©Belga
Het Koninklijk Meteorologisch Instituut KMI heeft code geel afgekondigd in verband met neerslag, zo heeft weerman Frank Deboosere van de VRT vandaag getwitterd.
Het weerinstituut verwacht een zeer wisselvallige dag met vanaf het westen regen en buien. Die trekken geleidelijk naar het oosten. Plaatselijk valt er veel neerslag en is er kans op wateroverlast, waarschuwt Deboosere. Over het zuidoosten blijft het mogelijk nog droog tot de avond. Ook morgen/donderdag is er overal kans op veel neerslag, zegt het KMI.
Code geel is de eerste waarschuwingsgraad van het weerinstituut. Er zijn ook nog de codes oranje en rood, waarbij rood de meest ernstige situatie is. Groen betekent geen noemenswaardige problemen.
Bron: HLN
De avondspits is woensdag iets vroeger op gang gekomen. Dat komt deels door de spoorstaking, maar vooral door de hevige regen. Er zijn vooral veel verkeersproblemen in en rond Gent, in de regio Antwerpen en op de binnen- en buitenring van Brussel. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.
De soms hevige regen speelt vooral de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen parten. "De vertragingen in en rond Antwerpen en Gent zijn langer dan op een normale woensdagavond", verduidelijkt Beeckman.
De regio van Gent heeft ook te kampen met de gevolgen van enkele kleine incidenten, op de E40 in Drongen en op de E17 in Gentbrugge. "De rijstroken zijn er wel vrij, maar er zijn toch langere files dan normaal. Ook in de binnenstad van Gent verloopt het verkeer moeizaam", aldus Beeckman.
E19
Op de E19 vanuit Brussel richting Antwerpen stond een erg lange file, al van voor Mechelen. Ook op de A12 en op de Antwerpse ring, zowel richting Gent als richting Nederland, stonden er lange files.
De Brusselse buitenring kampt nog een beetje met de gevolgen van het ongeval eerder woensdagmiddag in Zaventem. Op de Brusselse binnenring tenslotte was er een klein ongeval aan het Leonardkruispunt richting Waterloo.
Bron: hbvl
Op zowat alle snelwegen naar Brussel en Antwerpen staan er ellenlange files. Omstreeks 8.30 uur is er 400 kilometer file. "De situatie is lichtelijk rampzalig", zegt Bart Suy van de VRT-verkeersredactie. Om 7 uur was er al 120 kilometer file op de wegen, om 8.30 uur gaat het richting de 400 kilometer.
Daar zijn verschillende verklaringen voor, in de eerste plaats is het regenweer de boosdoener. Daarnaast is het de dag na een treinstaking altijd drukker op de weg en bovendien is donderdag zowat de drukste verkeersdag van de week.
Maar enkele ongevallen op cruciale plaatsen in het wegennet gooien dan nog meer roet in het eten. Vlak bij de plaats waar je van de E19 de Ring van Brussel op moet is er een ongeval gebeurd met twee vrachtwagens en een auto. Op de A12 was er een ongeval ter hoogte van Aartselaar, net als op de E40 in Ternat.
Bron: de Redactie
Door het onstuimige weer is het vandaag opvallend druk op de snelwegen. Ook zijn er, vooral in de Randstad, veel ongevallen gebeurd. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB gezegd. Rond 8.45 uur stond er in totaal ruim 330 kilometer file. Door de regen trappen automobilisten vaker op de rem en is het zicht slechter.
Op verscheidene plekken leidde dat tot aanrijdingen. Zo kwamen op de A10 bij knooppunt Watergraafsmeer vier auto's met elkaar in botsing. Daardoor ontstonden lange files.
Bron: RTV N-H
Door regen en aanrijdingen stond er vanmorgen de langste spits sinds april van dit jaar.
Dat meldt de Verkeersinformatiedienst VID via Twitter. Het was vooral druk rond Amsterdam en Rotterdam. Rond 08:45 uur stond er in totaal ruim 330 kilometer file.Door de regen wordt er vaker geremd en is het zicht slechter, zegt de ANWB. Op verscheidene plekken leidde dat tot aanrijdingen.
Zo kwamen op de A10 bij knooppunt Watergraafsmeer vier auto's met elkaar in botsing. Daardoor ontstonden lange files. Ook op onder meer de A13 tussen de knooppunten Prins Clausplein en Kleinpolderplein kwam het verkeer stil te staan na een ongeval. Ook hier is er bijna geen doorkomen aan, twittert de VID.
