Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 oktober 2012, 14:44 uur | Bericht #372333
De 10 mooiste kratermeren

De onderstaande lijst gaat alleen over meren, die gemaakt zijn door vulkanen. Vulkaanmeren kunnen op verschillende manieren ontstaan. De eerste is vrij simpel: een krater vult zich met water. Een andere manier is wanneer een vulkaan uitbarst en er zulke grote hoeveelheden magma vrijkomen, dat de magmakamer volledig geledigd wordt en instort onder het gewicht van de aarde. Zo wordt de zogenaamde caldera gevormd, welke zich in de loop van de tijd vult met water. Al deze meren hebben een explosief verleden en een mogelijk verwoestende toekomst. Ieder meer heeft zijn eigen verhaal

10, IJen meer

Het IJenmeer is een kratermeer op het oosten van Java in Indonesië. Het ligt in een groep van stratovulkanen binnenin de IJen vulkaan. Het een een 1 km breed meer met zuren, waardoor de prachtige turqoise kleur is ontstaan. Op deze plek wordt ook zwavel gewonnen. Aan één kant van het meer is een actief ventilatiekanaal gelegen. Deze brengt met tijd en wijle zwavel naar de oppervlakte. Deze wordt in stukken gebroken en in manden uit de krater gedragen. Het gesmolten, bloedhete zwavel wordt vanuit het ventilatiekanaal door keramische pijpen gesluisd. Het zwavel valt op de vloer en koelt af. Hierdoor krijgt de stof een prachtige gele kleur.

9.  Coatepeque Caldera

De Coatepeque Caldera is een vulkanische caldera in El Salvador. De caldera is gevormd nar een serie van enorme uitbarstingen 72.000 en 54.000 jaar geleden. Sinds deze twee eruptieve periodes zijn er slakkenkegels en vulkanische koepels gevormd. Langs de westzijde van de caldera stroomt het lava. Aan de oostkant van de caldera is het meer met de naam Lake Coatepeque gevormd. Dit meer is ongeveer 26 kmen is één van de grootse meren in El Salvador. Langs alle oevers zijn er hot springs te vinden. In het meer ligt het eiland Teopan. Dit is een heilige plek voor de Maya's.

8. Het Towada meer

Het Towada meer is het groote kratermeer in Japan en komt ook op de 12e plaats van grote meren in Japan. Het meer ligt in de caldera van een actieve vulkaan. De laatste grote uitbarsting vond 13.000 jaar geleden plaats. Het meer ligt eigenlijk in een dubbele caldera. Een kleine uitbarsting veroorzaakte zo'n 5.400 jaar geleden een nieuwe caldera onder het meer. Zelfs in de gedocumenteerde (moderne) geschiedenis zijn er berichtgevingen te vinden over uitbarstingen van deze vulkaan. De laatst bekende uitbarsting vond zo'n 1000 jaar geleden plaats. Het as en de pyroclastische stormingen verwoestten de oogst en zorgenden ervoor dat de temperatuur dramatisch daalde, waarop een extreem koude winter met barre omstandigheden volgde. 

7. Mount Katmai

Mount Katmai is een complex van stratovulkanen op het schiereiland in het zuiden van Alaska. Het centrum van dit complex wordt gevormd door een caldera met een meer. Het meer is ongeveer 4km in diameter. De caldera werd gevormd tijdens de Novarupta uitbarsting in 1912. De rand van de caldera bereikt nu een maximum van 1,8m. Er is weinig bekend over de vulknaa voor de enorme uitbarsting in 1912 wegens de onherbergzaamheid van het gebied. Er zijn oude geschriften waarin beschreven staat, dat de bewoners in de nabijgelegen dorpen in de jaren 1800 soms de vulkaan zagen roken. 

De uitbarsting van 1912 is één van de twee grootste uitbarstingen van de 20ste eeuw. De andere uitbarsting was Mt Pinatubo in 1991. De 60 uur lange uitbarsting van Mt Katmai vond  op zo'n 9.5km van de vulkaan in een actief ventilatiekanaal plaats. Door de uitbarsting viel de caldera precies in de krater van de berg, waardoor er een krater-caldera meer is ontstaan. 

