Edit Sanwa: Plaatje uit citaat verwijderd | Gewijzigd: 20 november 2012, 18:07 uur, door Sanwa
even een vraagje bij de min. temp. kaart moet je dat zien als bijv. op dinsdag de 27 100% kans op temperatuur tussen de 10-12 graden of juist zien als ongeveer 5% kans op deze temperatuur.
Daar is de kans 5%. anders zouden we nooit aan een temperatuur van 4 graden komen, dan was alles 100% 10 graden geweest
even een vraagje bij de min. temp. kaart moet je dat zien als bijv. op dinsdag de 27 100% kans op temperatuur tussen de 10-12 graden of juist zien als ongeveer 5% kans op deze temperatuur.
Daar is de kans 5%. anders zouden we nooit aan een temperatuur van 4 graden komen, dan was alles 100% 10 graden geweest
oke,
ja vond het ook zo vreemd maar ja dacht vraag het maar even
bedankt
matige sneeuwval en koud in de verwachting volgens weeronline.
tja het lijkt er inderdaad op dat er een trend gezet gaat worden.. kouder (vandaar dat ik ook een post durfde te maken over mogelijk sneeuw op 5 december )
Al is dit niet super winters het is pas eind november en dan al dit soort lage temperaturen is best wel een luxe.
Bedenk even hoe vorig jaar verliep, waar we niet eens in de buurt van de 5 graden kwamen..
@marcuz
ik snap je bewering niet.. de lijn gaat super richting de nul graden met steeds meer leden die vorst verwachten. ( met name bij ECWMF ) check de pluim van gisteren hier : http://www.onweer-online.nl/forum/topic/36054/herfst-winterverwachting-2012-2013-discussie/375931/#message375951
Als je met winter bedoeld dat we ijsdagen hebben e.d. dan heb je voor deze tijd van het jaar geen realistische verwachting ben ik bang.. Al mag je natuurlijk wel hopen
Met de onderstaande pluim is echt helemaal niets mis, tenminste ik teken ervoor !
Citaat van Tatanka, dinsdag 20 november 2012, 9:04 uur Eindelijk maar toch was al bang wil echt nog wel even een storm voor het ijs en sneeuwgeweld gaat beginnen..hahaha eerst nog uitkomen maar kijk eens storm liefhebbers waar we mogelijk vrijdag me te maken krijgen...een 8bft met uitschieters naar 9bft langs de kust...We houden het in de gaten
lekker stormpje is nooit weg
Berichten samengevoegd door Sanwa | Gewijzigd: 20 november 2012, 19:21 uur, door Callie-P
Met de onderstaande pluim is echt helemaal niets mis, tenminste ik teken ervoor !
Mee eens, met die pluim is helemaal niets mis.
Maar wat de KNMI metereologen over de tweede helft van volgende week denken, stemt me minder optimistisch, maar maakt het des te spannender.
Wat zij zeggen: (vet en nummering van mij)
'Echter, halverwege volgende week wordt de voortzetting minder eenduidig. Het sturende hoogtelaag gaat aan de wandel en
1. - een aantal oplossingen lijkt het hoogtelaag via ons land naar Midden-Europa te laten trekken, terwijl
2. - een andere oplossing het laag naar Golf van Biskaje laat trekken en
3. - een derde oplossing laat het laag naar Scandinavië trekken.
Omdat ongeveer even veel EPS-leden de genoemde oplossingen vertegenwoordigen is er weinig zekerheid te geven omtrent de voortzetting oplossingen'
Tot zover het KNMI.
De computers en metereologen komen er dus niet uit. KNMI is hier heel eerlijk over en dat mag ook wel eens gezegd worden.
Afgezien van andere nieuwe sturende drukgebieden, die invloed op de wind in onze streken kan uitoefenen, komt de wind uit de volgende richtingen bij :
1. N-NO
2. Zuidelijke richtingen
3. N-NW
Ik denk dat in het geval van:
1. koudere lucht uit Polen/Duitsland (voor zover daar aanwezig) ons land kan bereiken. Als die koude er is kunnen zich boven de relatief nog warme Oostzee buien ontwikkelen met mogelijk sneeuw op de Wadden en de Noordkust. Mogelijk verder landinwaarts.
