Klimaatverandering krijgt de schuld voor het smelten van ijs, krimpende dieren en het veroorzaken van meer intense stormen over de hele wereld - maar veroorzaakt het ook vertraging van de toptijden bij de Marathon van Boston?
Nog niet, vonden de onderzoekers, hoewel toekomstige stijgingen van de temperatuur zouden kunnen betekenen, dat er minder records worden gebroken. Lopers hebben meestal angst voor hete wedstrijddagen. Studies hebben aangetoond, dat hogere temperaturen de neiging hebben de eindtijden op te rekken: Hoe langzamer je loopt, hoe meer tijd je onderweg bent tijdens een bloedhete dag.
Dit jaar heeft één van de heetste marathons in Boston plaatsgevonden, met temperaturen op 16 april 2012, die ongeveer 11 ºC hoger waren dan normaal. Hoewel het die racedag ongebruikelijk warm was voor de tijd van het jaar zijn de temperaturen in Boston in de afgelopen eeuw relatief snel gestegen .
De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Boston steeg met ongeveer 0,015 °C per jaar tussen 1893 en 2005 (meer dan twee keer het wereldwijde gemiddelde). De gemiddelde temperatuur voor April is in dezelfde periode met 0,017 °C per jaar gestegen. In een studie, gepubliceerd op 26 september in het tijdschrift PLoS ONE, hebben onderzoekers van Boston University (BU) onderzocht of deze consequent stijgende temperatuur enig effect op de grote race heeft gehad.
Onder leiding van de BU bioloog Abraham J. Miller-Rushing, analyseerden de wetenschappers gegevens over het weer in relatie tot de winnende tijden van de mannen in de Boston Marathon in de periode van 1933 tot 2004 en de winnende tijden van vrouwen van 1972 (toen de vrouwen officieel eerst deelnamen) tot 2004. Zij ontdekten, dat 1 °C temperatuurstijging de winnende tijd gemiddeld 20 seconden vertraagd voor mannen en 21 seconden voor vrouwen. Sterke tegenwind had een soortgelijk effect. Maar over het algemeen vonden de onderzoekers, dat de opwarmingstrend geen invloed op de winnende tijden had op de marathons tussen 1933 en 2004, waarschijnlijk vanwege een grote variatie in marathon-dag temperatuur in die periode.
"'De auteurs zeggen niet dat een hoge temperatuur op de racedag van een bepaald jaar niet van invloed is geweest op de prestaties van de race,' zegt Scott Montain, een fysioloog bij de US Army Research Institute of Environmental Medicine, die niet betrokken was bij het onderzoek. Maar de gegevens van de Boston University suggereren, dat het een 'aanzienlijke tijd' zal duren voordat de jaren achtereenvolgende opwarming van de aarde voorspelbaar zal leiden tot een consistente vertraging van racetijden, legde Montain aan LiveScience uit in een e-mail.
De Boston University onderzoekers zeiden, dat als de temperaturen op de dag van de race gemiddeld 0,028 °C per jaar stijgen, ze dan een kans van 64 % verwachten, dat de winnende tijden consequent zouden vertragen tot in 2100. Maar zelfs als de - voor Boston voorspelde - stijgende temperaturen op de 3de maandag van elk jaar in april in de toekomst zullen aanhouden, zullen de marathonlopers waarschijnlijk de - door de langdurige opwarming veroorzaakte- vertraging ontlopen, omdat organisatoren de begintijd reeds hebben verplaatst, vertelden de onderzoekers. Tot en met 2005 begon de race op de middag, maar sindsdien wordt er vanaf 9.00h gestart. "Door het veranderen van starttijden naar eerder op de dag - waarop de temperaturen lager zijn - heeft de wedstrijdleiding de gevolgen van de eventuele effecten op lange termijn op het winnen van tijd tegengegaan," schrijven de auteurs. "Als deze verandering niet had plaatsgevonden, zouden we kunnen verwachten, dat de opwarming waarschijnlijk zou leiden tot minder recordtijden in de Boston Marathon."
© onweer-online
Bron: Live Science
| Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:36 uur, door Joyce.s