![](/images/userimages/forum/user_1307/125575.jpg)
Ik hoorde zonet kloppen op de deur. Raar, want ik was nochthans niemand verwachtende. Ik deed nieuwsgierig open en ja hoor, de winter stond voor de deur Al is oktober pas gestart en is de herfst eigenlijk nog maar een maand ver, aan de reacties te zien in het herfsttopic wordt er rijkhalzend uitgekeken wat er voor deze winter op het programma staat. Eigenlijk weten we allemaal dat op deze vraag geen kant en klaar antwoord is en dat het veelal bij gokken en hopen blijft. Vorig jaar eindigde december op de 4de plaats in de rangschikking van zachtste decembermaanden in de laatste eeuw. Eigenlijk is de winter pas gestart na Nieuwjaar met het hoogtepunt in februari 2012. Toen kwam het kwik ongeveer 14 dagen niet meer boven het vriespunt.
![](/images/userimages/forum/user_1307/125576.png)
Temperatuurcurve februari 2012 van de 1ste tem de 12de
Wat er ons dit jaar te wachten wordt dus opnieuw afwachten zoals ik hierboven al zei. Mijn ideale winterverloop is toch wel eentje die gespreid verloopt. In de maand december mogen er al enkele vorstdagen gaan voorkomen met af en toe al eens een verrassing bij het opstaan. Niets is leuker dan wakker worden en zien dat er een vers laagje sneeuw gevallen is. Naar het eind van de maand neemt de spanning dan weer toe of er een witte kerst komt of niet. In 2009 en 2010 is er een witte kerst geweest, wat bijzonder is: sinds het begin van de meetreeksen was in Nederland nog nooit twee keer achter elkaar een witte kerst voorgekomen. De maanden januari en februari mogen persoonlijk in het teken staan van vrieskou. Zelfs als Vlaming zou ik ook nog eens een Elfstedentocht willen mee maken. Het was dit jaar kantje boordje en hopelijk komt het er in 2013 dan toch eindelijk eens van. Als we kijken naar "CFS Forecast of Seasonal Climate Anomalies", zien we dat enkel december iets kouder zou verlopen dan normaal en februari zelfs zachter dan normaal. Normaal gezien gebruik ik de verwachtingen van WSI (Weather Services International) maar hun verwachting komt pas rond het eind van deze maand. Die wordt hier uiteraard dan toegevoegd aan dit topic.
![](/images/userimages/forum/user_1307/125578.gif)
Hier en daar zijn er ook winterverwachtingen op het internet te vinden, de ene al wat sensationeler dan de ander. Toch zitten er ook goede stukken bij waarvan ik er hier van eentje, een stukje ga plaatsen:
Wordt de winter 2012 - 2013 streng of wordt het een kwakkelwinter ?
Wordt de komende winter 2012 - 2013 streng, kunnen we wellicht een Elfstedentocht tegemoet zien. Of wordt het weer een ouderwetse Nederlandse kwakkelwinter ? Een analyse en weersvoorspelling.
Het weer.
Over weinig zaken wordt zo veel gesproken als over het weer. Met name in Nederland met zijn sterk wisselende weerkarakter, zijn bespiegelingen over actueel en te verwachten weer aan de orde van de dag. Met de afgelopen winter nog vers in het geheugen, voornamelijk vanwege de Elfstedentocht - komt hij wel of komt hij niet -, is het toch weer tijd om eens vooruit te blikken en eens na te gaan of er al signalen zijn, die een voorspelling voor de winter 2012 - 2013 min of meer realistisch maken.
We moeten ons er natuurlijk wel van bewust zijn dat het weer op een bepaalde plek op aarde afhankelijk is van heel veel factoren, zoals geografische ligging, zeetemperaturen, zeestromingen, natuurrampen, invloed van de zon en invloed van de mens. Weer is altijd een kwestie van oorzaak en gevolg ; binnen de invloedssfeer van de aarde spelen zich continu meteorologische processen af, waarbij onder invloed van verschillen in temperatuur boven land- en zeeoppervlak hoge- en lagedrukgebieden gevormd worden en luchtmassa's zich op diverse hoogten verplaatsen en er stromingspatronen ontstaan, aan de hand waarvan weersvoorspellingen kunnen worden gedaan.
Het Nederlandse weer wordt voornamelijk bepaald door de invloed van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Met name het relatief warme noordzeewater zorgt bij ons voor gemiddeld genomen gematigde temperaturen. Het sterk wisselende karakter van ons weer is inherent aan het hier heersende zeeklimaat.
Lees verder: Wordt de winter 2012 - 2013 streng of wordt het een kwakkelwinter ?
