Maar dan toch als gewone winderige herfstdag, het zijn rukwinden en de aangegeven rukwinden zijn normaal voor een windkracht 6 à 7.
Zoals verwacht ja, lees maar terug.
Maar een gewone dag zal het niet worden, toch een pittig windje met regen en onweer.
Dat is mijn observatie
Moet werken, kan niet meer reageren. Kijk de 18z run vannacht wel
Voorlopige winterverwachting 2012-2013
Vuile winter, wel op schaatsen!
Elk jaar kom ik eind oktober met mijn eerste voorlopige wintervoorspelling. De definitieve voorspelling komt eind november, voordat de meteorologische winter op 1 december begint.
Daarna laat ik de wintervoorspelling staan, zodat iedereen deze kan vergelijken met de werkelijkheid.
De komende winter zal vuil en nat verlopen. Met een vuile winter bedoel ik regelmatig sneeuw. Regen, ijzel en onstuimig weer. Dus veel overlast voor het verkeer.
Opnieuw wordt het rond kerst spannend. Dat wil zeggen dat de kans op een winterse of witte kerst nog niet eens zo klein is.
Op schaatsen: ik verwacht dat wij minstens 1 periode van 1 à 2 weken op schaatsen komen. Misschien langer. Het is nog niet te zeggen wanneer deze periode komt. Ik denk aan halverwege of eind december, of eind januari en begin februari.
Over het algemeen wordt het een normale winter of (iets) te zacht.
http://www.pietsweer.nl/2012/voorlopige-winterverwachting-2012-2013/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Piet voorspelde vorig jaar ook al een vuile winter wat ik begreep en zat er flink naast, maar de laatste zin: Over het algemeen wordt het een normale winter of (iets) te zacht, vorig jaar stond er strenge winter of zoiets aan het eind van zn tekst en die echte kou kwam niet dus nu wel een koude winter dit jaar ( net andersom, lol)
| Gewijzigd: 31 oktober 2012, 18:43 uur, door Marc Stoelers
In NL kan het wel 24h achter elkaar regenen, maar het kan niet 24h achter elkaar sneeuwen
Nog rustig, dalende en weer stijgende lijnen in de pluimen.. is dus nog wat afwachten... alhoewel we zijn nog maar in November, wat heel normaal is. (Spijtig van de ZuidWesten wind).
maar nu... de kaarten zijn in 1 woord saai...
De temperatuur wordt onder controle gehouden door een gestage stroom van lucht uit het zuidwesten... af en toe schakelt het wat zodat de wind misschien even uit het noorden komt maar waarbij deze gevoed wordt door warme lucht van een Hoog op de oceaan..
Kortom boring...
Zodra ik wat licht in de tunnel zie dan komt er gelijk een uitgebreidere post.. maar als dit te lang stand houdt zal ik een paar kaarten laten zien waarop je kan zien waarom we in de huidige (standvastige) situatie zitten.
Hieronder de 2m temp verwachting van de 2 belangrijkste modellen..
je kan ongeveer zelf zien wat er misschien mogelijk is aan de hand van de plaats waar de meeste leden zitten.( groene lijntjes)
Hoe meer groene lijntjes eronder hoe meer kans er op dat moment is dat de temperatuur naar beneden bijgesteld gaat worden.
( maar je ziet hier dat de lijntjes meestal de control wel blijven volgen ( kleine afwijking) dus niet goed...)
| Gewijzigd: 1 november 2012, 22:35 uur, door Callie-P
Hoe meer groene lijntjes eronder hoe meer kans er op dat moment is dat de temperatuur naar beneden bijgesteld gaat worden.
( maar je ziet hier dat de lijntjes meestal de control wel blijven volgen ( kleine afwijking) dus niet goed...)Wat ik zelf zo frustrerend vindt is dat wanneer er een (dood saai) weer op de kaarten staat dat dan alle weermodellen elkaar volgen.
en wanneer het enigzins spannend wordt dan schiet alles en iedereen alle kanten op.
Mijn vraag hoe kan dit (al snap ik wel dat hele hoge en of lage druk systemen) wispelturigger zijn.
Ik bedoel daar mee "dat van de zomer waren ze het vaak nog geen 3 dagen met elkaar eens en nu ongeveer een week"
EDIT Ben47: Reactie uit citaatveld verplaatst.
je kan ongeveer zelf zien wat er misschien mogelijk is aan de hand van de plaats waar de meeste leden zitten.( groene lijntjes) | Gewijzigd: 2 november 2012, 09:00 uur, door Ben47
( maar je ziet hier dat de lijntjes meestal de control wel blijven volgen ( kleine afwijking) dus niet goed...)vraag van Maniactheman:
Wat ik zelf zo frustrerend vindt is dat wanneer er een (dood saai) weer op de kaarten staat dat dan alle weermodellen elkaar volgen.
en wanneer het enigzins spannend wordt dan schiet alles en iedereen alle kanten op.
Mijn vraag hoe kan dit (al snap ik wel dat hele hoge en of lage druk systemen) wispelturigger zijn.
Ik bedoel daar mee "dat van de zomer waren ze het vaak nog geen 3 dagen met elkaar eens en nu ongeveer een week"
Reactie:
Eigenlijk kan ik je het pas goed duidelijk maken als ik met een aantal kaarten laat zien waarom de dingen nu zijn zoals ze zijn.
Maar goed.. je vraag "Ik bedoel daar mee "dat van de zomer waren ze het vaak nog geen 3 dagen met elkaar eens en nu ongeveer een week"
Antwoord:
Indien bijvoorbeeld de straalstroom 200hPa mega aan het meanderen is ( golven van) dan is er veel meer diversiteit in het weer.
Het ene moment zit NL dan in een positie die zwaar onderhevig is aan neerslag en het volgend moment in een positie die juist weer erg droog is.
Dus hoe extremer de factoren in de atmosfeer veranderen hoe moeilijker het voor de modellen wordt om een realistische (lange termijn) verwachting te doen.
Als de atmosfeer nou erg stabiel is (zoals op dit moment is er een redelijk rustige straalstroom) dan is de kans op een bepaald weertype veel groter. daarbij pak je dan de kans dat er een hoog of een laag op een standaardplek ligt (bijvoorbeeld bij de Azoren een hogedruk gebied).
Op basis daarvan is de waarschijnlijkheid op een bepaald weertype veel groter en zullen de modellen het langduriger met elkaar eens zijn.
Op het moment dat ze bijvoorbeeld verwachten dat de straalstroom weer sterk gaat meanderen dan zul je zien dat de modellen weer uiteen gaan lopen.
Maar op dit moment is het redelijk stil.. stilte voor de storm ??
ik hoop dat dit een beetje duidelijk is..
| Gewijzigd: 2 november 2012, 09:03 uur, door Ben47