2. de pluim van nu geweld zal worden aangedaan, want dan stroomt er warme lucht uit Spanje naar onze streken.
3. we arctische lucht aangevoerd krijgen met een buiïg karakter vanwege de relatief warme Noordzee, met, als de omstandigheden gunstig zijn sneeuwbuien die wadden en de Noordkust aandoen. Mogelijk verder landinwaarts.
Leuk om te volgen wat de leden van de pluim ons morgen zeggen. Wat gaat het worden; Wie van de drie? Wil de echte koude oplossing opstaan! | Gewijzigd: 20 november 2012, 21:03 uur, door Ben47
Het Knmi heeft nog een gekleurde bril op wat betreft het winterweer. Ooit eens een e-mail geschreven t.a.v. hun metingapparatuur. (ergens 1999) Het duurde 6 weken voordat ik antwoord kreeg van de voorlichter. Men onderschreef idd dat de Bilt in 30 jaar tijd aardig volgebouwd was, maar dat het niet weg nam dat de temperatuurstijging in die afgelopen 30 jaar werd veroorzaakt door de opwarming van de aarde.
Ik blijf bij het standpunt dat in 30 (nu 40 jaar) tijd onze bedrijvenpark, woonvoorraad met meer dan 200% is gestegen. Dat ditt hoe dan ook invloed heeft op het weer op mirco-meet niveau. Deze metingen zijn dan ook niet meer vergelijkbaar met elkaar.
Ook 11-stedentochten zijn door de drukte van de scheepvaart en door bedrijvigheid op belangrijke waterknooppunten bijna onmogelijk geworden. Tegenwoordig heb je tenminste 200 Hellmannpunten nodig om een tocht uberhaupt te kunnen organiseren. In de early-days was 120 tot 130 genoeg.
Veranderingen worden niet door een ding veroorzaakt, maar door meerdere zaken.
Maargoed, binne 2u nieuwe run hopen dat alles es goed valt. maar het is nog maar 20 november. moesten we deze settings krijgen rond jaarwisseling hebben we eigenlijk meer kans op bak sneeuw. Maar goed. Het kan nu natuurlijk ook als het allemaal goed valt.! Laten we hopen
Interessante discussie, maar dat doet hier op dit moment niet terzake. Andere keer in ander topic.
Het gaat me nu om de beoordeling van de 15 daagse pluim die door EMCWF die in Reading, west of London, in the United Kingdom wordt geproduceerd. Dan vind ik toegeven dat ze het niet weten (voor halverwege volgende week en verder) eerlijk! Het weer fopt elk Meteo-instituut met de beste computers. Dat is mooi, want als alles zo makkelijkte te voorspellen zou zijn, zou er voor ons toch niets meer aan zijn?
Belangrijker is de vraag: welke van de drie mogelijke ontwikkelingen gaat winnen?
| Gewijzigd: 20 november 2012, 21:56 uur, door Ben47
die bladeren hangen toch lang aan de bomen niet,? dus!!!
en die hopen vriesganzen die ik hier heb zien voorbijvliegen
koude in aantocht
De bladeren zijn hier al bijna helemaal van de bomen verdwenen, nog een weekje en alles is er wel af denk ik.
Of het wat zegt als de bladeren lang aan d ebomen hangen? Ik heb daar niet zo op gelet. Ik wete wel dat het in 2005 hel lang duurde, eind november nog veel bald wat enorm veel schade aan de bomen gaf toen de storm met (natte) sneeuw kwam op 25 november. Ik heb die winter even nagezocht en die was wat aan de koude kant, met name in het zuiden van het land (het noorden zat rond normaal).
http://www.knmi.nl/cms/content/8402/winter_2006_was_koud_en_duurde_lang
http://nieuws.weeronline.nl/overzichten/jaar-2006/winter/
Ik heb hier nog niet zo gek veel ganzen gezien maar om eerlijk te zeggen, daar hecht ik eigenlijk geen voorspellende waarde aan.