Bron: http://www.plazilla.com
©onweer-online
| Gewijzigd: 3 oktober 2012, 16:20 uur, door Bart Standaert
Door: Marc E. Putto
Het is oktober en de herfst dient zich allengs aan in de Lage landen. Sommige bomen en struiken etaleren hun onvermijdelijke herfstverkleuringen alweer in optima forma. Fraaie schakeringen uiteenlopend van okergeel via roestbruin naar scharlakenrood zijn waarneembaar in bos en beemd voor de oplettende waarnemer.
Rond de tijd dat de blaadjes beginnen te vallen druppelen links en rechts ook de winterprognoses binnen en opvallend daarbij is het hoge de-wens-is-de-vader-van-de-gedachte-gehalte. Iedere prognotiseur opteert a priori voor een koude en sneeuwrijke winter. Nooit hoor of lees je dat iemand met een buitengewoon zachte winter komt. Het lijkt er overigens op alsof (net als met de pepernoten en chocoladeletters die dit jaar al op de laatste dag van augustus(!) in sommige supermarktschappen lagen) men verlangt naar steeds vroeger geventileerde winterprognostieken.
Een jaar gelden was er plots hilariteit toen een niet helemaal bonafide (buitenlands) weerinstituut ineens met een zogenaamde ‘Horrorwinter’ kwam. Het journaille, tegenwoordig steeds minder wars van dit soort sensationele scoops, pikte het opmerkelijke bericht prompt op en de vermeende Horrorwinter ging als het ware een eigen leven leiden. Nu zou het gaan gebeuren: een megawinter, ‘de winter des doods’ die z’n weerga niet zou kennen, inclusief drie maanden sneeuw en ijs met tenminste twee elfstedentochten in theorie. De intense koude-uitbraak zou al begin november op de rails staan voor West-Europa en de Kleine IJstijd stond warempel voor de deur.
Het meest opmerkelijk is misschien nog wel dat ondergetekende die in oktober 2008, 2009 en 2010 expliciet koude en sneeuwrijke winters in het vooruitzicht stelde, uitgerekend vorig jaar met een vrij zachte variant op de proppen kwam. We weten hoe het is afgelopen. Niets kwam van die Horrorwinter terecht, alleen begin februari beleefden we een ongemeen felle koudegolf. De winter in toto (gemiddeld over december, januari en februari) was inderdaad vrij zacht.
Hoe gaat het straks in de winter van 2012-2013?
De vrij recente, zeer snelle en omvangrijke afsmelt van het Arctische zee-ijs kan een rol gaan spelen.
Een andere verdeling van de lage – en hogedrukgebieden in de Poolgebieden met als gevolg onder meer een afname van de straalstroom, zou de kans op koudere winters doen toenemen op onze breedten. Door die mutatie van de drukgebieden en een andere verdeling van de weersbepalende barometrische pendanten nemen de temperatuurverschillen tussen de Poolgebieden en onze gematigde breedten af. De al genoemde straalstroom komt daardoor veel minder uit de verf en inherent daarmee de reguliere depressieactiviteit tussen IJsland en Schotland. De straalstroom kan eerder gaan meanderen en blokkades in de atmosfeer werpen zich daardoor eerder op. Koudebrengende weersystemen krijgen als gevolg daarvan frequenter en ook langer de kans om zich met het West-Europese weer te gaan bemoeien. Op grond van deze theorie is de kans op relatief koude winters bij ons tamelijk groot. Dit moge contradictoir klinken, immers minder ijsbedekking in het Noordpoolgebied geeft indirect koudere winterseizoenen op onze gematigde breedten.
We gaan het zien.
Bekijk www.weerprimeur.nl eens voor alvast enkele inleidende winterbeschietingen en andere weerinfo.
Weer(ad)visionair Marc E. Putto
http://www.amsterdampost.nl/weer-een-horrorwinter-op-papier/ | Gewijzigd: 3 oktober 2012, 16:13 uur, door Bart Standaert
En sneeuw net zoals op de foto van Bart heb ik al heeeeeeel lang niet meer gezien. | Gewijzigd: 4 oktober 2012, 11:42 uur, door reedtimmer
Was overigens op 1e kerstdag bijna op 1 avond weg door een flinke dooiaanval met veel regen.
(CFS is de laatste runs totaal niet goed meer op LT, maarja LT telt eigenlijk niet. Maar een week of 2 geleden gaf die echt vriestemperaturen uit voor dec/jan
We zien well..
En WITTEKERST. Ja ik weet dat ook nog, in avond was alles weg, terwijl dat er op vele andere plaatsen gewoon 20cm extra bij was gevallen? | Gewijzigd: 4 oktober 2012, 12:46 uur, door Gilleeesss
Door: Marc E. Putto
[...]
A : Het meest opmerkelijk is misschien nog wel dat ondergetekende die in oktober 2008, 2009 en 2010 expliciet koude en sneeuwrijke winters in het vooruitzicht stelde, uitgerekend vorig jaar met een vrij zachte variant op de proppen kwam. We weten hoe het is afgelopen. Niets kwam van die Horrorwinter terecht, alleen begin februari beleefden we een ongemeen felle koudegolf. De winter in toto (gemiddeld over december, januari en februari) was inderdaad vrij zacht.
[...]
B : De straalstroom kan eerder gaan meanderen en blokkades in de atmosfeer werpen zich daardoor eerder op. K
[...]
Leuk stukje, een opmerking en iets wat ik me eigenlijk afvraag...
De opmerking:
A: Juich niet te vroeg, juist die prik in februari heeft menig "koude wintervooprpseller" er toe gebracht om toch "zie je wel? ik had gelijk, het heeft alleen wat langer geduurd maar dat is wel goedgekomen" te roepen....
B: Ik ken dat verschijnsel maar het gekke is dat juist bij meanderen voor mijn gevoel juist in principe vele grote verschillen voorbij zouden moeten kunnen komen. Juist bij een constante straalstroom zou je steeds hetzelfde moeten kunnen verwachten
Door: Marc E. Putto[...]
A : Het meest opmerkelijk is misschien nog wel dat ondergetekende die in oktober 2008, 2009 en 2010 expliciet koude en sneeuwrijke winters in het vooruitzicht stelde, uitgerekend vorig jaar met een vrij zachte variant op de proppen kwam. We weten hoe het is afgelopen. Niets kwam van die Horrorwinter terecht, alleen begin februari beleefden we een ongemeen felle koudegolf. De winter in toto (gemiddeld over december, januari en februari) was inderdaad vrij zacht. [...]
B : De straalstroom kan eerder gaan meanderen en blokkades in de atmosfeer werpen zich daardoor eerder op. K [...]Leuk stukje, een opmerking en iets wat ik me eigenlijk afvraag...
De opmerking: A: Juich niet te vroeg, juist die prik in februari heeft menig "koude wintervooprpseller" er toe gebracht om toch "zie je wel? ik had gelijk, het heeft alleen wat langer geduurd maar dat is wel goedgekomen" te roepen....
B: Ik ken dat verschijnsel maar het gekke is dat juist bij meanderen voor mijn gevoel juist in principe vele grote verschillen voorbij zouden moeten kunnen komen. Juist bij een constante straalstroom zou je steeds hetzelfde moeten kunnen verwachten
met B ben ik het niet eens omdat een meanderende straalstroom er blokkades kunnen ontstaan,bij een constante en dus rechte is dat veel moeilijker
| Gewijzigd: 5 oktober 2012, 13:26 uur, door Marga
Volgens de laatste CFS run Zal de temparatuur vanaf 6 december amper meer boven het vriespunt stijgen
![](/images/userimages/forum/user_11763/125637.png)
![:P :P](/images/smilies/9.gif)
![:P :P](/images/smilies/9.gif)
![:D :D](/images/smilies/5.gif)
![8) 8)](/images/smilies/4.gif)
http://www.youtube.com/watch?v=4BuW7s5CWbc
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
![:P :P](/images/smilies/9.gif)
![:P :P](/images/smilies/9.gif)
![:D :D](/images/smilies/5.gif)
![8) 8)](/images/smilies/4.gif)
http://www.youtube.com/watch?v=4BuW7s5CWbc Zitten we zeker zonder stroom in België :p
Hmmm het wintertopic... de Haagse beer gaat wakker worden
Sommige zullen mij kennen, sommige niet.. maar ik schrijf hoofdzakelijk en alleen in het wintertopic ( al een paar jaar) dus mocht je denken waar komt die flippo vandaan ? Ik kom net uit de grot waar ik mijn zomerslaapje gehouden heb
De laatste 2 maanden ben ik al een beetje aan het snuffelen op internet of er al leuke artikelen zijn die een hoop op een goede winter voor de lage landen kan doen groeien. Ik heb een simpele analyse gemaakt van het effect van la Nina maar eigenlijk is mijn conclusie gebaseerd op de status van dit verschijnsel in december en vervolgens de status van het weer in NL dat er zeker kwa temperatuur totaal geen effect is van dit verschijnsel op ons weer in NL .
