edit: KMI geeft al kans op winterse buien volgend weekend in de ardennen | Gewijzigd: 22 oktober 2012, 00:16 uur, door Sven
Niet om de pret te drukken hoor! Vrijwel alle verwachtingen van IRI voor alle seizoenen en alle continenten verlopen warmer dan normaal.
Bron: IRI
| Gewijzigd: 22 oktober 2012, 13:34 uur, door Ben47
Weather Services International verwacht een relatief zachte en winderige winter voor West en Noord-Europa. Op basis van vorige verwachtingen en gegevens uit het verleden verwachten we minder kansen op Noord-Atlantische blokkades. Dit resulteert in temperaturen die gemiddeld iets hoger uit komen dan normaal voor de meeste regio's, met uitzondering van het zuidoosten van Europa.
"Volgens de klimaatprognoses verwachten we wel voor het grootste deel van Europa een koudere start van de maand november. Verder in de maand zien we dan de verminderde kans op Noord-Atlatische blokkades", zegt Dr Todd Crawford hoofd-meteoroloog van WSI. "Dit zou resulteren in relatief milde en natte omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië, met een koelere en drogere winter in Zuid-Europa. Klimaatmodellen suggereren dat januari en februari bijzonder warm en nat gaan verlopen in West- en Noord-Europa."
November: Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk - Koeler dan normaal
Noord-Europa – Warmer dan normaal met uitzondering van Frankrijk/Benelux
Zuid-Europa – Warmer dan normaal
December: Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk – Warmer dan normaal
Noord-Europa – Warmer dan normaal met uitzondering van Oost-Europa
Zuid-Europa – Warmer dan normaal met uitzondering van Oost-Europa
January: Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk – Warmer dan normaal
Noord-Europa – Warmer dan normaal met uitzondering van Oost-Europa
Zuid-Europa – Warmer dan normaal met uitzondering van Oost-Europa
Bron: WSI
©onweer-online
Ik zou me er niet teveel op vast pinnen. Op geen enkele lange termijnverwachting trouwens.
ja ik weet het, maar wel frusterend dat er weer tegenstrijdige verhalen komen.
Tegenstrijdige verhalen klinkt als dat we hier over feitelijke items praten.
Niets maar dan ook niets is feitelijk totdat we de dag erna kunnen zeggen "ja het heeft geregend".
Er zijn talloze lange-termijn verwachtingen en allemaal zeggen ze net wat anders.
Wat je hierboven aan posts hebt gezien zijn mogelijkheden waarvan zeker de grafieken van IRI op de juiste wijze gelezen moeten worden om ze op de juiste wijze te interpreteren.. De laats genoemde maakt een berekening op basis van een aantal factoren en die factoren veranderen de gehele winter. Daarnaast hebben ze een foutmarge die behoorlijk groot is. 30% plus !
Ik ben bezig om de interpretatie van IRI grafieken in normale taal neer te zetten.. ik kom hier ergens de komende week wel op terug.. misschien 1 weekje later
Anway laat je niet leiden door deze verwachtingen want denk maar aan de vorige winter waarbij er heel veel instituten waren die een mega strenge winter "verwachten"
| Gewijzigd: 22 oktober 2012, 21:14 uur, door Callie-P
Niet om de pret te drukken hoor! Vrijwel alle verwachtingen van IRI voor alle seizoenen en alle continenten verlopen warmer dan normaal.
niet dat IRI altijd gelijk heeft:
ZOMERVERWACHTING 2012: De berekeningen van IRI wijzen op een relatief warme zomer, gerekend over het gemiddelde van de maanden juni, juli en augustus. Zoals in elke zomer moet er rekening gehouden worden met de schaapscheerderskou, een koele periode in de maand juni. Volgens de computerberekeningen zal de totale hoeveelheid neerslag in de zomer niet extreem zijn. Wel is er kans op flinke buien in vooral augustus. De zeewatertemperatuur van de Noordzee is nu (eind april) rond normaal.