Nu we het toch over de natuur hebben.... Vele mensne hebben het over de voorspellend ewaarde van veel of wienig eikels en zo. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo weinig eikels en beukenootjes heb gezien als dit jaar. Dat zegt denk ik meer over de late strenge vorst van vorige winter dan wat ons te komen staat. Voor de beesten is het in ieder geval te hopen dat we met zulke weinig wintervoorraden niet zo'n strenge winter krijgen...
Beter gezegd :
Dat we allemaal flink wat vogel en ander beestenvoer in gaan slaan en rijkeljk gaan strooien.
En niet wachten met strooien tot het al vriest, dan is het al te laat voor veel beesten.
(en dan nog is een al te strenge winter meet veel sneeuw en ijs na dit najaar niet goed voor onze geverderde vrienden)
Als de doorgaans zeer realistische Jan het al over "hoopvolle voortekenen" heeft, ...................:-)
NOVEMBER 1962: DE EERSTE WINTERSE SPELDENPRIKKEN
Aan de vooravond van de ‘Keizer van de winter van de 20ste eeuw’, 1962-1963, werden in november reeds enkele winterse speldenprikken uitgedeeld. Dat gebeurde met name tussen 15 en 25 november. In een geblokkeerde luchtdrukverdeling, waarbij een markante hoogtetrog zich enkele dagen boven West-Europa bevond, kwam het dikwijls tot sneeuw. Op 17 en 18 november veroorzaakte een lagedrukgebied (smeltende) sneeuw en regen. Daarachter werd de atmosferische bovenkamer erg koud (T-500hPa -35º). Op 21 november 1962 trokken vervolgens sneeuwbuien over Nederland. Met name in Zuid-Holland sneeuwde het flink. Op 21 november sneeuwde het vooral in het zuiden.
In een gebied met afnemende luchtdrukverschillen kwam het op 22 en 23 november tot mist en vorst. Op het KNMI in De Bilt bleef het op beide dagen de gehele dag vriezen ofwel twee ijsdagen. De laagste minima werden op de 22ste gemeten. De Bilt noteerde -6,1º; Venlo bracht het tot -8,0º. In totaal vroor het in november 1962 in De Bilt op 9 dagen: de eerste vorstdag viel op 14 november.
November als geheel was met gemiddeld 4,3º te koud (normaal 6,7º), droog (landelijk gemiddeld 39 mm) en zeer somber. Sinds 1901 is alleen de ‘nevelmaand’ van 1976 somberder verlopen. Toen scheen de zon in De Bilt 20 uur, in november 1962 22 uur. In een doorsnee november is dat thans 63 uur. Zacht in november 1962 was het aan het begin van de maand. In het Limburgse Buchten werd het op 3 en 4 november 15,8º.
SPANNENDE ONTWIKKELINGEN ROND DE MAANDWISSELING
Het is (nog) niet vanzelfsprekend dat de ‘neergaande trend’, onder het aan het ECMWF gelieerde ‘ledenbestand’, begin december tot winterweer gaat leiden maar de voortekenen zijn wel hoopvol. Ten noorden van de 60ste breedtegraad lijkt zich namelijk een tamelijk solide gordel van hogedrukgebieden op te bouwen. In de atmosferische bovenkamer bouwt zich bovendien (ten oosten van Groenland) een hogedrukblokkade op terwijl tegelijkertijd Noord-Rusland het verzamelcentrum van koude luchtmassa’s gaat worden. Spannende ontwikkelingen dus!
Gedurende de laatste week van november snoert zich boven West-Europa in een brede hoogtetrog een lagedrukgebied af. De atmosfeer verkilt enigszins maar de lucht is vochtig zodat het vaak bewolkt zal zijn met kans op enige neerslag.
Bron: Jan Visser
2. Voorwaarschuwing hoogwater Vlissingen (kanaalratje? )
Uit KNMI guidance:
Boven de ingang van het Engelse Kanaal diept een secundaire kern uit. En bij deze secundaire kern nog een apart kerntje.Deze kern zal woensdagmiddag en -avond langs onze westkust naar het NNO-en trekken. Het koufront passeert Nederland woensdagavond, van ZW naar NO. Na frontpassage volgt aan het eind van de avond een trekrug.
