Conclusie: ik verwacht aan de hand van de kaarten die er nu op staan. landelijk rond 5 graden en naarmate we dichter komen en de koude begint te overheersen... Dan kunnen we wel eens met een ijsdag te maken krijgen... . In de loop van dit weekend zal ik nog eens kijken of er iets drastisch of noemenswaardig aan het veranderen is. | Gewijzigd: 15 november 2012, 18:17 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Oost Groningen is er klaar voor
Gfs voor weer heel iets anders.. Maar wel weer sneeuw vanaf 28november (natuurlijk wel enkel in nacht).. Hoog die vanover rusland tot ten westen van engeland trekt en zo doorschuift, terwijl er in rusland een hoog vestigt met dat hoog ten westen van Engeland is er kans op depressies die van het noorden komen. Maarja, LT. | Gewijzigd: 15 november 2012, 23:47 uur, door Gilleeesss
KNMI: ''....voor deze periode kan dus weinig zinnigs gezegd worden" en "Zowel een westelijke als een oostelijke stroming is mogelijk, evenals een hogedrukgebied recht boven ons hoofd."
Het gaat dan om de verwachting na volgend weekend
Hieronder de volledige tekst. (kleur en vet is door mij aangebracht)
'KNMI Beoordeling lange termijn
Geldig van zondag 18 november tot vrijdag 30 november
Synoptische ontwikkeling
In de loop van zondag trekt een hoogtetrog tezamen met een in betekenis afnemende frontale zone over onze omgeving oostwaarts.
Na het weekeinde bouwt zich boven het oosten van Europa een hoogterug op waarbij ons land tot tegen het volgende weekeinde onder invloed van een hogedrukuitloper bevindt.
Vervolgens zijn er voor wat het stromingspatroon betreft meerdere scenario's mogelijk die sterk uiteenlopen, voor deze periode kan dus weinig zinnigs gezegd worden.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met volgende week donderdag wordt de operationele run gesteund door een meerderheid van de EPS-leden en zien we relatief weinig spreiding in de pluim. Neerslagkans op zondag ca. 80%, daarna ca. 20%. Qua temperatuur verloopt het weekeinde iets aan de zachte kant. In de nieuwe week is alleen de maandag aan de frisse kant hetgeen waarschijnlijk veroorzaakt gaat worden door hardnekkige mist en laaghangende bewolking (rugopbouw na frontpassage met neerslag).
De rest van de week verloopt qua temperatuur normaal.
Vanaf het volgende weekeinde gaan er duidelijk verschillen ontstaan in mogelijke stromingspatronen. Zowel een westelijke als een oostelijke stroming is mogelijk, evenals een hogedrukgebied recht boven ons hoofd. We zien de spreiding in de EPS-pluim dan ook toenemen. De tendens in de temperatuur is dan wel dalende hetgeen eind november met een oostelijke stroming dan wel hogedrukweer niet verwonderlijk is. Er blijven dan echter ook zachtere leden aanwezig met een westelijke of zuidwestelijk aanvoer.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zondag veel bewolking met af en toe regen, maandag waarschijnlijk een grijze en kille dag. Daarna wolkenvelden maar ook af en toe zon, daarbij is het overwegend droog met temperaturen rond normaal.
Samenvatting EPS-periode:
Onzekere verwachting, wel een geleidelijk toenemende kans op een wat kouder en droog weertype. Daarnaast is er een kleine kans op een wisselvallig weertype met af en toe regen en temperaturen van rond of iets boven normaal.
De temperatuurpluimen
| Gewijzigd: 16 november 2012, 10:53 uur, door Ben47
Ik heb eens wat afgespeurd op het web. Eerste ijsdag in de Bilt ooit was 3 november in 1980.
Er is ook een mooi overzichtje van ijsdagen in Leeuwarden. Het is maar een plek in Nederland maar zo tegen de winter gaan een aantal ogen toch als snel richting Noord kijken. Niet dat het daar per definitie het koudste is of het meest extreme (sterker nog, in Leeuwarden was de eerste ijsdag in 1980 pas op 7 december en de vroegste ijsdag in Leeuwarden sinds 1975 is 9 november 1985 , was dat geen elfstedenjaar?) maar het heeft te maken met ijs of zo.
In Leeuwarden is het sinds 1975 (38 jaar) 4 keer voorgekomen dat er een ijsdag in november was...
Is dat zeldzaam? Minder zeldzaam dan een Elfstedentocht in die periode (3). Minder zeldzaam dan de strenge winters in die periode (Hellman van meer dan 300, die hadden we niet sinds 1975), minder zeldzaam dan een zeer koude winter (Hellmann tussen de 160 en 300) (dat waren er 2, 1979 en 1985. de eerst had een `normale`eerste ijsdag op 5 december, de tweede een late, op 5 januari) maar zeldzamer dan een koude winter.
(Ohja, wie het vreemd vind dat er twee dagen voor 1985 staan, met de winter van 1986 wordt de winter van 1985/86 bedoeld dus 9 november 1985 is de eerste ijsdag van `1986` en 5 januari 1985 is de eerste ijsdag van 1984/85, geen ijsdagen in november/december 1984).
| Gewijzigd: 16 november 2012, 11:26 uur, door jcroon
Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 23 november tot en met vrijdag 30 november
Onzekere verwachting, wel een geleidelijk toenemende kans op een wat kouder en droog weertype. Daarnaast is er een kleine kans op een wisselvallig weertype met af en toe regen en temperaturen van rond of iets boven normaal.
Bron: knmi verwachtingen | Gewijzigd: 16 november 2012, 15:49 uur, door wesleylollol
Dit even lekker simpel.
Kou lijkt kleine stapjes deze kant op te komen.
Personelijk vind ik het nog allemaal ver weg maar hoop doet leven.
EDIT Ben47: Link klikbaar gemaakt | Gewijzigd: 16 november 2012, 18:46 uur, door Ben47
Het azorenhoog zou wel eens vast kunnen houden en het laag richting West Europa duwen. Houdt het hoog stand boven Oost Europa dan ontstaat er een ontiechelijk mooi front. Icm koude opbouw in het oosten en een goed gevoede NW stroming zit daar volgens mij een redelijke sneeuwkans aan te komen, begin december.
Het is nog ver weg maar ach... er valt ander zo weinig te hopen
Is dat niet wat laat voor "sandy"? Overigens heb je een paar draairichtingen volgens mij verkeerd om..