VERWACHTING LENTE/VOORJAAR 2012: De berekeningen van IRI wijzen er op dat de lente (maart,april,mei 2012) in Nederland de gemiddelde etmaaltemperatuur volgens computerberekeningen boven normaal zal uitkomen. De neerslaghoeveelheid komt in dit model niet tot uiting. De zeewatertemperatuur van de Noordzee is nu ( 19 febr. 2012) ver onder normaal waardoor overvloedige neerslag naar verwachting zal uitblijven en de kans op zonneschijn groot.
het klopte voor maart, maar niet voor april,mei
WINTERVERWACHTING 2011/2012: De computerberekeningen van IRI voor de winter 2011-2012 in NL (december/januari/februari) geven aan dat de gemiddelde etmaaltemperatuur in NL rond het gemiddelde zal uitkomen. Overmatige neerslag gerekend over het gemiddelde van deze drie maanden wordt niet verwacht. De zeewatertemperatuur van de Noordzee is nu (begin dec.) rond normaal. De kans op overvloedige neerslag-hoeveelheden is ook hierdoor gering.
als ik het me goed herinner verliep december nogal verzopen, met zeeer sterke WC
ZOMERVERWACHTING 2011: De berekeningen van IRI wijzen op een relatief warme zomer, gerekend over het gemiddelde van de maanden juni, juli en augustus met veel zonneschijn. Zoals in elke zomer moet er rekening gehouden worden met de schaapscheerderskou, een koele periode in de maand juni. Volgens de computerberekeningen zal de totale hoeveelheid neerslag in de zomer niet extreem zijn. Wel is er kans op flinke buien in vooral augustus. De zeewatertemperatuur van de Noordzee is nu (eind april) rond normaal.
Hier zaten ze compleet naast
VERWACHTING LENTE/VOORJAAR 2011: Tijdens de lente (maart,april,mei 2011) zal in Nederland de gemiddelde etmaaltemperatuur volgens computerberekeningen boven normaal uitkomen. De neerslaghoeveelheid komt in dit model niet tot uiting. De zeewatertemperatuur van de Noordzee is nu ( 2 jan 2011) ruim onder normaal waardoor overvloedige neerslag naar verwachting zal uitblijven en de kans op zonneschijn groot.
==> correct
Bron: IRI
Bron:http://home.hccnet.nl/v.d.horn/meteopagina/zeewatertemperatuur.htm
Volgens mij was dat vorig jaar precies hetzelfde geval pfff tis gewoon bagger ik hecht me er nog geen waarde aan want stieken denk ik toch dat we nog wat tegoed krijgen aanstaande winter
Dat de temperatuur nu al snel daalt is alleen maar goed, maar ik verwacht nog geen kou..
Meest koude maanden zijn januari en februari. Niet om de hoop in de grond te drukken.. maar eerder dan dat verwacht ik gewoon niet veel..
Misschien december? Daar ligt nog wel een kans.. maar voor November is het nog te vroeg...
De kaarten gaan ook nu nog steeds op en neer dus het is gewoon een kwestie van wachten en zien wat er gebeurd.. misschien is het over 2 weken wel steenkoud met sneeuw. Maar een situatie met +10 graden overdag is ook nog mogelijk..
Kortom.. gewoon blijven wachten!
Dat de temperatuur nu al snel daalt is alleen maar goed, maar ik verwacht nog geen kou..
Meest koude maanden zijn januari en februari. Niet om de hoop in de grond te drukken.. maar eerder dan dat verwacht ik gewoon niet veel..
Misschien december? Daar ligt nog wel een kans.. maar voor November is het nog te vroeg...
De kaarten gaan ook nu nog steeds op en neer dus het is gewoon een kwestie van wachten en zien wat er gebeurd.. misschien is het over 2 weken wel steenkoud met sneeuw. Maar een situatie met +10 graden overdag is ook nog mogelijk..