6. Laach meer

Laach meer, ook wel bekend als Laacher See, is een calderameer. Het meer heeft een diameter van ongeveer 9 km en ligt in Rhineland-Palatinate, Duitsland. Steden zoals Koblenz, Bonne, Andernach en Mayen liggen in de nabijheid van dit calderameer. De rivier de Rijn ligt 8 km verderop. de caldera werd gevormd na een enorme eruptie welke 12.900 jaar geleden plaatsvond. Tijdens de eruptie kwam er ongeveer 6 km3 magma vrij, waardoor er zo'n 16 km3 tefra de atmosfeer in werd geblazen. De eruptie had een kracht van VEI 6. Dit is dezelfde kracht als de enorme uitbarsting van Mt Pinatubo in 1991, waarbij 10km3 tefra vrijkwam. Door de eruptie van de Laacher ontstond er een globale afkoeling. Het tefra afkomstig van de eruptie kan over heel Europa gevonden worden. 

5. Taupo meer

Het Taupomeer ligt op het noordeiland van Nieuw Zeeland en is het grootste meer in Nieuw Zeeland. De oppervlakte van het meer beslaat zo'n 616km2 en is naar zeggen ongeveer 26.500 jaar geleden ontstaan. De uitbarsting is de grootste uitbarsting van de laatste 69.000 jaar en had een kracht van VEI 8. Tijdens de uitbarsting kwam er 1170 km3 materiaal vrij in de atmosfeer. De grote caldera stortte in en het meer ontstond. Nadien is de vulkaan nog eens 27 keer uitgebarsten. De laatste grote uitbarsting vond plaats in het jaar 180, toen 30km3 binnen 5 minuten de lucht in werd geblazen tijdens een VEI 7 uitbarsting. Zowel in China als in Rome zagen de mensen de lucht rood worden. Deze vulkaan wordt momenteel als slapend beschouwd, maar kan binnen een paar honderd jaar weer gaan ontwaken. 

4. Toba Meer

Het Tobameer is een enorm calderameer op Sumatra. Het is 100 km lang en 30 km breed en is het grootste meer in Indonesië en het grootste vulkanische meer ter wereld. Het meer ontstond 70.000 jaar geleden toen een gigantische supervulkaan uitbarstte. Naar schatting had de uitbarsting een kracht van VEI 8 en veroorzaakte over de gehele wereld een koudegolf. De meeste mensen, die toen leefden stierven door de koude. 

3. Crater Lake

Crater Lake is een prachtig caldera meer in het zuidmidden van Oregon State, USA. Het heeft een prachtige diep blauwe kleur en het water is kristalhelder. Het meer is een grote trekpleister in het Crater Lake National Park. Het meer vertoont bijna geen tekenen van vervuiling en is één van de puurste wateren van de USA. Het meer is 7.700 jaar geleden gevormd toen de vulkaan Mazama in de caldera stortte. Volgens de overleveringen heeft de Native American Klamath tribe de berg zien vallen en de vorming van Crater Lake gezien. Hun legendes en verhalen gaan over de grote strijd tussen de god van de lucht (hemel), Skell en Llao, de god van de onderwereld. De vulkaan werd tijdens die strijd verwoest en het meer werd gemaakt. De Klamath gebruikten het meer om inzicht en wijsheid te krijgen. De meer is nog steeds van grote spirtuele waarde voor de stam. Het meer staat ook bekend om het verhaal van  “old man of the lake”. Dit is een grote boom, die zeker een eeuw lang over het meer heen dobberde in verticale stand. De boom is goed behouden gebleven door het koude water van het meer. 