Langste file
De langste file stond in het zuiden van het land: 18 kilometer op de A2 van Maastricht richting Eindhoven tussen Nederweert en knooppunt Leenderheide. Ook op de A6 liep het verkeer vast. Tussen Lelystad en Muiden stond rond 09:00 uur 13 km file.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:09 uur, door Joyce.s
Aanvullend nieuwsbericht
Door het onstuimige weer is het vanochtend opvallend druk op de snelwegen. Ook zijn er, vooral in de Randstad, veel ongevallen gebeurd. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB gezegd. Het fileleed speelt ook een deel van de onderhandelaars over een nieuw kabinet parten. De onderhandelaars konden niet zoals gepland om 10.15 uur beginnen. Maar de vertragingen vallen mee en halverwege de ochtend kan er zeker verder worden gepraat.
Bron: Ad | Gewijzigd: 4 oktober 2012, 11:12 uur, door Tatanka
Door het onstuimige weer wordt de vrijdagochtendspits mogelijk twee keer drukker dan normaal. Daarvoor waarschuwt de ANWB. Het verkeer had donderdagochtend ook al flink last van regen en wind. Op het hoogtepunt stond er 350 kilometer file, het dubbele van het normale aantal kilometers in deze periode. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits sinds april.
Doordat de regen en wind aanhouden wordt vrijdag opnieuw drukte verwacht. "Op een normale vrijdag staat er meestal zo'n vijftig kilometer, nu rekenen we op zo'n honderd kilometer", licht een woordvoerder van de ANWB toe.
Met name aan de westkust wordt veel regen en wind verwacht. Aan zee neemt de wind toe tot stormachtig en mogelijk gaat het stormen met windstoten tot honderd kilometer per uur, meldt Weerplaza. De piek van de harde windstoten wordt aan het einde van de ochtend verwacht.
Tot nu toe was oktober al erg nat. De eerste dagen is in veel regio's al de helft van de normale maandelijkse hoeveelheid neerslag gevallen. Tot en met zaterdag blijft het regenen, zondag is het naar verwachting weer droog, meldt Weerplaza.
Bron: Nieuws.nl
De brandweer van Brussel moest woensdagavond tot donderdagmorgen een dertigtal keer uitrukken voor wateroverlast, hoofdzakelijk veroorzaakt door verstopte aflopen. Volgens Pierre Meys, de woordvoerder van de brandweer, werd de gemeente Ukkel het zwaarste getroffen.
In Ukkel kwamen een tiental oproepen binnen, vooral uit de wijk rond de Dolezlaan deelde in de waterellende. In de de Perckestraat raakte een vrouw in haar auto ingesloten door een watermassa van één meter hoog. De felle neerslag had ‘s morgens verstoppingen in de waterafvoer veroorzaakt.
In de regio Overijse waren er problemen met de Zilverbeek die door de zware regenval buiten haar oevers was getreden. Daardoor staat er water in een vijftal straten, waaronder de Meerlaan, en zijn een aantal kelders van woningen ondergelopen, aldus de lokale brandweer.
In de buurt van Aat (provincie Henegouwen) moest de brandweer twaalf keer uitrukken voor wateroverlast. De helft van de tussenkomsten waren in het stadscentrum van Aat, voor verstopte dakgoten, waterafvoeren en enkele ondergelopen kelders.
In Tubeke (Waals-Brabant) overstroomde donderdagmorgen de beek Le Hain, waardoor de provinciebaan tussen Kasteelbrakel en Klabbeek en Tubeke onder water kwam. De brandweer plaatste zandzakjes om de aanpalende woningen te behoeden voor wateroverlast. Omdat het water in deze zijtak van de Zenne blijft stijgen, vreest de brandweer ondergelopen huizen. In de regio Tubeke staan al enkele kelders blank en is modder op de wegen gestroomd.
Bron: nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
In een sterke westelijke stroming, de straalstroom, dient zich morgen, vrijdag, een klein, maar actief lagedrukgebied aan. De koers van het laag lokt bij ons veel regen en veel wind uit. De windpiek wordt in de loop van de ochtend en aan het begin van de middag verwacht. Daarmee wordt de ochtendspits (net) gespaard.
Weerkaart geldig voor vrijdagmiddag 5 oktober, aldus hoofdberekening van ECMWF van afgelopen nacht. De druk in het lagedrukgebied(je) is gedaald tot 997 hPa. De kern ligt dan nabij de Duitse Wadden. Het koufront van de depressie trekt oost/zuidoostwaarts over ons land en veroorzaakt perioden met regen. Achter het front nemen de drukverschillen en daarmee de wind tegen die tijd alweer iets af.