Kortom.. gewoon blijven wachten!
je hebt het helemaal correct verwoord, en je hebt volkomen gelijk.
maar als we blijven afwachten..dan valt er niets te discussieren
weather without storms is no weather at all.
Weather Services International: Early Heating Season to be Cold in UK and Western European Mainland
Above-Normal Temperatures Expected in Nordic Regions and Eastern Mainland during Late Autumn/Early Winter
Andover, MA, September 19, 2011 — WSI (Weather Services International) expects temperatures for the upcoming period (October-December) to average lower than normal across the UK and western mainland with above-normal temperatures common across the eastern mainland, Southeast Europe and most of the Nordic region.
WSI verwacht lagere temperaturen dan normaal in de periode oktober-december voor de UK en het westelijke gedeelte van het Europese vasteland. Oostelijke gedeelte van Europese vasteland, zuidoost Europa en Noordelijke gedeelte zijn veelal te warm.
“The high-latitude atmospheric blocking regime, as manifested by the negative phase of the North Atlantic Oscillation (NAO), is expected to dominate the pattern again across Europe during late autumn and early winter,” said WSI Chief Meteorologist Dr. Todd Crawford. “We currently expect the coldest temperatures to be confined to western Europe, as we do not expect the blocking to be as severe as during the last two winters.”
De NAO wordt verwacht om weer negatief te zijn (Sebastiaan; net als gedurende een groot gedeelte van de zomer!). De koudste temperaturen worden voor west Europa verwacht. De hogedrukblokkades lijken minder sterk te zijn dan in de vorige twee winters.
In October, WSI sees the monthly breakdown as:
Nordic Region* – Warmer than normal
UK * – Cooler than normal
Northern Mainland* – Cooler than normal
Southern Mainland* – Warmer than normal
In November, WSI forecasts:
Nordic Region – Warmer than normal, except Norway & northern Sweden
UK – Colder than normal
Northern Mainland – Warmer than normal, except coastal France/Benelux
Southern Mainland – Warmer than normal, except Iberia
In December, WSI forecasts:
Nordic Region – Colder than normal, except Finland & northern Sweden
UK – Colder than normal
Northern Mainland – Colder than normal, except parts of France/Benelux
Southern Mainland – Colder than normal, except southeastern Europe
Let op: deze is van vorig jaar en toen kwam deze verwachting al rond half september uit | Gewijzigd: 23 oktober 2012, 13:31 uur, door Marc Stoelers
We schreven er gisteren al over op deze site: het warme weer van nu en het koudere weer dat we later deze week in grote delen van Europa krijgen met in Scandinavië een invallende winter, hebben alles met elkaar te maken. Alweer lange tijd vertoont de straalstroom rond het noordelijke halfrond grote kronkels, kronkels die ervoor zorgen dat de wind bij ons net zo makkelijk uit het zuiden als uit het noorden waait. En dat afwisselend.
De zon komt op in Abdissenbosch in Limburg. Foto: Math Gossens.
Noordelijke en zuidelijke winden worden in de meteorologie meridionale stromingen genoemd, stromingen evenwijdig aan de noord-zuid lopende meridianen. Een beroemde meridiaan is de nulgraden meridiaan die over Londen loopt. Ze wijken af van het patroon dat in Nederland volgens de klimatologie gebruikelijk is. Gemiddeld over het jaar is de wind in Nederland zuidwestelijk, op wat grotere hoogte westelijk. Westelijke en oostelijke winden horen bij de zonale stromingen. De westcirculatie kwam in Nederland vroeger heel veel voor.
Minder intensief
Kwam… Want de laatste jaren wil het niet meer zo. Ze zijn er nog wel, de westcirculaties, maar lijken minder intensief dan eerder en vaak ook minder lang te duren. Meridionale stromingen, vroeger toch steeds weer iets bijzonders als ze langere tijd aanhielden, lijken het in het tegenwoordige klimaat een stuk beter te doen. Komen vaker voor, kunnen in onze omgeving nu hele seizoenen dominant zijn en dat in grote lijnen soms meerdere jaren achtereen.
