Er is de afgelopen tijd al veel te doen geweest om de gevaren en problemen van kernenergie, niet in het minst door de (voorlopige?) sluiting van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Daarom brengen wij een reeks artikels over het belang van groene stroom voor de toekomst, en welke landen koploper zijn in het groene verhaal.
Deze foto is niet meer beschikbaar
De Drieklovendam in China heeft het ecosysteem in de regio om zeep geholpen. © reuters.
Telkens opnieuw wordt groene stroom aanzien als een zegen voor Moeder Aarde. Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn, aangezien alles afhangt van de omkadering en inplanning van een groenestroomproject. Misschien wel de bekendste miskleun is de Drieklovendam in de Chinese Yangtze-rivier.
De Drieklovendam mag dan wel 22,5 gigawatt aan elektriciteit leveren, de impact die de dam op het milieu heeft gehad, en nog steeds heeft, is ongelooflijk groot. Vorig jaar heeft de Chinese regering dan ook moeten toegeven dat de dam zowel grote economische als milieuproblemen met zich heeft meegebracht.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Het stuwmeer moet regelmatig gereinigd worden, aangezien afval zich ophoopt door erosie, landverschuivingen en een sterke stroming. © reuters.
Voor het gigantische stuwmeer zijn zo'n 1,3 miljoen mensen moeten verhuizen, en waarschijnlijk moeten er binnenkort nog eens vier miljoen extra hetzelfde doen. Bovendien zijn gebouwen van fabrieken niet leeggemaakt voor de verhuis, waardoor het water van de Yangtze intussen niet meer drinkbaar is door de vervuiling. Ook wordt er stroomafwaarts geen vruchtbaar slib meer afgezet, waardoor landbouw langs de oevers van de rivier steeds moeilijker wordt.
Bron: HLN
Er is de afgelopen tijd al veel te doen geweest om de gevaren en problemen van kernenergie, niet in het minst door de (voorlopige?) sluiting van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Daarom brengen wij een reeks artikels over het belang van groene stroom voor de toekomst, en welke landen koploper zijn in het groene verhaal.
...
Bron: HLN Hmm, het door HLN aankondigen dat ze 'een reeks artikelen over het belang van groene stroom uit gaan brengen' en dan gelijk met dit negatieve voorbeeld te komen, maakt hen (HLN) best verdacht, gezien de openingszin van het artikel over de problemen in de kernenergie. Ze wekken daarmee mijn donkerbruin vermoeden gefinancierd te worden door de atoomlobby.
Mij zal je niet horen zeggen dat aan (voor kernenergie) alternatieve energieopwekking geen bezwaren kleven. Natuurlijk zijn die er. Niet in de laatste plaats doordat regeringen geen toezicht houden op de uitvoering van dergelijke projecten en/of de ogen hiervoor bewust sluiten, dikwijls 'in het belang van de economie'. Naarmate er meer snelheid geboden is (zoals de enorme economische ontwikkeling in China) worden meer oogjes dichtgeknepen en waarschijnlijk ook ogen onvrijwillig voorgoed gesloten...
Hieraan is vrijwel elk land debet en dat valt op geen enkele wijze goed te praten. Al worden pogingen om het goed te praten wel erg vaak tot altijd gedaan, met 'er moet eerst geld verdiend worden voordat we aan de milieugevolgen aandacht kunnen besteden...''.
Maar waarom HLN zich thans moet verlagen door een oud artikel uit voorjaar 2011 te herhalen?
Dat er in China, naast grote wind-, water- en zonne-energiecentrales worden gebouwd, ook bijna 20 kerncentrales tegelijk worden gebouwd en we alleen maar horen dat er tijdens die bouw van kerncentrales daar geen problemen zijn, kijk, dat is zeer verontrustend. Zeker als we weten dat een van de duurste en modernste kernenergieprojecten van Europa, die nog steeds in aanbouw is - de Finse Olkiluoto Kerncentrale- onder zwaar vuur ligt. Het consortium wordt vooral verweten dat het gevaarlijk prutswerk levert. Het beton zou poreus zijn, het metaal zou scheuren vertonen en sommige constructies zouden zo riskant zijn dat de deskundigen van de Finse toezichthouder op kernenergie ervan huiveren. Reeds tot in 2009, toen er volgens planning gestart zou worden met de energielevering, werden er bij de bouw al 3.000 fouten gemaakt. Let wel! Tijdens de bouw al hè. In 2013 zou die -na herhaaldelijk uitstel en meer dan verdubbeling van de kosten- eindelijk klaar zijn. Maar inmiddels is ook dat weer uitgesteld tot 2014. Inmiddels betalen de Finnen zich blauw en is er nog steeds geen stroom geleverd. En dat voor een centrale die, als alles goed blijft gaan, niet langer dan 40j meegaat en daarna honderd jaar of meer ontoegankelijk terrein wordt. Maar ja, het past in het landschap, want ze hebben de gebouwen dezelfde kleuren gegeven als de in de buurt staande vakantiehuisjes...
"We hebben Poolse arbeiders geïnterviewd. Zij vertelden dat ze werden aangemoedigd om constructiefouten te verdoezelen, om geen verdere vertraging op te lopen", zegt Jehki Härkönen van Greenpeace.
Kijk dat prutswerk heeft men in Doel en andere locaties in Europa en Amerika gewoon verzwegen en zo staat de hele wereld vol met kerncentrales vol prutswerk, waar men nu ineens achterkomt...jaja ineens!
Hier wordt niets verzwegen door Poolse arbeiders, maar het vermoeden rijst dat door de directies/beheerders van die energiemaatschappijen en politici zaken verdoezeld worden en niet zo'n klein beetje, jaren en jaren achtereen en nog!
Ik ben zeer benieuwd naar de volgende artikelen van HLN.
O ja, China en Finland worden hierboven negatief genoemd. Laat er nu ook een positief nieuws over die landen zijn. '' Finnen-ontwikkelen-eco-vriendelijke-stad-in-China'. Misschien moet HLN daar eens in duiken. Het artikel staat hier. http://www.energieportal.nl/Nieuws/Groene-Energie/Finnen-ontwikkelen-eco-vriendelijke-stad-in-China-1873.html en is ook al jaren oud. Maar ja, het project duurt dan ook 20j.
| Gewijzigd: 9 oktober 2012, 22:27 uur, door Ben47