Afgelopen zondag was er in het hele land flink wat ruimte voor de zon en het was droog. De maandag erna was het vooral in de zuidoostelijke helft van het land nog vrij zonnig en droog najaarsweer, terwijl er in de andere helft veel bewolking hing met van tijd tot tijd regen of een bui. Vandaag (dinsdag) is het vooral het zuidoosten van het land gevoelig voor veel bewolking en regen en morgen is het hele land aan de beurt. Vanuit het westen trekt namelijk een storing het land binnen en daaruit valt lokaal een tiental millimeters regen en ook de dagen daarna blijft het nat met vooral vrijdag weer een flinke plens.
De komende dagen trekken er diverse storingen het land over en lokaal valt daaruit een forse hoeveelheid regen. Woensdag (deze kaart) slaat er boven Engeland een golftop in het front en dit trekt vervolgens over ons land.
Vandaag ligt er in de bovenlucht, ofwel het 500 hPa vlak op ongeveer 5 kilometer hoogte in de atmosfeer, een lagedrukgebied nog iets ten noordwesten van de Britse eilanden en deze schuift de komende dagen heel geleidelijk iets meer naar het oosten toe. Daar rondom heen is de straalstroom qua wind redelijk goed terug te vinden. Vandaag zitten we aan de flanken van deze sterke wind op hoogte, maar vanaf vannacht komen we er direct onder te zitten.
Deze straalstroom wordt ook wel de motor van de atmosfeer genoemd. Deze gordel met hoge windsnelheden van minstens 100 km/u, maar soms tot wel ruim 600 km/u, kronkelt van west naar oost en bepaalt de koers en activiteit van de hoge- en lagedrukgebieden aan het aardoppervlak. Vanaf zijn huidige positie voert hij vanaf de Atlantische Oceaan dan ook regelmatig lagedrukgebieden en bijbehorende storingen bij ons aan. Het is bovendien een extra trigger voor passerende fronten, waardoor ze vaak nog net even iets verder activeren.
Donderdag ontstaat er een golfje ten zuidoosten van ons land en vervolgens op vrijdag (deze kaart) is het opnieuw raak. In die golftop ontstaat een lagedrukgebiedje en met ook nog de straalstroom boven onze pet gaat er lokaal flink wat regen vallen.
Vanaf zee
Dichterbij het aardoppervlak weten ook allerlei depressies en storingen ons te bereiken. Ze worden rondom dat lagedrukgebied op hoogte ten noordwesten van ons land (een trog) onze kant op geblazen en door de straalstroom nog eens extra geactiveerd. Ook slaan er in deze storingen regelmatig ‘golven’ en ook dat zijn punten waarop bijvoorbeeld een gebied met neerslag nog eens een extra zetje krijgt. Juist die golftoppen trekken de komende dagen regelmatig over ons land en plaatselijk worden dan ook flinke neerslagsommen verwacht.
Plaatselijk gaan er tientallen millimeters regen vallen. Een foto van Gerard Boukes.
Golftop
Komende nacht trekt een warmtefront dat hoort bij een lagedrukgebied boven Schotland via het westen ons land in en daaruit valt soms wat regen. Morgenmiddag volgt vanuit diezelfde hoek het koufront, maar boven Engeland slaat daar in de loop van de dag een ‘golf’ in en dat geheel schuift vervolgens van west naar oost ons land over. Vooral in het noordwesten en westen valt lokaal 20 tot 25 millimeter, in het binnenland valt gemiddeld een millimeter of 7.
Komende zaterdag bouwt zich een hogedrukgebied boven de Britse eilanden op en deze komt zondag boven ons land te liggen. Vooral die dag verloopt dan ook droog met geregeld ruimte voor de zon.
En nog eentje
Donderdag ligt datzelfde front al iets ten zuidoosten van ons, maar ook hier zien we dat er een soort van golftopje inslaat. Het ziet er nu naar uit dat er in de hoek van Limburg zo’n 5 mm gaat vallen, maar het zou er daardoor zo maar eens negatiever kunnen uitpakken, met dus veel meer regen.
Vrijdag schuift het front zuidoostwaarts weg, maar vanuit het zuiden rukt warmere lucht op, waarna er boven Wales wederom een golf in het front slaat. Daarin ontstaat vervolgens een klein lagedrukgebiedje en dat geheel schuift vervolgens vrijdag over het land. En een golftop, én een lagedrukgebiedje én de straalstroom boven de pet, maakt dat er ook vrijdag opnieuw een behoorlijke hoeveelheid hemelwater omlaag komt. Plaatselijk is dan weer ruim 20 mm mogelijk en dat tegenover een maandelijks gemiddelde van ongeveer 85 millimeter in de maand oktober. Deze maand begint regionaal dus uitermate nat.
Hogedrukgebied
Aan de achterzijde van dat front bouwt zich vanaf zaterdag een hogedrukgebied op en deze komt zondag boven ons land te liggen. Die dag lijkt vooralsnog dan ook droog en bovendien vrij zonnig te gaan verlopen, dus na regen komt in dit geval dus echt zonneschijn.
Bron: Meteo Consult