Bij het Velperbroekcircuit nabij Arnhem waren hoog in de lucht meteen ook schapenwolken zichtbaar die de zon in de weg zaten. Foto: Martin de Jongh.
In de winter zorgen meridionale stromingen vaak voor ‘vuil winterweer’. Kouder dan normaal dus en met geregeld sneeuwval. Het jaar 2010 was er een mooi voorbeeld van met z’n sneeuwwinter en uiteindelijk ook die onvergetelijke decembermaand, uitmondend in de mooiste witte kerst sinds het jaar 1938. In de zomer zijn meridionale stromingen er de laatste jaren vaak de oorzaak van geweest dat het bij ons niet lang achtereen zomerweer wilde zijn. Omdat bij meridionale stromingen bij ons altijd een bovenluchttrog (een uitzakking van lage druk in de hogere delen van de atmosfeer) dichtbij is, is het zelden langere tijd achter elkaar stabiel. Warm kan het wel zijn, als de wind een tijdje uit het zuiden waait, maar onweersbuien liggen dan altijd op de loer om aan de prille warmte weer een einde te maken.
Ook in Wernhout waren die hoge schapenwolken al te zien. Het gras en de spinnenwebben waren er nat van de dauw. Foto: Corina Magielse.
Bochten in de straalstroom
Kenmerkend voor meridionale stromingen zijn de bochten in de straalstroom, die er op het moment van het optreden ervan altijd zijn. En daarbij gaat het altijd om een tweetal. Eén bocht heeft de punt dan naar beneden en op een zuidelijke positie, de andere de punt omhoog en dat op een noordelijke positie. Ligt de punt met de bocht omlaag boven de zeeën ten westen van de Europese westkust en de bocht met de punt omhoog boven Europa, dan komt het bij ons meestal tot een zuidelijke stroming, in principe van warme afkomst. Ligt de bocht met de punt omhoog boven de oceaan en die met de punt omlaag boven Europa, dan komt de wind bij ons vaak uit het noorden en uit een gebied dat in principe als een bron van koude lucht fungeert.
In Drenthe, in de buurt van Diever, bedekten grijze wolken vandaag de hemel. Ook daar begon de dag met een flinke hoeveelheid dauw, zoals op dit spinnenweb mooi is te zien. Foto: Marius Visser.
Het grappige van een dergelijke drukverdeling is, we stipten dat in het verhaal van gisteren ook al even aan, dat de twee patronen elkaar heel gemakkelijk afwisselen. Wat deze week gebeurt, is daar een prachtig voorbeeld van. Nu nog ligt de bocht in de straalstroom met de punt omlaag boven de oceaan en die met de punt omhoog boven Europa. En zitten we in lucht van zuidelijke afkomst waarin het warm is. Maar de komende dagen verschiet het patroon van fase, komt de bocht met de punt omhoog boven de oceaan en de bocht met de punt omlaag boven Europa te liggen. De wind bij ons gaat dan uit het noorden waaien en het wordt kouder. Hetzelfde gebeurt in de ons omringende landen en in Scandinavië, waar de winter krachtig invalt.
Niet onverwacht
Het feit dat meridionale stromingen tegenwoordig meer lijken voor te komen dan vroeger, komt niet helemaal onverwacht. Bochten in de straalstroom komen vaker voor naarmate de straalstroom minder sterk wordt. Belangrijkste aanjager van straalstroom zijn de temperatuurverschillen tussen het poolgebied en de gebieden rond de evenaar. De opwarming van de aarde van de laatste tientallen jaren doet zich in de poolgebieden veel sterker voor dan in de tropen. De temperatuurverschillen aan weerszijden van de straalstroom nemen hierdoor af, de straalstroom verliest aan sterkte. Hierdoor trekken er gemakkelijker bochten in. En maken meridionale stromingen meer kans dan vroeger, toen de straalstroom sterker was.
