijd en op dit moment staan we aan het begin van de grote droge tijd, die duurt van half augustus tot begin december. De term droge tijd betekent overigens niet dat het gelijk helemaal droog is er geen drup naar beneden komt, er valt gewoonweg minder. In totaal valt er in Suriname rond de 2200 millimeter aan regen, waarbij er in de natte seizoenen twee keer zoveel valt als in de droge tijden.
Schuilen hoeft natuurlijk niet! Lekker spelen in de regen, dan maar nat tot op het bot bron: Columbus.nl
Een land met veel regen dus en ook met een hoge luchtvochtigheid, waardoor bijna alles klam en vochtig aanvoelt. Vaak valt de regen in de middag en dan in de vorm van fikse buien en als je toevallig overvallen wordt door zo een bui kun het best maar zo snel mogelijk schuilen om niet tot op de bilnaad nat te worden. Aan de andere kant zijn er ook felle opklaringen met dan ook gelijk weer een brandende zon.
Wageningen naar links! bron: Kidenki.nl
Natuurlijk zijn er, zoals in bijna elk land, ook in Suriname kleine landelijk verschillen. Zo is het noorden tijdens de kleine droge tijd iets koeler dan in de rest van het jaar, dankzij een noordoosten wind die dan waait, de noord oost passaat genoemd. In de bergen in het zuiden koelt het door de hoogte juist vaak ’s nachts weer wat meer af. Verder is de temperatuur in Suriname behoorlijk voorspelbaar. De minimumtemperatuur ligt veelal tussen 21 en 24 graden en de maximumtemperauur tussen 31 en 34 graden.
Rijstveld in Wageningen. bron: Wikimedia
Ontstaanswijze Wageningen
Het plaatsje Wageningen vinden we terug in het uiterste noorden, in het district Nickerie. Ze noemen het ook wel “het rijstdorp” en eigenlijk bestaat het nog helemaal niet zo lang. In 1948 kwam professor Eijsvoogel, een cultuurtechnicus die verbonden was met de Wageningse Landbouwuniversiteit, met het plan om de vruchtbare en onbewoonde kustvlakte van Suriname te cultiveren. Een stuk oerwoud werd weggekapt, enkele hutten werden neergezet en het nieuwe Wageningen werd op de kaart gezet. Er werd in samenwerking met de universiteit in Wageningen vooruitstrevend onderzoek verricht naar nieuwe rijstsoorten en er ontstond heuse samenleving in een dorpje met een rijstfabriek, een bloeiende economie en enkele verwijzingen naar het Nederlandse Wageningen. Zo hebben ze ook hier een “Hotel de Wereld”.
De rijstfabriek en nog meerdere gebouwen liggen er nu behoorlijk vervallen en overwoekerd bij. bron: Zwerver.be
Na de onafhankelijkheid trokken diverse Nederland ingenieurs zich terug en ging het steeds stroever met de rijstteelt en uiteindelijk in 2005 ging de fabriek failliet, maar het plaatsje Wageningen ligt er nog altijd en bestaat nog steeds uit zo’n 6000 inwoners. Helaas zijn wel een hoop gebouwen vervallen en overwoekerd. Doordat de rijstfabriek niet meer operationeel is, kampt men met grote werkeloosheid en hieruit voortvloeiende sociale problemen. Wel zijn er prille plannen met betrekking tot duurzame projecten om Wageningen hier weer terug op de kaart te zetten.
De vooruitzichten van het andere Wageningen. Dik 2x zo warm met flink wat zon. bron: Weer.nl
Dus tropisch warm in Wageningen!
En waar we in het Nederlandse Wageningen moeten doen met een graadje of 13, wordt het in het andere Wageningen, 7500 kilometer verderop, voor de zoveelste dag tropisch warm, met de eerstkomende dagen nog een felle bui in de middag is het hier de komende dagen tropische warm met in de middag een felle bui. Vanaf het weekend is het helemaal droog met volop zon en komt de temperatuur nog een of twee graadjes hoger uit.
bron: Meteo Consult, wikipedia, nickerie.net, klimaatinfo.nl