Zitten we toch al? althans het eertste deel van de afgelopen zomer..
Over de winter, heeft emand al iets van Corbyn gehoord?
Kweet niet, volgens mij is het 3 november en herfst.
En het was niet echt een vraag, wou het even laten zien
Hier een mooie uitleg :
www.keesfloor.nl/elmar2/5_coldair.htm
Hier een mooie uitleg :
www.keesfloor.nl/elmar2/5_coldair.htm
Ben heeft hierover ook een mooi stuk geschreven ..
http://onweer-online.mobi/forum/topic/30733/winterdiscussie-topic-20112012-deel-12/319564/
Hieronder een citaat
Depressievorming in koude lucht
In sommige gevallen kunnen komma's in koude, polaire lucht een verdere ontwikkeling doormaken (cold air development, CAD) en doorgroeien tot een depressie-in-koude-lucht. Uiteraard moet aan de voorwaarden voor kommavorming zijn voldaan; zij leiden tot de karakteristieke vorm van de bewolking van de kop (het noordelijk deel) van de storing. Daarnaast spelen windsnelheidsverschillen op ruim vijf kilometer hoogte een belangrijke rol. De ontwikkeling van de 'staart' van de bewolking die met de depressie in de koude lucht samenhangt, vindt namelijk plaats aan de linker voorzijde van het gebied met de hoogste windsnelheden. Een CAD-depressie brengt gewoonlijk zowel gelijkmatige als buiige regen; de buien kunnen vergezeld gaan van hagel en onweer. De hevigste buien, vaak georganiseerd al 'buienlijnen', zitten in de staart.
Waarsch********ogtes Vanaf zondag voormiddag en middag zijn er plaatselijk zeer zware windstoten met orkaankracht mogelijk. De wind komt uit het zuidoosten tot zuidwesten.
nou nou ze verwachten nogal iets:)
Zien ze iets wat GFS niet ziet???
Nou ja op zich zie je op jouw kaartje toch al een stevige wind.. een oranje vlakje is zo ongeveer 80kmp uur = 9 bfrt ! Over het land zie je een behoorlijk groot geel vlak en dat is volgens dat kaartje een dikke 7 en stiekem toch al een 8..
En mocht dit doorzetten dan heb je best kans dat er tijdens flinke buien ook de daarbij behorende windstoten langsrazen.. maar goed of dat orkaankracht zal zij (??))
Hieronder een kaartje wat wat misschien wat duidelijker is. ( vind trouwens dat we wel recht hebben op dit stormpje aangezien we er 2 gemist hebben )
oh ik vind een herfststormpje ook wel welkom, al mag het van mij nog even wachten tot het blad wat losser aan de bomen zit, dus liever over een week of 2.
Maar het geplaatste GFS kaartje is van de winstoten.. Ik ben eigenlijk niet zo van windstoten kaartjes omdat dat vaal veel spectaculairder lijkt dan het is maar alwin wijst op een opmerking over windstoten dus het moest even.
een windstoot van 80 km/u is niet hetzelfde als een storm van 9 bft maar is wel normaal bij kracht 7 tot 8.
Bepaalt de maximale windstoot dan niet de schade? Dat kan maar hoeft niet. Vergelijk het met een bokser, die kan wellcht best een klap met een kracht "x"hebben maar een hele wedstrijd lang klappen op zeg maar 60 tot 70% van kracht "x" incasseren kan uiteindelijk veel meer uitmaken. Of een boom kan door de bank genomen best een windstoot van zeg maar 100 km/u opvangen maar is misschien niet opgewassen tegen wind van 70-80 km/u die uren achter elkaar op de boom beukt.
Als je naar een omschrijving van de schaal van beaufort kijkt vnd je dat ook wel terug. Bij windkacht 10 zie je dat (afhankelijk van de omschrijving) (redelijk) veel bomen ontworteld raken. Toch zie je dat niet zo extreem terug na een kracht 7 0f 8 waarbij rukwinden met 90-100 km/u over het land raasden. Tenminste, bij normale bomen. Vaak zijn dat bomen in een stedeljke omgeving of naast sloten of wegen die niet zo'n goed ontwikkeld wortelstelsel hebben.
je ziet ook wel verschil in gebied, een boom in IJmuiden heeft al veel meer harde wind te verduren gehad en zal zijn wortelstelsel daarop aangeast hebben (of de zakkere bomen zijn allang omgewaaid )
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot zondag 04 november 2012 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een complex sturend lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland trekt gedurende de periode opvullend naar het zuidwesten van Engeland. Ons land bevindt zich in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Zaterdagmiddag trekt een stabiele golf over het zuidoosten noordoostwaarts, tegelijkertijd trekt een trog over ons land. Zondag ontwikkelt zich boven Het Kanaal een kleinschalige randstoring die zondagavond opvullend over het noorden van het land noordoostwaarts trekt. Deze ontwikkeling heeft sterk kenmerken van een Cold Air Development, momenteel ongeveer ter hoogte van 47 N ten ZW van Ierland in ontwikkeling.