De NAO-index is de afgelopen maanden vrijwel voortdurend negatief geweest. En is dat nog steeds. Bron: NOAA.
Een maat voor de meridionaliteit/zonaliteit van het stromingspatroon in onze omgeving is de NAO-index, die in grote lijnen laat zien waar in de regio tussen IJsland en de Azoren de hoge- en de lagedrukgebieden liggen. Is de druk bij IJsland relatief hoog en bij de Azoren relatief laag, dan neemt de NAO-index een negatieve waarde aan. Bij ons is er dan een relatief grote kans op zowel noordelijke als zuidelijke winden. Is de luchtdruk bij IJsland laag en bij de Azoren hoog, dan wordt de NAO-index positief. De kans op zonale, westelijke winden is dan groot.
NAO-index vaak negatief
Kijken we naar wat er de afgelopen jaren is gebeurd, dan is de NAO-index vrijwel voortdurend negatief geweest, op een lange periode gedurende de afgelopen winter na. Toen was de NAO-index sterk positief. Het leverde ons een erg zachte winter op, op die twee bijzonder koude weken in februari na die Nederland toch nog op het randje van een Elfstedentocht brachten. Vanaf het voorjaar, gedurende de afgelopen zomer en ook nu in de herfst is de NAO-index meestentijds negatief geweest en overheersen meridionale stromingspatronen. Op de weerkaarten is dit de komende tijd goed te zien. Volgens de verwachtingen houdt dit voorlopig ook aan.
En ook volgens de verwachtingen, zie het bovenste balkje in dit figuur, blijft de NAO-index de komende twee weken negatief. Het ECWMF vermoedt een verband met de gematigde El Nino die op dit moment plaats heeft in het gebied van de Stille Oceaan tussen Indonesie en Peru. Bron: NOAA.
De grote vraag is natuurlijk waar de mogelijkerwijs toegenomen meridionaliteit van het stromingspatroon nu precies vandaan is gekomen en of het de komende jaren zo blijft. Diverse onderzoekers hebben zich al aan deze vraagstelling gewaagd, maar zijn nog niet met duidelijke conclusies gekomen. Wat wel zo lijkt, het Europees Centrum voor Middellange Termijn Verwachtingen (ECWMF) heeft daar inmiddels het een en ander over bekend gemaakt, is dat er een relatie lijkt te zijn tussen het optreden van een gematigde El Nino (een periodiek optredende warme zeestroom op de Grote Oceaan tussen Indonesië en Peru langs de evenaar) en een toenemende meridionaliteit van het stromingspatroon boven het noordelijke halfrond. De winter van 2010 met zijn sterk negatieve NAO-index was mogelijk een gevolg van een dergelijk gematigde El Nino, zo stellen deskundigen van het ECWMF in hun verhaal. Interessant in dit verband is dat ook nu en de komende maanden sprake is van een gematigde El Nino. En dat we nu dus ook alweer langere tijd met een negatieve NAO-index worden geconfronteerd.
Seizoensverwachtingen
Met het oog op het maken van succesvolle seizoensverwachtingen voor ons deel van de wereld is het een grote uitdaging vat te krijgen op dit soort processen. Het zou het begrip van het waarom achter veranderingen in het stromingspatroon in onze omgeving sterk kunnen vergroten.
Bron: Meteo Consult, ECMWF.
Ja als ik de kansen in moet schatten of er ergens de komende week nog sneeuw gaat vallen in de Benelux dan is dat wel de Ardennen.
De huidige run (12h) van GFS heeft de koude alweer in de koelkast gezet voor in ieder geval Nederland.. jaaaaa lang leve de 200hPa !!! ( straalstroom cq het mooie stukje wat Bart nu net heeft neergezet)
edit:
Oktober is hard op weg om in de top 10 te komen van warmste oktobers ooit gemeten (vanaf 1901)..zou die het nog halen aangezien het toch nog wat frisser gaat worden ?
| Gewijzigd: 23 oktober 2012, 23:00 uur, door Callie-P