De recentelijke opwarming van de Atlantische Oceaan is de grootste reden, waarom de zomers in het noorden van Europa zo nat verlopen, is het resultaat van een nieuwe studie. Het cyclische patroon van stijgen en dalen van de temperatuur van de oceaan wordt gezien als de grootste beïnvloeder van ons weer. Volgens wetenschappers zal het huidige weerpatroon aanhouden, zo lang als de opwarming van de Atlantische oceaan aanhoudt.
Het onderzoek is uitgevoerd door de University of Reading en het resultaat is gepubliceerd in het journal Nature Geoscience. In deze studie is het fenomeen Atlantic Multidecadal Oscillation onderzocht - de cyclus van verandering in welke het oceaanwater of opwarnen of afkoelen over een periode van meerdere decades. De onderzoekers hebben drie periodes in deze cyclus onderzocht: een warme fase van 1931-60, een koude periode van1961-90 en de meest recente warme periode, welke gestart is in 1990 en nog steeds gaande is. De onderzoekers merken in het artikel op, dat de omstandigheden tijdens de vorige warme periode in de Atlantische Oceaan grotendeels vergelijkbaar zijn met de omstandigheden, die nu heersen. Tijdens de studie werden dus de weercondities in Europa tijdens de warme Atlantische fases vergeleken met de weersomstandigheden tijdens de koudere fase. Eén van de conclusies is, dat een warmer-dan-gemiddelde Atlantische Oceaan een milde lente (vooral april), zomer en herfst te weeg brengt in Groot Britannië en in Europa. Een andere bevinding is, dat de warmte van de oceaan ook leidt tot een nattere periode in het midden van Europa. Dit staat in schril contrast met het zuiden van Europa: Van Portugal tot Turkije regent het in een warme fase minder dan gemiddeld. Dit weerpatroon deed zich ook afgelopen zomer voor.
Jet stream
Het preciese mechanisme hoe de temperaturen van het wateroppervlakte de weersystemen beïnvloedt is nog weinig over bekend. Het wordt aangenomen, dat veranderingen in de luchtdruk invloed hebben op het pad van de jetstream en hoeveel deze kronkelt / "meanders". Regio's ten noorden van de jetstream - waar Groot Brittannië de afgelopen zomer lag - krijgen te maken met een opeenvolging van regenstormen. De studie werd geleid door Professor Rowan Sutton, directeur klimatologisch onderzoek bij het National Centre for Atmospheric Science aan de University of Reading. "We weten, dat een hogere zeewatertemperatuur de lucht erboven opwarmt. Dit heeft invloed op de weerpatronen en op het pad. We weten echter niet hoe de verschuiving van de jetstream precies in zijn werk gaat.. We weten ook niet hoe lang de periodes van warmere of koudere omstandigheden in de Atlantische Oceaan duren. In het verleden varieërden de fases van 20 tot 50 jaar."
De oscillation is zelf is gelinkt aan een andere natuurlijke cyclus bekend als de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) - een patroon van stromingen in de oceaan, die vermoedelijk aangestuurd wordt door het samenspel tussen zout, vers water, wind en getijden. Vermoedelijk wordt de AMOC ook aangestuurd door het broeikas-effect. Het onderzoek heeft zich niet gericht op de oorzaken van het ontstaan van de warme en koude fases in de Atlantische Oceaan, maar op wat een fase betekent voor "ons" weer.
Connectie met het IJs?
Volgens Professor Sutton is er een duidelijke relatie tussen de opwarming van de Atlantische Oceaan en het Arctische zee-ijs. Echter zijn de details niet bekend. Dit betekent niet, dat het Artictische zeeijs niet bijdraagt aan de Europese weerpatronen. De vraag is hoe groot de invloed is, vervolgt Sutton. "De opwarming van de Atlantische Oceaan kan versterkt worden door de vermindering van het Arctische zee-ijs. Deze zaken zijn niet los van elkaar te zien."
Volgens Professor Alan Thorpe, hoofd van het Europees Centrum voor Middellange termijn weer voorspellingen. is het onderzoek belangrijk. De warmere oceaan kan het "klimaat" creeëren voor het natte zomer weer. "Deze variaties op een decades lange tijdschaal herinneren ons, dat de atmosfeer en de oceanen lange termijn fluctuaties in ons seizoensgebonden weer kunnen veroorzaken. Eerder onderzoek aan het Europees Weer Centrum heeft aangetoond, dat zowel de zeeoppervlakte temperatuur en de afname van het zomerse Arctische zeeijs in een samenspel verantwoordelijk geweest zouden kunnen zijn voor een slechte UK zomer in 2007 en 2008 en vermoedelijk ook in 2012. "In het algemeen zien we een aantal mogelijke factoren, die kunnen uitmaken hoe goed of hoe slecht een zomer is in dit gedeelte van de wereld. Deze factoren hebben typische te maken met veel externe invloeden. Hoe zit het dan met de volgende zomer? Volgens Professor Sutton is er geen teken van enige afkoeling van de Atlantische Oceaan op dit moment. De kans is dus groot dat we volgende zomer eenzelfde zomer krijgen als dit jaar. Het enige goede nieuws is volgens hem, dat de overgang tussen een warme en koude fase snel kan verlopen en dat een koude winter een voorteken kan zijn van een verandering en hopelijk tot droger weer tijdens de volgende zomer.
Toevoeging: Echter moet er wel rekening mee gehouden worden, dat het onderzoek naar het boven beschreven fenomeen en de invloed op de Europese weerpatronen zich nog in de beginfase bevindt. Er zijn absoluut nog geen harde, onomstotelijke conclusies te trekken!
© onweer-online
Bron: BBC