| Gewijzigd: 23 november 2012, 20:30 uur, door Tatanka
Maar ik wil wel sneeuw. En dat komt er ook wel van. Wacht maar rustig af. :o)
Berichten samengevoegd door Sanwa
Na volgende week vrijdag, wordt het wit.
Maar ik wil wel sneeuw. En dat komt er ook wel van. Wacht maar rustig af. :o)
Berichten samengevoegd door Sanwa
Na volgende week vrijdag, wordt het wit.
Uhm het is wel heel leuk dat je de winter en de sneeuw leuk vind maar ik zou niet zo overhaast zijn...
Het is nog maar november-december en er komt idd een koudere periode aan met koude temperaturen voor deze tijd van het jaar...
Maar ik denk niet dat we ijsdagen met pakken sneeuw zullen krijgen zo vroeg in de winter...
Als ik in jouw plaats zou zijn zou ik eerder zeggen: Er komt een koudere periode aan met (misschien) wat winterse neerslag
Edit:
Nu al waarschuwing noodweercentrale België
| Gewijzigd: 23 november 2012, 22:19 uur, door belgje
Beoordeling lange termijn: Geldig van zondag 25 november tot vrijdag 07 december
Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 23/11/2012 03.07 uur LT
www.knmi.nl
Synoptische ontwikkeling
Sturend laag bevindt zich in de buurt van IJsland. Het bijbehorende koufront passeert vanmorgen ons land. Het front heeft een golf ten westen van het Iberisch Schiereiland welke uitdiepend richting het Engeland trekt waar het in de loop van het weekeinde aankomt. Zondag trekt het laag verder noordoostwaarts en wordt maandag nabij de Noorse kust verwacht. Een volgende randstoring arriveert dan boven Het Kanaal. Dit laag vult verder op en passeert ons land dinsdag. Vanaf halverwege de week ontstaat er een complex lagedrukgebied over het vaste land van Europa met verschillende kernen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Kijkend naar de afzonderlijke leden dan zien dat er vwb de koers en mate van uitdieping van de randstoring van dit komende weekeinde niet veel verschillen zijn. In de windpluim komt dat uiteraard ook tot uiting. Een flinke piek op zondag die door alle leden ondersteund wordt. Wat verder opvalt in de pluim is de geleidelijke daling van temperatuur die in de nieuwe week lijkt te gaan inzetten en wat dan moet resulteren in een periode waarin de temperaturen onder normaal uit gaan komen. Samenhangend hiermee zien we ook enkele oplossingen aan het eind van de EPS-periode met winterse neerslag.
Samenvatting meerdaagse-periode:
In het algemeen veel bewolking en af en toe regen. Zondag veel wind en tamelijk zacht. Daarna geleidelijke daling van de middagtemperatuur tot rond 6 graden later in de week.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen die veelal onder het langjarig gemiddelde liggen.
nou ik vind het nog steeds een prima vooruitzicht !
Hopen dat we de eerste vleugje van de winter krijgen volgende week maar ik reken me in dit land niet rijk.
De kaarten geven natuurlijk winters aan, maar waar Weeronline gisterochtend nog sneeuw aangaf voor de 30e staan er nu temperaturen dik in de plus.
En anders doen we volgende week misschien wel even een weekend Winterberg aan in Duitsland. | Gewijzigd: 24 november 2012, 01:30 uur, door Arnhemnoord
Aandachtspunten.
WIND:
Na passage van het warmtefront aan zee een kleine 6, buitengaats 7 Bft. Aan de zuid(oost)flank van het laag boven land 6 Bft, in de noordwestelijke helft 7 Bft, aan zee 8 Bft, boven zee dichter bij het laag 9 Bft. In dit windveld treden de zwaarste windstoten op, landinwaarts met name in de noordwestelijke helft 75-90 km/u, aan zee tot 100 km/u. In het waddengebied mogelijk 110 km/u. Hirlam18 is de gematigdste van de modellen, maar duidelijk is dat het waarschuwingscriterium van 75 km/u gehaald gaat worden. Dit wordt ondersteund door alle EPS'en, zoals ECEPS, NorlamEPS en GlamEPS.
Knmi waarschuwingen(tijd nog niet gezet want dr wijzigt nog wel het 1 en ander)
Geldig van maandag 26 november tot zaterdag 08 december
Synoptische ontwikkeling
Een hoogtetrog ten westen van ons beweegt oostwaarts en zakt daarbij steeds verder zuidwaarts uit. Tegelijkertijd ontstaan er binnen de hoogtetrog van tijd tot tijd afsnoeringen. De exacte locatie van deze afsnoeringen bepaalt in hoge mate het stromingspatroon boven onze omgeving.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Net als de afgelopen dagen is er onmiskenbaar sprake van een gestaag dalende temperatuur. Met het doorzwaaien en zuidwaarts uitzakken van de hoogtetrog stroomt er koudere lucht uit tot diep in Europa. Een klassiek winterse setting met een hoog boven Scandinavië zien we in veel leden niet terug.
Afhankelijk van de positie van de diverse lagen (zowel op hoogte als aan de grond) is de stroming noordwest (maritiem), oost (koudere lucht) of heel zwak (stralingskoude).
Hierin zit nog onzekerheid en dat uit zich enigszins in een bandbreedte van circa 5 graden.
In de EPS-periode wordt de onzekerheid duidelijk groter en vlakt de dalende tendens af. Niettemin blijven de temperaturen beneden normaal. Gezien de vrij chronische aanwezigheid van lagedruk blijft ook de (lichte) wisselvalligheid in stand. Met de dalende temperaturen neemt dan ook de kans op vaste neerslag toe in een minderheid van de oplossingen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Temperaturen dalend van waardes rond normaal naar waardes beneden het langjarig gemiddelde. Aanhoudend wisselvallig.
Samenvatting EPS-periode:
Temperaturen onder het langjarig gemiddelde, in de nachten lichte vorst, overdag meest boven nul. Aanhoudend wisselvallig, kleine kans op sneeuw.