MODELBEOORDELING:
De uitvoer is grootschalig gezien consistent. Opvallend is dat de frontale neerslag in alle modellen veel te zuidelijk berekend wordt. Ten aanzien van de storing van zondag is er een grote onzekerheid wat betreft exacte koers, intensiteit en timing. Het systeem moet zich nog gaan ontwikkelen en de vraag is of het laagje wordt aangeslagen door een PVA-max in scheringsvorticiteit van de jet. We zien dat er in Hirlam een aantal uren een heel duidelijke koppeling is, in de overige modellen wat minder uitgesproken. Hirlam komt met de meest oostelijke koers en het sterkste windveld van 8, mogelijk 9 Bft in het zuidwestelijk kustgebied. Wel is Hirlam06 een uur of drie trager dan de Hirlam00. We kunnen t/m + 24/+30 voor ons aandachtsgebied Hirlam06 gebruiken. Daarna neemt onzekerheid nog steeds sterk toe.
Aandachtspunten.
WIND:
Hirlam is vooralsnog het beste bruikbaar. ZW 6 aan de kust en op het IJsselmeer, vooral op en net achter trog. Uitschieters in buien boven zee 35-40, op en achter trog mogelijk 40-45 kn. Boven land 30-35, kust later mogelijk 35-40 kn. Harmonie06 komt rond 17 UTC met een klein gebiedje bij de Kooy met ruim 60 kn, maar gezien de progtemps lijken dergelijke waarden niet realistisch. Belangrijkste aandachtspunt voor zondagmiddag/-avond is het venijnige windveld aan de zuidflank van het laagje. Meeste modellen komen met ZW 6-7 Bft, Hirlam en Harmonie met een wat hogere resolutie met 7-8 en in Nauw van Calais met een kleine 9 Bft. We noemen daarom in ieder geval de mogelijkheid van een ZW 8 in ZW kustgebied. Norlam EPS komt zondag tussen 12 en 18 UTC met 25-40% kans op gust > 40 kn. Voorlopig gezien de termijn en de grote onzekerheid nog geen waarschuwingen, wel goed in de gaten houden.
BEWOLKING:
Bij de trog gelaagd met enkele verscholen Cb 's, toppen ruim FL200. Bij de golf gelaagd, niet al te lage basis. Vooral in aanhoudende wat intensievere neerslag basis rond 1000 vt. In de loop van de middag van het zuidwesten uit sterk opklarend. Zondagmorgen vroeg kans op wat turbulentie-St. De modellen verschillen hierin nogal, maar de profielen van de diverse modellen lijken gunstig voor hier en daar wat St. Zondagmiddag van het ZW uit gelaagde bewolking (lijkt enigszins op structuren van CAD), met aan de achterzijde toch wel kans op (verscholen) Cb. Temps zijn weliswaar niet overtuigend, maar de satellietbeelden geven toch wel enige aanwijzing. Opvallend is ook de markante droge intrusie in de progsatbeelden, die voor onstabiliteit kan zorgen.
NEERSLAG:
Neerslag van de golf is in alle modellen te zuidelijk, de trog wordt wel goed weergegeven. Bij de trog soms convectief. De timing voor de neerslag van zondag is wat onzeker, maar lijkt toch al de eerste helft van de middag te komen.
ZICHT:
In de polaire lucht 10+, in buien 5-8, in zwaardere buien/neerslag 3-5 km.
TEMPERATUUR:
Weinig bijzonderheden. Zaterdag 9-10 graden. Komende nacht landinwaarts rond 3 graden, vorst is niet waarschijnlijk. Zondag ca 9 graden.
Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 03/11/2012 11.44 uur LT.
source: www.knmi.nl
Morgen belooft een interessante weersituatie te worden voor ‘stormliefhebbers’. Diverse weermodellen, berekenen morgenochtend echter de ontwikkeling van een klein maar venijnig lagedrukgebied tussen de Britse Eilanden en het noordwesten van Frankrijk. We spreken hier over een mogelijk ‘kanaalrat’. Dit systeem wordt meestal enkele uren op voorhand in de weermodellen opgenomen en wordt veroorzaakt door een uiterste krachtige straalstroom hogerop in de atmosfeer. Op de weerkaarten voor morgenochtend (tussen 06:00 en 15:00) zien we een straalstroom/jetstream op 9000 m (300 hPa) van maar liefst 220 – 260 km/h ontstaan.
Foto 1: rode cirkel duidt de omgeving aan van België en Nederland. Een sterke straalstroom raast op dat moment over de Benelux met de mogelijke ontwikkeling van een stormdepressie.
Indien zich een kleine kern van lagedruk kan ontwikkelen in deze zone moeten we rekening houden met een tijdelijke zuidwesterstorm aan de kusten van België en Nederland. Hieronder ziet u de weersituatie die wordt geschetst door Hirlam (weermodel van het KNMI) en GFS (Amerikaans weermodel).
Foto 2: de ontwikkeling van het kanaalrat is reeds vanaf 07:00 morgenochtend zichtbaar op de weerkaarten. Naarmate de voormiddag vordert, daalt de luchtdruk verder.
TIP: wie morgen de windsnelheid wil volgen in het zuiden van West-Vlaanderen (westen van België), kan terecht op Weerstation Waregem (professioneel weerstation met 24/24 weerdata!)
Foto 3: het kanaalrat bereikt tegen 10:00 in de voormiddag een kerndruk van 983 hPa. Een snelle uitdieping en felle windstoten in het zuidelijk kwadrant zijn mogelijk.
Foto 4: omstreeks 11:00 in de voormiddag bereikt het systeem een kerndruk van 982 hPa minimaal. Windstoten kunnen boven de Noordzee pieken richting 8, lokaal 9 beaufort. Naast Hirlam voorziet ook GFS een flink windveld voor morgenochtend. Weliswaar niet zo uitgesproken, maar ook een factor om rekening mee te houden
Foto 5: de windsnelheid trekt in de loop van de voormiddag flink aan vanuit het zuiden. Boven de Noordzee en eventueel door een verschuiving van het kanaalrat richting het oosten kan het ook in het binnenland tijdelijk flink gaan waaien met windstoten tot 70, 80 km/h. Het zal dus belangrijk zijn om de komende uren de weermodellen goed te analyseren en op die manier een indruk te krijgen van de situatie morgenochtend. Een verschuiving van 100 km richting het oosten kan voor het binnenland van de Benelux immers hevige windstoten genereren!
Bron: Noodweer.be
| Gewijzigd: 3 november 2012, 16:40 uur, door Tatanka
waarschuwingsniveau rood verwacht
geldig van: zondag, 4. nov 2012, 10:00 uur
geldig tot: maandag, 5. nov 2012, 00:00 uur
geldig voor: alle hoogtes
Vanaf zondag voormiddag en middag zijn er plaatselijk zeer zware windstoten met orkaankracht mogelijk. De wind komt uit het zuidoosten tot zuidwesten.
Bron:Noodweer centrale.
http://www.meteo-info.be/nl/weer/weer-voor-professionals/stromingsfilm/belgie.html
Bron: http://www.meteo-info.be | Gewijzigd: 3 november 2012, 17:39 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Morgen belooft een interessante weersituatie te worden voor ‘stormliefhebbers’.
Foto 4: omstreeks 11:00 in de voormiddag bereikt het systeem een kerndruk van 982 hPa minimaal. Windstoten kunnen boven de Noordzee pieken richting 8, lokaal 9 beaufort. Naast Hirlam voorziet ook GFS een flink windveld voor morgenochtend. Weliswaar niet zo uitgesproken, maar ook een factor om rekening mee te houden
Bron: Noodweer.be
Interessant maar mag ik even kritisch worden????
Beaufort gaat over de windkracht over tenminste 10 minuten en hoort niet gebruit te worden voor windstoten.
Een windveld met kracht 8 ("stormachtig") op zee behoorde meen ik al wat langer tot de mogelijkheden, ook bij GFS,
Windkracht 8 komt neer op 62-74 km/u geudrende tenminste 10 minuten.