Details voor wat betreft regen en wind kunnen over het algemeen pas binnen 24 uur vantevoren worden gegeven. Zo waren de verschillen tussen de diverse modelberekeningen, met hun scenario voor vrijdag, gisteren nog vrij groot, terwijl de berekeningen van vanochtend meer op één lijn zaten voor wat betreft de koers van het lagedrukgebiedje en daarmee ook de te verwachten regen en wind.
Windverwachting vrijdagochtend 5 oktober 6 UTC, 8 uur lokale tijd aldus de hoofdberekening van het ECMWF van afgelopen nacht. De wind begint toe te nemen....
Zware windstoten....
We kunnen nu duidelijk aangeven dat een zich snel ontwikkelende depressiekern via het zuiden van Engeland en de zuidelijke Noordzee naar de Duitse Bocht trekt, waar zij morgenmiddag wordt verwacht. Vlak ten zuiden van het laag bevindt zich de meeste wind, het windveld. De wind draait van zuidelijke richtingen naar zuidwest tot west en wakkert aan tot 7 Beaufort aan de west- en noordkust, de Waddeneilanden en ook op het IJsselmeer. Op de Wadden is even een stormachtige wind, kracht 8, mogelijk. In het diepe binnenland wordt de wind 4 tot 6 Beaufort, maar de windstoten zijn opvallender: Meteo Consult verwacht gedurende een paar uur tijd (zware) windvlagen van 65 tot 90 kilometer per uur, en in de kustprovincies tot maximaal 100 km/u. Aangezien de bodem vochtig is en de bomen nog voor rond 95% in blad staan, kunnen enkele bomen makkelijk omwaaien. Daarnaast zullen ongetwijfeld veel takken afwaaien.
Windverwachting hoofdberekening van het ECMWF van afgelopen nacht, voor vrijdagochtend 5 oktober 8 UTC, 10 uur. De wind trekt verder aan, maar even ten noordwesten van Texel zo'n beetje is er tijdelijk weinig wind (in het laagje zelf).
En regen....
In de loop van komende nacht, vrijdagochtend en de eerste uren van vrijdagmiddag wordt, op een frontale storing die bij de depressie hoort, enige tijd regen verwacht. Op de natste plekken valt in 24 uur tijd rond 20 millimeter regenwater, op de meeste plekken wordt 5 tot 15 mm verwacht. In de loop van de middag wordt het vanuit het westen vrijwel overal droog en daarbij neemt ook de wind een Beaufort af en verdwijnen de zwaarste windvlagen. Maar zuid van de grote rivieren lijkt het bewolkt en enigszins regenachtig te blijven, aangezien het koufront daar min of meer tot stilstand lijkt te komen. De temperatuur loopt uiteen van maximaal 14 graden in het noorden tot 18 graden in Limburg.
Windverwachting zelfde modelrun geldig voor vrijdagmiddag 5 oktober 12 UTC, 14 uur.
'Hondenweer'
Afgelopen nacht en vanochtend passeerde eveneens een regenstoring met daarin een lagedrukkern verscholen, een zogeheten golftop. In het zuidoosten van het land, waar de golftop overeen koerste, is de meeste regen gevallen. Volgens hetweeractueel.nl, waar Meteo Consult mee samenwerkt, viel in Midden-Limburg plaatselijk 53 millimeter. Het officiële meetpunt Ell, bij Weert, noteerde vanochtend om 8 uur 21 millimeter. En een greep uit de meldingen na een oproep via ons twitteraccount vanochtend, leverde de volgende regenhoeveelheden op: Ruurlo 30 millimeter, Doesburg 22, Assen 7, Hellevoetsluis 9, Arnhem 17, Lent 8 en Zeewolde 9 millimeter. Het was dus (even) 'hondenweer' op dierendag, maar vanmiddag klaarde het vanuit het westen flink op en daarmee gaan we ook de avond in.
Een natte boel. Foto: Helga Kobben.
Verbetering in het weekend
Hoewel het dit weekend niet warmer wordt dan 13 tot 16 graden, breekt wel de zon geregeld door. Vallen er zaterdag een paar buien, zondag is het geheel droog. Dit is echter niet het begin van een droge en rustige periode, want vanaf maandag weten nieuwe oceaanstoringen ons land alweer te vinden.....
