Computermodellen laten aanhoudend een snel vormend lagedrukgebied in de Zee van Tasmanië zien voor komende donderdag, vrijdag en zaterdag. Dit zou beschreven kunnen worden als een weerbom. De term weerbom refereert aan een lagedrukgebied, waarvan de druk 24 hPa in een tijdspanne van 24 uur zakt. Dit is te vergelijken met een klapband. De druk duikelt naar beneden en de weersomstandigheden worden snel instabiel. Sommige media noemen alles een weerbom als het maar stormachtig en onstuimig weer is. De term is echter voorbehouden aan het lagedruksysteem, wat zich snel verdiept.
Weerbommen in Nieuw Zeeland hebben in het verleden al voor geïsoleerde, maar zware schade gezorgd. Afgelopen maart zorgde een weerbom ervoor, dat in Patea (Zuid Taranaki de daken van de huizen vlogen door de wind van orkaankracht. Bomen en muren werden omvergeblazen. Terwijl iets verder naar het noorden het lichtjes waaide. De weerbommen brengen windstoten van orkaankracht met zich mee, die vooral voorkomen dichtbij het centrum, net als bij een tropische cycloon. Hoe verder weg van het centrum, hoe minder hard de wind waait.
Wat zijn de kansen, dat die lagedrukgebied de criteria behaald voor een weerbom? De modellen laten eensgezind zien, dat de druk daalt van 1000 hPa op donderdagavond naar 976 hPa op vrijdagmorgen, misschien zelfs lager. Door het lagedrukgebied zal de zee ruw worden en hoge golven op de westelijke kustlijn gaan beuken. Ook krijgt de westkust te maken met stortregens en zware west tot noordwester storm.
© onweer-online
Bron: Weatherwatch
Een mogelijke weerbom in de Tasmaanse zee staat nog steeds op de kaarten voor vrijdag. De storm zal zijn piek hebben boven de zee, maar in enkele gebieden van Nieuw Zeeland kan het zaterdag behoorlijk onstuimig worden.
© onweer-online
Bron: Weatherwatch