*plaatje*
Copyright: www.meteo-pagina.nl
Die zeewatertemperatuur kan nog eens heel bepalend gaan worden!!
Hij ligt nu inderdaad al het laagst van de afgelopen 6 jaar en zal naar alle waarschijnlijk ook het laagst blijven, het lijkt me iig sterk dat deze gaat stijgen
| Gewijzigd: 11 november 2012, 19:57 uur, door Ossekop
Gisteren schreef ik over volgende week zondag. Of het wel of niet kouder zou worden dan de pluim gisteren aangaf. In de pluim van vanmorgen zijn de Amerikaanse en de Europese pluimen het eens. Zij verwachten een koudere nacht van zondag 18 op maandag de 19e.
Voor die zondag is de luchtdrukverwachting ten gunste van een koudere nacht (uitstraling) verbeterd. Het hoog dat naar het oosten is getrokken blijft volgens deze ECMWF-verwachtingskaartjes van de 18e (zowel de Oper als de Control) met een uitloper boven onze omgeving liggen. Nou is dat alles?
Maar hoe nu verder?
Hoe het gaat worden valt natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen, maar toch zijn er ontwikkelingen om in de gaten te houden. Op de EMCWF-luchtdrukoverzichtskaartjes van de 19e zien we weliswaar het hoog boven ons land naar Duitsland verschuiven, maar neemt in kracht toe. Tegelijk zien we ( de Oper op de kaart 19e) boven Zuid-Noorwegen/Zweden eveneens een luchtdrukstijging. Op dat moment zitten we nog niet in een oostelijke stroming, maar er is een ontwikkeling die ons met spanning naar de volgende dagen laat kijken.
Gaat die luchtdrukstijging boven Scandinavië door of niet?
Kijken we naar de 500hPA kaar van EMCWF van donderdag de 22e, dan zien we dat boven geheel Noorwegen en Zweden de luchtdruk verder ontwikkeld zou zijn tot een apart hogedrukgebied.
Natuurlijk ligt er een diep lagedrukgebied ten ZW van Ierland op de loer. Die heeft (nog steeds volgens de kaart van de 22e) zijn invloed reeds over west Europa (Frankrijk, UK) uitgebreid. Nederland en België liggen dan nog in een soort niemandsland. Gaat de depressie terrein winnen en ons met een zuidelijke stroming relatief warme lucht bezorgen of gaat het verder ontwikkelende Scandihoog dat voorkomen en komen we uiteindelijk in een koude oostelijke stroming?
Op de Europese pluim zie we de Control (blauwe lijn) na de 22e flink dalen. Die verwacht blijkbaar dat het Scandihoog gaat winnen. Veel leden (groene lijntjes) volgen de Control echter (nog) niet. Maar er zijn er wel. Wie weet, krijgen we volgende week een serieuze winterinval...
We blijven het volgen!
EMCWF-verwachting luchtdruk zondag 18 nov 01u Nederlandse tijd. Links de Control en rechts de Oper
ECMWF Verwachting luchtdruk 19 nov 01u Nederlandse tijd. Links de Control en rechts de Oper
Verdere verwachting luchtdruk op de 22e.
| Gewijzigd: 12 november 2012, 14:19 uur, door Ben47
KNMI geeft nu inplaats van 30% kans 30-40% kans.
Maar of dit kan aanhouden?
Helaas heeft GFS zijn koude oplosing weer helemaal van de kaart geveegd en laat een lagedrukgebied bij ijsland domineren over ons weer.
Het is maar weer afwachten voor we echt kunnen zeggen "De kou komt eraan", maar de kans is zeker wel aanwezig!
| Gewijzigd: 12 november 2012, 15:51 uur, door Roel
tweet van helga van leur
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/36494/het-verhaal-van-de-sint-en-het-nederlandse-weer-20/#message375460
( miss. wel maandag 26-11-12 wel sneeuw rond de 1 cm is toch iets
EDIT Ben47: Het verhaal van Helga staat reeds op O-O. Link daarnaar aangebracht.
| Gewijzigd: 12 november 2012, 18:41 uur, door Ben47
De operationele ECMWF verwachting (rode lijn) wordt herhaald met 51 verwachtingen met een model met lagere resolutie (T639, roosterpuntsafstand ~ 32 km) om rekentijd te besparen.
Ieder van die verwachtingen (groene lijntjes) heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren.
De blauwe lijn is de onverstoorde berekening, dus zonder rekening te houden met het effect van onzekerheden in de begintoestand, maar wel met lage resolutie, net als de groene leden. | Gewijzigd: 12 november 2012, 19:10 uur, door Ben47
of heeft dit er niets mee te maken Ja jelle, om echte stromingskoude te krijgen moet de stroming uit oostelijke richtingen komen. Bij een hogeluchtdruk direct in onze buurt kunnen we alleen stralingskoude verwachten.
| Gewijzigd: 12 november 2012, 18:30 uur, door Ben47
Ben hier wel mee eens, kan vanavond weer geheel anders zijn, dus niet te veel waarde aanhechten, hoop natuurlijk stiekem dat het uitkomt.
http://travel.aol.co.uk/2012/11/11/nightmare-winter-to-begin-within-three-weeks/
http://travel.aol.co.uk/2012/11/11/nightmare-winter-to-begin-within-three-weeks/ Valt toch wel mee? Ze citeert slechts wat anderen (weerlieden, w.o. die van Met Office) gezegd hebben. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat die anderen 'koffiedik kijken'.
Citaat van jenssweerts, maandag 12 november 2012, 19:14 uur toch niet zo een slechte run Ik teken er voor! Dit zou een pracht van een oostelijke koudestroming geven.
| Gewijzigd: 12 november 2012, 19:45 uur, door Ben47