Bron: Meteo Consult
De overvloedige regen heeft beken en rivieren meteen doen zwellen. Op een aantal plaatsen heeft dat tot wateroverlast geleid en moest de brandweer te hulp komen omdat straten onder water liepen.
Bron: nieuwsblad
De hulpdiensten in Limburg houden het peil van enkele waterlopen, zoals de Demer en de Herk, in het oog na de regenval van deze ochtend. Het peil van de Demer in Hasselt en Herk-De-Stad steeg zeer snel, waardoor onder meer het fietspad langs de Universiteitslaan naar de Hasseltse universiteit blank kwam te staan en afgesloten werd. Hier en daar stonden straten in Limburg onder water door rioolputjes die verstopt raakten door bladeren en eikels. Er waren nergens grote problemen in de provincie.
"We letten op het peil van de Demer. Omdat het zo snel steeg, werd beslist de sluizen naar het Schulensmeer open te zetten, zodat daar het binnenbekken kon volstromen. Het peil van de Demer is intussen gezakt. We verwachten geen problemen, tenzij het opnieuw hard gaat regenen", aldus burgemeester Danny Pauly (sp.a) van Herk-De-Stad. De Hasseltse brandweer pompte preventief water weg uit een vijver aan de Kinepolis om erger te voorkomen.
Bron: HLN
© belga.
De regenzone die deze ochtend voor een buitengewoon lastige ochtendspits zorgde, heeft tegen de middag het land verlaten. "Het ergste is voorbij, maar ter plaatse kunnen problemen van wateroverlast nog aanhouden omdat de waterlopen met enige vertraging reageren op de neerslag", aldus weerman David Dehenauw. "Deze namiddag blijft het, op enkele lokale buien na, meestal droog."
Dehenauw verwacht echter niet dat het de komende dagen droog blijft. "Na middernacht en vrijdag komt een nieuwe regenzone het land binnen. In Hoog-België wordt tussen donderdagnacht en zaterdagmiddag tussen 5 en 10 mm verwacht, en tussen 10 en 20 mm in Laag- en Midden-België. Vrijdag wordt het bovendien zeer winderig."
Er werden echter geen records gebroken, al is op sommige plaatsen op 36 uur de helft tot zelfs 70 procent van de gemiddelde maandhoeveelheid voor oktober gevallen. In een normale maand oktober valt in Ukkel 75 liter/m². Tot 2 uur donderdagmiddag viel daar op 36 uur 45 liter/m². In Chièvres, bij Aat, viel de meeste regen: 53 liter/m².
Bron: HLN
In Tubeke (Waals-Brabant) overstroomde donderdagmorgen de beek Le Hain, waardoor de provinciebaan tussen Kasteelbrakel en Klabbeek en Tubeke onder water kwam. De brandweer plaatste zandzakjes om de aanpalende woningen te behoeden voor wateroverlast. Omdat het water in deze zijtak van de Zenne blijft stijgen, vreest de brandweer ondergelopen huizen. In de regio Tubeke staan al enkele kelders blank en is modder op de wegen gestroomd.
Bron; Nieuwsblad
De spits valt vrijdag zoals verwacht drukker uit dan normaal. Rond 08.15 uur stond ongeveer tachtig kilometer file, terwijl normaal vijftig kilometer staat. "Op een vrijdag is het normaal heel rustig dus er is niet veel voor nodig om het een drukke vrijdagochtend te kunnen noemen", zegt een woordvoerder van de ANWB.
Door het hele land regent het, waardoor er veel aanrijdingen zijn. Er zijn geen uitschieters. "Het is overal drukker, zowel in de Randstad als daarbuiten." De ANWB hield er donderdag rekening mee dat de spits vrijdag een piek van honderd kilometer bereikt. Dat is nog altijd een stuk minder dan op andere werkdagen. Donderdag staat normaal rond deze tijd bijvoorbeeld op het hoogtepunt zo'n 175 kilometer file. Deze donderdag was dat door de regen en de ongelukken die daardoor gebeurden 350 kilometer.
Depressie
In de ochtend trekt een depressie over het noordwesten van het land, meldt weeronline.nl. Er worden in het hele land zware windstoten verwacht. De wind is rond het middaguur op zijn sterkst. In combinatie met de regen kan dat lastig zijn voor het verkeer. In de middag trekt de neerslag weg en valt alleen in het zuidoosten af en toe nog regen.