Iets wat ik niet kan verklaren is dat het stukje van Wikepedia zegt dat er in 2010 met een zeer sterke La Nina zeer veel neerslag is gevallen in Europa.. Nou weet ik niet hoe het in de rest van Europa was maar onderstaand plaatje laat zien dat het juist droog was in NL terwijl er een enorme plens koud water voor de kust van Amerika lag, dus mogelijk dat er stukken zijn in Europa waar veel meer neerslag valt als gevolg van La Nina . Maar aan de hand van het onderstaande is het tegendeel waar voor NL.
![](/images/userimages/forum/user_4399/125689.jpg)
Mochten er mensen zijn die even een simpele uitleg willen van "la Nina".. wikipedia brengt soelaas
Source: http://nl.wikipedia.org/wiki/La_Ni%C3%B1a
Na El Niño komt er vaak La Niña (Spaans voor het meisje). Ze wordt wel gezien als het zusje van El Niño.
Het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust wordt weggedreven en een koude stroom komt hiervoor in de plaats. Het warme oppervlaktewater verschuift naar Australië, verder dan in een ‘normaal’ jaar, waardoor er meer regen valt in Azië en Amerika. Dit noemt men de Walker circulatie.
Meer uitgesproken Las Niñas kwamen voor in de periode 1988-1989 en 1998-2001, de La Niña van 1995-1996 was tamelijk zwak. De La Niña van 2007-2008 was de sterkste ooit gemeten en zorgde voor kouderecords in onder andere China en Noord-Amerika. In 2010-2011 zorgde La Niña onder andere voor hevige regenval en overstromingen in Australië en Europa en voor modderstromen in Brazilië.
![](/images/userimages/forum/user_4399/125686.jpg)
De verkoeling stelt in vergelijking met de verwarming niet veel voor. Toch heeft La Niña wel degelijk invloed. De effecten van La Niña zijn meestal precies omgekeerd aan El Niño. Zo zal op plaatsen waar het tijdens El Niño heel droog was nu veel regenen en omgekeerd. Vroeger dacht men dat La Niña niet bestond en zag men haar als de normale situatie. Tegenwoordig weet men wel dat La Niña iets anders is, mede dankzij metingen en satellietgegevens. La Niña is echter veel minder erg dan El Niño en richt ook niet veel schade aan. Men kan haar beter zien als een versterking van de normale omstandigheden.
Maar goed het zoeken gaat verder, maar ik moet zeggen dat ik op het smeltend poolijs na ( waarvan ik nog beter wil snappen wat de effecten voor ons zijn) eigenlijk (nog) geen hoopgevende artikelen gevonden heb. Maar goed zoals Bart al zei “al deze prognoses komen vaak niet of nauwelijks uit.
Dan nog even een reactie op het citaat wat ik bovenin aangehaald heb.
Een meanderende straalstroom KAN idd voor een blokkade zorgen ( in de negatieve of positieve zin).. maar als deze straalstroom een golfslagbad blijkt en de straal dus constant opschuift dan krijgen we onstabiel knudde weer.. met het ene moment wat koude en het volgend moment zitten we weer met hoge temps.
Dus ja de straalstroom zien we het liefst in een golf maar deze golf moet wel still liggen want anders krijgen we kwakkelweer en niet onbelangrijk de straalstroom moet voor NL precies op de juiste positie liggen.
Als we iets de afgelopen 2 winters wel vaak gezien hebben is dat de straalstroom vaak boven NL een bocht maakt met als gevolg, kwakkelweer.
![](/images/userimages/forum/user_4399/125688.jpg)
Kortom we gaan het zien de komende maanden en jullie zullen mij vaker zien naarmate we interessantere ontwikkelingen zien in het weer.
| Gewijzigd: 5 oktober 2012, 13:27 uur, door Marga
Altijd leuk om jou berichten te lezen.
Hier nog een leuk filmpje!
Wie weet wat brengt winter 2012/2013 ons
![:D :D](/images/smilies/5.gif)
http://www.youtube.com/watch?v=8cTSP_UBclE
Grtzz | Gewijzigd: 5 oktober 2012, 18:17 uur, door Sanwa
anders duik ik me grot weer in Dan trekken we je er aan je haren weer uit!
![:P :P](/images/smilies/9.gif)
Ik meen ooit in het winterdiscusssietopic gelezen te hebben dat hoe kouder de noordzee hoe kouder en sneeuwrijker de winters.
op onderstaande statistiek is te zien dat de noordzee nu al koeler is tov voorgaande jaren.
http://home.hccnet.nl/v.d.horn/meteopagina/zeewatertemperatuur.htm | Gewijzigd: 6 oktober 2012, 16:20 uur, door Wittekerst