2 Hemels meer

Het Hemels meer ligt op de grens tussen China en Noord Korea. Het meer ligt in een caldera en beslaat zo'n 9,82 km². Het verbazingwekkend mooie meer is bedekt met ijs in de periode van oktober tot juni. Het meer is ook de woonplaats van het legendarische monster van Lake Tianchi. Het monster is voor het eerst waargenomen in 1903. Volgens de overlevering heeft een creature gelijkende op een buffalo 3 mensen aangevalen en keerde toen terug naar het water. Het beest is 6x beschoten. In 1962, zag een man door zijn telescoop, dat twee creaturen achter elkaar aanzaten in het water. Honderden mensen bevestigen dit verhaal.  De beschrijving van het monster is in de loop van de jaren veranderd.  In 2007 filmde Zhuo Yongsheng naar zijn zeggen 20 minuten lang zes ongeïdentificeerde wezens, die in het meer zwommen.  



1 Het Nyos meer

Het Nyos meer is een 2km lang kratermeer in het noordwesten van Kameroen. Onder het meer ligt een magma-kamer. Hierdoor sijpelt er steeds carbondioxise in het meer. Duizenden jaren lagn sijpelt er carbondioxide in het meer en het meer is inmiddels volledig verzadigd met het zuur. Dit kan dramatische gevolgen hebben. Op 2 augustus1986 kwam door een aardverschuiving 1.6 miljoen ton carbondioxide vrij. Het niveau in het meer steeg met 100 km per uur. Het carbondioxide kwam over de rand van het meer heen. De gifwolk verstikte meer dan 1.700 mensen en 3.500 stuks vee in een straal van 25 km rondom het meer. Dit is het eerste bekende geval van massa verstikking als gevolg van een natuurlijke gebeurtenis. Het meer staat in het Guinness World records book als meest gevaarlijke meer op aarde. Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar een methode om het meer te ontgassen en de situatie veiliger te maken. 

Toevoeging: Lava Meren

Hoewel het in algemene zin geen echte meren zijn, zijn lavameren wel van vulkanische oorsprong. Het lavameer is een zeldzaam voorkomen. Een lavameer kan op 3 manieren ontstaan. Ten eerste als een nieuwe ventilatiegang genoeg lava uitstoot om gedeeltelijk de krater met lava te vullen. Ten tweede als de lava op een plek met lagere druk stroomt (communicerende vaten theorie). Ten derde als een nieuw ventilatiegat weken achter elkaar uitbarst en een krater rond zichzelf vormt. Momenteel zijn er 5 lavameren op aarde: Erta Ale (zie foto hierboven), Ethiopia; Mount Erebus, Antarctica; Kīlauea, Hawaii; Nyiragongo, Democratic Republic of the Congo; Marum, Ambrym, Vanuatu.

© onweer-online
Bron: Listverse | Gewijzigd: 29 maart 2017, 11:33 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Engelen
Berichten: 103
Lid sinds: 2 aug. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 oktober 2012, 16:13 uur | Bericht #372342
Leuke lijst, maar de beschrijving van de diameter van Laacher See is wel erg aan de hoge kant met 9 km . De krater is in werkelijkheid 2,5 bij 3,5 km, het meer dat erin ligt 2 bij 3 km | Gewijzigd: 2 oktober 2012, 16:15 uur, door Gijs de Reijke
Level 3 Storm Chasers => https://www.facebook.com/level3stormchasers
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 oktober 2012, 17:14 uur | Bericht #372343
@ Gijs: Ik geloof je gelijk

Echter dit was de originele tekst, vandaar de 9 km diameter.

Citaat van Listverse.com Laach Lake, also known as Laacher See, is a caldera lake, about 9km in diameter and can be found in Rhineland-Palatinate, Germany,

Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Engelen
Berichten: 103
Lid sinds: 2 aug. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 oktober 2012, 00:55 uur | Bericht #372380
Ah zo...

Ach ja, dan nog maar een extra plaatje

Level 3 Storm Chasers => https://www.facebook.com/level3stormchasers
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 304 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 304, lezen 4 mensen het topic "Discussietopic winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden