BRUSSEL _ De kans dat de rijke, geïndustrialiseerde landen op de G8-top volgende maand tot concrete resultaten komen in verband met de aanpak van het klimaatprobleem is nagenoeg nihil. Uit een gelekt document waarvan zaterdag onder andere de BBC, de Britse krant The Guardian en het Duitse tijdschrift Der Spiegel gewag maken, blijkt dat de VS alle voorstellen om tot een akkoord te komen reeds heeft verworpen.
Dat is, behalve voor de planeet, ook slecht politiek nieuws voor bondskanselier Angela Merkel en uittredend Brits premier Tony Blair. Merkel had van de strijd tegen de globale opwarming het speerpunt van haar G8-voorzitterschap gemaakt.
Tony Blair loopt, in de maand dat hij wat graag met een paukenslagje ontslag neemt, een zoveelste transatlantisch blauwtje op, nadat hij donderdag nog had verklaard (op het BBC-duidingsprogramma Newsnight) 'voorzichtig optimistisch' te zijn over Amerikaans milieu-engagement, en het eerder al had over zijn bijna-succesvolle pogingen om president Bush inzake de CO2-emissierechten over de streep te halen.
The Guardian maakte zaterdag melding van een Amerikaanse nota, betekenisvol geschreven in rode inkt, die aan het voorstellenpakket van Frau Bundeskanzler was gehecht en waarin Washington zijn 'fundamentele oppositie tegen het Duitse standpunt' uitspreekt. Volgens de Britse krant is de toon van de nota over de hele lijn 'bot', met gehele passages van de ontwerptekst doorstreept. Het document 'overschrijdt verschillende punten waarmee wij simpelweg niet akkoord kunnen gaan', luidt de Amerikaanse oprisping.
De G8-top vindt op 6 en 7 juni plaats in Heiligendamm, een badplaats aan de Ostsee.
Milieuorganisatie Greenpeace vindt niet dat de andere G8-leden reeds de handdoek moeten gooien. 'Op 'lame ducks' als George Bush mag je niet zitten wachten als je de bescherming van het klimaat ernstig neemt', zei energiedeskundige Tobias Münchmeyer van Greenpeace. 'Met hun agressieve reactie op de ontwerptekst heeft de VS-regering het touw doorgesneden'.
©de Standaard