Bron: Nu.nl
Wie in het westen van het land de weg op gaat, moet rekening houden met zware windstoten. Het KNMI waarschuwt voor windstoten van rond 90-100 kilometer per uur langs de westkust en boven grote wateroppervlakken. Vooral aan het eind van de ochtend en het begin van de middag kan de wind flink aantrekken. Het slechte weer wordt veroorzaakt door een depressie die over het noordwesten van het land trekt.
Drukkere ochtendspits
Het herfstweer veroorzaakte vanmorgen op de weg voor nogal wat problemen. Er stonden veel langere files dan normaal. In het hele land waren ongelukken op snelwegen, die voor vertraging zorgden. Volgens de ANWB ging het vooral om kop-staartbotsingen. Rond 08:30 uur stond er in totaal ongeveer 130 kilometer file. Normaal is dat op vrijdagochtend zo'n 50 kilometer. Op enkele plaatsen waren delen van snelwegen tijdelijk afgesloten door een ongeluk, zoals de Afsluitdijk richting Groningen (A7).
Bron: RTLnieuws | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
De Zeeuwse Kustmarathon is vrijdagmorgen aan een kleine ramp ontsnapt. Vroeg in de ochtend dreigde de harde wind de grote tent omver te blazen. Na enkele noodreparaties werd de tent steviger verankerd en was het grootste gevaar geweken. Later nam de noordwestenwind, aanvankelijk kracht acht, flink af. De tent wordt gebruikt om de deelnemers op de vangen, voor de prijsuitreikingen en voor het Kustmarathonfeest op zaterdagavond.
Bron: Pzc
EMMEN - De harde wind zorgt voor veel overlast in Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe.
Brandweer en politie kregen 55 meldingen van omgewaaide bomen. De bomen
liggen op rijbanen en op auto's. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Gemeente en
brandweer zijn momenteel druk bezig met het ruimen van de bomen.
Bron: RTV Drenthe
Edit Marga: Filmpje toegevoegd | Gewijzigd: 5 oktober 2012, 15:53 uur, door Marga
Foto: Jan Veenhoven
De storm, die vrijdag aan het begin van de middag over Drenthe trok, heeft in het zuiden van de provincie zestig bomen geveld. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. Wel kwam aan de Kerkweg in Erica een boom op een woning terecht. De bewoners waren op dat moment niet thuis, maar zijn later uit voorzorg op een ander adres ondergebracht. Volgens een woordvoerder van de politie was er namelijk het gevaar dat de boom zou gaan schuiven. De brandweer heeft de bewoners geadviseerd een specialistisch bedrijf in te schakelen om de boom te verwijderen. Her en der in Zuid-Drenthe werden wegen en fietspaden het toneel van vallende bomen en brekende takken. Het verkeer werd er flink door gehinderd, maar veel schade was er niet. Wel werd een geparkeerde auto door een boom getroffen.
Bron: Dvhn
© photo news.
Regenbuien en ongevallen in de loop van de namiddag hebben de avondspits vanavond in de war gestuurd. "Enkele incidenten tussen 14 en 16 uur zorgden ervoor dat de avondspits al heel vroeg op gang kwam, vooral rond Antwerpen en Brussel", aldus Hajo Beeckman van Verkeerscentrum Vlaanderen. "In combinatie met regenbuien en de pendelaars die elke dag op de baan zijn, vormden zich lange files."
De grootste problemen doen zich voor rond Brussel. Tussen 14 en 15 uur was er een vrachtongeval op de buitenring in Wemmel, waardoor het verkeer vertraagde vanaf Zaventem. Daarnaast zorgde een aanrijding met enkele voertuigen op de binnenring op het knooppunt Groot-Bijgaarden voor vertraagd verkeer vanuit Halle richting het centrum van Brussel. Rond 16 uur trok bovendien een regenzone over Brussel, wat zorgde voor extra problemen en wateroverlast, vooral in de Leonardtunnel.
Lange wachttijden
"De rijbanen zijn ondertussen allemaal vrijgemaakt, maar door de combinatie van regenbuien, ongevallen en de avondspits, zijn er wachttijden tot een anderhalf uur op de buitenring en tot een uur op de binnenring", aldus Beeckman. "En ook op de kleine ring van Brussel is het in de tunnels lang aanschuiven."
Antwerpen
Ook in Antwerpen waren er vrijdag tussen 14 en 15 uur enkele kleine incidenten, waardoor de avondspits al vanaf 14 uur op gang kwam. "Door de zware regenbuien in de loop van de namiddag, ontstonden er files op de binnen- en buitenring van Antwerpen. De wachttijden zijn ondertussen al sterk teruggelopen", aldus Hajo Beeckman.
Bron: HLN