Voorwaarschuwing Hoogwater Vlissingen
Voor het kustgebied staat een waarschuwing uit voor windstoten tot 100 km/u (yellow). De windruiming en toename valt vrijwel samen met het hoog water bij Vlissingen, model komt met Voor Waarschuwings-peil.
De maximale wind en windstoten worden opgewekt in een klein gebied ten zuiden van de kern.
Doodtij
Het is vandaag bijna doodtij, dus vraag me af of zo'n korstondig windveld zoveel verhoging van de waterstand met zich mee kan brengen dat het Voorwaarschuwingspeil bereikt kan worden.
Er is momenteel (nog) geen stormvloedwaarschuwing.uitgegaan van Rijkswaterstaat. Ook geen Voorwaarschuwing. En de verwachtingsgrafiek voor Vlissingen laat (nog) geen bijzondere extra stijging zien.
Anders dan Hoek van Holland. Daar is de verwachting volgens de grafiek dat het peil vanavond bij hoogwater aardig dicht bij het Voorwaarschuwingspeil komt.
(zie markering)
.
Bron grafiek: RWS-SVSD
| Gewijzigd: 21 november 2012, 06:56 uur, door Ben47
Nee maar, hebben we deze allemaal gemist?
Bijna iedereen heeft het over de winter, alleen Tatanka had het over hardere wind op vrijdag (op basis van GFS). Nu zien we opeens
http://www.nu.nl/binnenland/2963552/knmi-waarschuwt-zware-windstoten.html.
Ik zag dat op GFS niet aankomen, zie het daar nog steeds niet, maar het staat wel op de EC kaarten (volgens mij meer iets voor na de spits, tenij heel nederland opeens moet overwerken).
Overigens zit ik nu even terug te speuren en deze is gisteren pas bj de 12 Z run van EC op de kaarten verschenen. Het ziet er nog niet echt kanaalratachtig uit (afgezien van de vrij plotse verschijning, eerder een uit de kluietengewassen kanaalmuis
Ik zag dat op GFS niet aankomen, zie het daar nog steeds niet, maar het staat wel op de EC kaarten (volgens mij meer iets voor na de spits, tenij heel nederland opeens moet overwerken).
Das het mooie van een kanaalrat ik citeer uit mijn post: Ook morgen krijgen we te maken met deze depressie in de vorm van regen of de wind nog een rol gaat spelen is echter nog niet te zien op de kaarten(Vooralsnog niet) De kern ligt morgen ten westen van Ierland..
Dat gaat dus sneller dan verwacht en de kansen voor vrijdag (waar ik in eerste instantie voor poste) Komen terug op morgen(wind)
Maar laten we eerst maar eens kijken wat vandaag brengen ze hebben het er al moelijk genoeg mee
| Gewijzigd: 21 november 2012, 10:27 uur, door Tatanka
Sorry uploaden lukt niet (pluim N/0 van vanochtend 10.00 uur)
.
Waarschijnlijk te lang geslapen en er is nogal wat verandert hier
EDIT Ben47: Welkom uit je zomerslaap. De pluimen even geplaatst. . | Gewijzigd: 21 november 2012, 11:51 uur, door Ben47
WIND:
We volgen Hirlam06 als leidraad. Belangrijkste aandachtspunt zijn de windstoten voor vanavond. Begin van de avond Zeeland/Zuid-Holland in de kustgebieden 40-45 kn, aan de Zeeuwse kust mogelijk kortdurend 50-55 kn. Donderdag op nadering van het koufront boven zee Z 7-8.
Wijziging van vanmorgen post van Ben47..waarschuwingen
Vanaf Zeeland elke gele provincie een uur later: In de kustgebieden zware windstoten tot 80 km/u. Aan de kust mogelijk tot 90-100 km/u.
Geldig: woensdag 21 november 2012 vanaf ca 18 uur gedurende ca 3 uur
| Gewijzigd: 21 november 2012, 12:27 uur, door Tatanka