Een veelgebruikte vuistregel voor windstoten is 1,5 maal de bij een bepaalde windkracht horende snelheden. Dat zou dus kunnen neerkomen op 74x1,5 = 111 km/u. Da's heel grof overigens, vergelijk de kaarten/waarden na afloop maar en je ziet dat het best vaak meer of minder is dus er zijn zeker windstoten met snelheden die overeenkomen met de gemiddelde windsnelheid van een orkaan (meer dan 117 km/u) mogelijk. Maar een opmerking als "windstoten met orkaankracht" zijn beschrijvinge die de gemiddelde HLN/Tlegraaf/Geenstijl-lezer op het verkeerde been zetten
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Het valt mij op dat ik in Nederland nog niet 1 waarschuwing van deze trand gezien heb. Ook bij het acht uur journaal werd er gesproken over een harde wind mogelijk stormachtig, maar over een (zware) storm had met het zeker niet.
Edit: even een stukje van het KNMI er bij geplakt daar heeft men het wel over stormachtig weer ( 8/9 bfrt)
Is Belgie te snel of is NL te voorzichtig ?.. of is het maar een storm in een glas water..
Hier een stukje van het KNMI.
MODELBEOORDELING:
De uitvoer is grootschalig gezien consistent. Opvallend is dat de frontale neerslag in alle modellen veel te zuidelijk berekend wordt. Ten aanzien van de storing van zondag is er een grote onzekerheid wat betreft exacte koers, intensiteit en timing. Het systeem is zich nog aan het ontwikkelen en de vraag is of het laagje wordt aangeslagen door een PVA-max in scheringsvorticiteit van de jet. We zien dat er in HiRLAM een aantal uren een heel duidelijke koppeling is, in de overige modellen wat minder uitgesproken. HiRLAM komt met de meest oostelijke koers en het sterkste windveld van 8, mogelijk 9 Bft in het zuidwestelijk kustgebied. Er blijven verschillen tussen ECMWF00 en HiRLAM12. ECMWF laat het laagje noordelijker trekken en berekend daardoor in onze directe omgeving veel minder wind. We kunnen t/m + 24 voor ons aandachtsgebied HiRLAM gebruiken. Daarna neemt onzekerheid nog steeds te sterk toe en zijn we aangewezen op de ontwikkeling komende nacht in Het Kanaal en daarmee op nowcasting.
Aandachtspunten.
WIND:
HiRLAM is de komende 24 uur het beste bruikbaar, maar actueel wel ruim 5 kn te weinig. Vanmiddag en begin avond aan de kust 6-7 Bft met uitschieters tot zo'n 40 kn. Zondag krimpt de wind naar oost, om in de middag en avond (tijdens passage van het laagje) te ruimen naar zuid en dan fors toe te nemen tot een dikke 8 Bft in het zuidwestelijke kustgebied. De 9 Bft wordt op een haar na niet gehaald. Voorlopig gezien de termijn en de grote onzekerheid nog geen waarschuwingen, wel goed in de gaten houden.
Paraaf meteoroloog: goedhart
Uitgifte: 03/11/2012 17.56 uur LT.
| Gewijzigd: 3 november 2012, 20:37 uur, door Callie-P
Windstoten tot 100, lokaal 110 km/h aan de kust? Lijkt wat veel maar je weet nooit natuurlijk! Ben alvast benieuwd.
PS: thanks @ Tatanka voor het delen van onze informatie.
PS: thanks @ jrcoon voor de nuttige aanvulling !!
@frankdeboosere: Opgelet. #Kanaalrat zorgt zondag voor regen en erg veel wind, vooral aan zee (storm en rukwinden tot 100 km/h in W-Vl). http://t.co/NrA7qwG7
Laat maar komen die handel !!
Het valt mij op dat ik in Nederland nog niet 1 waarschuwing van deze trand gezien heb. Ook bij het acht uur journaal werd er gesproken over een harde wind mogelijk stormachtig, maar over een (zware) storm had met het zeker niet.
Is Belgie te snel of is NL te voorzichtig ?.. of is het maar een storm in een glas water..
Hier een stukje van het KNMI.
*knip*
Ik denk dat het in België gewoon harder gaat waaien dan in NL...
Dit is het hoogtepunt en daarna zal de wind alleen maar verzwakken!
| Gewijzigd: 3 november 2012, 20:40 uur, door belgje
9-12 m/s, dat is nog niet eens een windkracht 6, dus aan de hand van dat plaatje in ieder geval weinig actie.
Edit Sanwa: plaatje verwijderd uit citaat
| Gewijzigd: 4 november 2012, 12:08 uur, door Marga